Italijansko aktivistko po izvolitvi v Evropski parlament izpustili iz pripora

Svet 14. Jun 202415:15 0 komentarjev
Ilaria Salis
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je z izvolitvijo v Evropski parlament pridobila poslansko imuniteto, so madžarske oblasti izpustile italijansko aktivistko Ilario Salis. Učiteljico in aktivistko so v Budimpešti prijeli februarja na antifašističnih protestih.

Italijansko aktivistko Ilario Salis, ki je obtožena napada na neonaciste v Budimpešti, so izpustili iz hišnega pripora na Madžarskem in se bo lahko vrnila v domovino, potem ko je na evropskih volitvah osvojila poslanski mandat in s tem poslansko imuniteto, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Salis je na nedavnih evropskih volitvah kandidirala na listi italijanske Zveze zelenih in levice in bila izvoljena. Njen odvetnik je nemudoma zaprosil pristojne organe, da jo zato izpustijo. Njen oče pa je danes odpotoval ponjo, da bo lahko v ponedeljek svoj 40. rojstni dan praznovala skupaj z družino, še poroča Ansa.

Madžarska policija je Salis pridržala februarja lani na antifašističnih protestih v prestolnici, ki so pospremili hkratno zborovanje neonacistov. Več kot 15 mesecev je bila v zaporu, nato pa v hišnem priporu. Sojenje se je na Madžarskem začelo maja in se bo nadaljevalo septembra.

Tožilstvo trdi, da je 39-letna osnovnošolska učiteljica in samooklicana antifašistka iz Monze v madžarsko prestolnico odpotovala z jasnim namenom, da izvede napade na pripadnike skrajne desnice in s tem ovira njihovo zborovanje. Salis obtožbe zanika in trdi, da jo preganjajo zaradi njenih političnih prepričanj. Grozi ji do enajst let zapora, po navedbah njenega očeta pa tudi do 24 let za poskus umora.

Italijanski mediji so primeru posvetili precej pozornosti, potem ko so januarja objavili njene fotografije, kako so jo z rokami v lisicah in nogami v okovih pripeljali na tamkajšnje sodišče. Madžarske oblasti so neprimerno obravnavo v zaporu zanikale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!