Italijansko aktivistko po 15 mesecih zapora premestili v hišni pripor

Svet 23. Maj 202421:35 0 komentarjev
Madžarski parlament
Madžarski parlament (Foto: PROFIMEDIA)

Italijanska aktivistka, ki ji na Madžarskem grozi do 11 let zapora zaradi domnevnega napada na neonaciste, je bila danes iz budimpeškega zapora premeščena v hišni pripor, kjer bo ostala v času sodnega postopka.

Prizivno sodišče v Budimpešti je pred enim tednom za Ilaria Salis določilo varščino za premestitev v hišni pripor v višini 16 milijonov forintov (41.400 evrov).

Osnovnošolski učiteljici iz Monze in antifašistični aktivistki sodijo zaradi napada na neonaciste, ki so se v Budimpešti lani udeležili spominskega zborovanja skrajnih desničarjev. Prijeli so jo februarja lani, obtožena pa je poskusa življenjsko ogrožajočega napada in članstva v skrajni levičarski organizaciji. Obtožnica za njo zahteva 11-letno zaporno kazen, po navedbah njenega očeta pa bi ji sodišče lahko prisodilo tudi 24 let zapora za poskus umora.

V Italiji so bili številni ogorčeni zaradi sojenja in so zahtevali izpustitev učiteljice, ki je večkrat kritizirala razmere v zaporu. Zaostrili so se tudi diplomatski odnosi med državama. Njeni podporniki in družina zdaj upajo, da bo Salis uspešna s prošnjo za premestitev v hišni pripor v domovini, potem ko je zadnjih 15 mesecev preživela v budimpeškem zaporu za najhujše prestopnike.

Učiteljica zase pravi, da je antifašistka. Prejšnji mesec pa je italijanska Zveza zelenih in levice objavila, da bo Salis kandidirala na njihovi listi za evropsko poslanko.

Vodja kabineta madžarskega premierja Viktorja Orbana Gergely Gulyas je danes to odločitev italijanske stranke označil kot nezaslišano. “Nekdo, ki brutalno napada mirne pešce, sodi v zapor, ne v Evropski parlament,” je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!