Italijanski tisk neusmiljeno o “potopu” in “državi na robu evropskega nogometa”

Svet 29. Jun 202420:49 3 komentarji

Konec je evropskega nogometnega prvenstva za Italijane. Aktualne evropske prvake, ki so prvič odšli domov že v osmini finala, je nadigrala Švica, ki jih je premagala z 2:0. Seveda italijanska športna javnost ne more verjeti – "Italija je izgubila obraz", "potop modrih", Italija po "grozljivi tekmi" odhaja z evropskega prvenstva, vse to se vrsti na naslovnicah italijanskih medijev. Pod vprašaj pa postavljajo tudi usodo italijanskega selektorja. To je gotovo tekma, ki jo bodo želeli Italijani čim prej pozabiti.

Pisalo se je leto 2021. Italija je slavila na znamenitem stadionu Wembley, kjer je premagala Angleže. Pred več kot 67.000 gledalci so osvojili drugi naslov evropskih nogometnih prvakov, a prvega po letu 1968, ko so zmagali na domačih tleh. Redni del tekme se je po podaljšku končal z 1 : 1, nato pa jim je uspelo z enajstmetrovkami.

Slika je tri leta kasneje (EP se je igralo leta 2021 zaradi covid epidemije) bistveno drugačna. Italijani odhajajo domov že po osmini finala, saj jih je v Berlinu povsem povozila Švica, ki ne velja ravno za nogometno velesilo. Da je res tako, pove podatek, da je bila zmaga nad Italijani prva zmaga za Švicarje v rednem delu izločilnih bojev.

Italijanski navijači
Razočarani italijanski navijači. (Foto: Angelika Warmuth/REUTERS)

Pogled na Fifa lestvico Italijo uvršča na 10. mesto, medtem ko so Švicarji na 19. mestu. A ne glede na to, proti kateri ekipi bi izgubili, je ta rezultat za Italijane veliko razočaranje.

Ubranitev naslova evropskega prvaka v nogometu je sicer izjemno težka naloga. To je doslej uspelo le zlati generaciji Španije (osvojitev naslova leta 2008 in ubranitev naslova leta 2012).

Italijanski tisk je neusmiljen

Na naslovnicah italijanskih medijev po porazu proti Švicarjem beremo, da gre za “potop modrih”, pa da so odigrali “grozljivo tekmo”, da so se “Švicarji čeznje sprehodili” in da so “izgubili obraz”. La Stampa piše celo o katastrofi in ponižani Italiji, dodajajo, da je država na obrobju evropskega nogometa. Nedvomno se bo o njihovem neuspehu prelilo še veliko črnila.

Na udaru je seveda tudi selektor Luciano Spalletti – v Gazzetti so zapisali, da je zatajil, sprašujejo se, kako dolgo bo še imel zaupanje predsednika italijanske nogometne zveze Gabrieleja Gravina.

Luciano Spalletti
Luciano Spalletti (Foto: Lee Smith/REUTERS)

“Nobenega ponosa, da nosijo ta dres”

Tudi tuji mediji, na primer BBC, so že zapisali nekaj sočnih na račun Italijanov. Objavili so tudi komentar navijača. Ta je zapisal: “Azzurre podpiram že od tretjega leta – italijanska mama. To je bila najslabša tekma, ki sem jo kdaj videl. Nobenega ponosa, da nosijo ta dres. Nobene strasti. Nobene dinamike. Najhuje pa je to – nobenega truda. Čestitke Švici.”

Nekdanji angleški reprezentant Gary Lineker, ki zdaj opravlja vlogo strokovnega komentatorja, je v studiu BBC dejal, da še nikoli ni videl tako slabe italijanske ekipe, kot je ta.

Ni kaj, za Italijane je to zagotovo evropsko prvenstvo, ki ga bodo želeli čim prej pozabiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje