Italijanski obrambni minister o trku “dveh različnih, morda nezdružljivih vizij”

Svet 19. Okt 202418:30 1 komentar
Guido Crosetto, minister za obrambo, Italija
(Foto: Profimedia)

Obrambni ministri skupine sedmih najmočnejših gospodarstev (G7) so danes na srečanju v Neaplju podprli "nepovratno pot Ukrajine v zvezo Nato", vključno s članstvom v zavezništvu. V skupni izjavi so podprli tudi misijo ZN v Libanonu (Unifil), Iran pa pozvali, naj preneha podpirati Hamas, Hezbolah in hutijevce.

V Neaplju se je začelo dvodnevno srečanje obrambnih ministrov skupine G7. Italijanski obrambni minister Guido Crosetto je uvodoma opozoril, da vse slabši varnostni okvir v svetu od Bližnjega vzhoda, Podsaharske Afrike, Ukrajine do azijsko-pacifiške regije ponuja obete za prihodnost, ki ne morejo biti pozitivni.

Po njegovi oceni so napetosti posledica trka “dveh različnih, morda nezdružljivih vizij”. Na eni strani so, kot je dejal Crosetto, države, ki verjamejo v svetovni red, temelječ na mednarodnem pravu, “na drugi strani pa so tisti, ki sistematično kršijo pravila demokracije, da bi dosegli svoje cilje, tudi z namerno uporabo vojaške sile”.

Priložnost za premirje v Gazi

Crosetto, čigar država trenutno predseduje skupini, je na novinarski konferencipoudaril, da G7 podpira prekinitev ognja v Gazi, osvoboditev vseh talcev ter znatno povečanje humanitarne pomoči za civilno prebivalstvo. Po njegovih besedah podpirajo tudi t. i. rešitev dveh držav, ki bi zagotovila varnost in stabilnost tako izraelskemu kot palestinskemu narodu.

Ministri so v skupni izjavi po sobotnem srečanju izrazili zaskrbljenost zaradi nevarnosti nadaljnjega stopnjevanja razmer v Libanonu in podprli misijo Unifil na jugu države. Iran pa so pozvali, naj preneha podpirati Hamas, Hezbolah in hutijevce, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napadi na misijo Unifil so nesprejemljivi, je ob petkovem obisku Libanona povedala italijanska premierka Giorgia Meloni. Italija v tamkajšnji misiji ZN sodeluje s približno tisoč vojaki.

Borrell je ob robu sobotnega srečanja povedal, da sredin uboj voditelja Hamasa Jahje Sinvarja ponuja novo priložnost, da bi v Gazi dosegli premirje, izpustili preostale talce in poiskali politično rešitev. Spregovoril je tudi o misiji Unifil, ki je v zadnjem času tarča izraelskih napadov.

Kaj bo, če na oblast znova pride Trump?

Obrambni ministri skupine G7 so danes podprli “nepovratno pot Ukrajine v zvezo Nato”, vključno s članstvom v zavezništvu. “Poudarjamo svojo namero za nadaljevanje podpore Ukrajini vključno s kratkoročno in dolgoročno vojaško pomočjo v boju proti ruski invaziji,” med drugim piše v skupni izjavi.

Razpravljali so o pripravah pred tretjo zimo od začetka vojne, o izgubah na vzhodni fronti in o možnosti zmanjšanja vojaške podpore ZDA, če bo republikanski kandidat Donald Trump prihodnji mesec izvoljen za ameriškega predsednika.

Skrb zaradi sodelovanja Kitajske in Rusije

Pred srečanjem, ki bo sicer potekalo še v nedeljo, je AFP poročala, da bo na dnevnem redu verjetno tudi razprava o poročilih na podlagi južnokorejskih obveščevalnih podatkov, da Severna Koreja v podporo ruskim silam v vojno z Ukrajino pošilja svoje vojake. Nato teh navedb še ne more potrditi, je v petek pojasnil Rutte.

Ministri pa so danes izrazili tudi zaskrbljenost nad vse bolj intenzivnim vojaškim sodelovanjem Kitajske in Rusije ter severnokorejskim jedrskim programom.

Guido Crosetto, minister za obrambo, Italija
(Foto: Profimedia)

Rog za srečo

Na prvem srečanju obrambnih ministrov skupine sedmih najmočnejših svetovnih gospodarstev sodelujeta tudi generalni sekretar zveze Nato Mark Rutte in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Crosetto je novinarje in fotografe pozdravil z modelom majhnega rdečega živalskega roga, ki je po starodavni neapeljski tradiciji simbol sreče.

V središču Neaplja so ob zasedanju ministrov potekali protesti, na katerih so se demonstranti spopadli s policijo. Protestniki so v policiste metali kamenje in steklenice, policija pa je odgovorila s solzivcem in gumijevkami, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje