Iz morja sta odnašala zaščitene školjke, grozi jima celo do 25.000 evrov kazni

Svet 19. Jul 202422:06 0 komentarjev
Turista med krajo školjk
Turista med krajo školjk (Foto: Dnevnik.hr)

S priljubljenega hrvaškega otoka Brač, ki ga vsako leto obišče tudi veliko Slovencev, prihaja zgodba o neprimernem vedenju turistov. Lokalni prebivalec je med sprehodom ob plaži zalotil moškega in žensko, ki sta iz morja odnašala zavarovane velike leščurje. Kazni za tako dejanje se gibljejo med 1.000 in 25.000 evri.

V četrtek popoldne so prebivalci priljubljenega hrvaškega otoka Brač opazili dva turista, ki sta s plaže nosila polne kartonaste škatle. Prizor bi bil popolnoma običajen, če ne bi moški in ženska škatel napolnila s skoraj izumrlo živalsko vrsto – velikim leščurjem.

Lokalec, ki je opazoval nošenje zaščitenih “potapljaških trofej”, je za hrvaške medije povedal, da je imela ženska v škatli dva, moški pa tri leščurje. “Takoj sem ju opozoril, da ne delata prav, ju slikal in poklical policijo. Ko sta se zavedla, da sem ju zalotil, sta zbežala,” je dodal. Povedal je še, da sta se usedla v avtomobil s slavonskimi registrskimi tablicami, povzema hrvaški portal Dnevnik.

“Lahko potrdimo, da je policijska postaja Brač prejela prijavo o dogodku. Kriminalistična preiskava še poteka,” so sporočili s Splitsko-dalmatinske policijske uprave. Moškega in žensko so naknadno izsledili, postopek bo kmalu zaključen, poroča Slobodna Dalmacija.

“Pogubno, da gre za Hrvata”

“Za takšno dejanje preprosto ni opravičila. Pogubno je, da gre za Hrvata. Vemo, kakšna je zakonodaja. Vemo, da moramo zaščititi Jadran,” je še dejal lokalni prebivalec, ki je zalotil hrvaška turista med kaznivim dejanjem.

Ker so veliki leščurji na Hrvaškem strogo zavarovani, je njihova odstranitev iz naravnega okolja – ne glede na to, ali so školjke poginule ali ne – kaznivo dejanje. “Kazni za nabiranje velikega leščurja se gibljejo med 1.000 in 25.000 evri,” je povedala hrvaška morska biologinja Jelena Kurtović Mrčelić, ki je zaposlena v javnem zavodu Morje in Kras. Višina kazni je odvisna od količine školjk in tega, ali jih je nabrala fizična ali pravna oseba, je dodala.

Veliki leščurji živijo samo v Sredozemskem morju in so zelo ogroženi. Na seznam ogroženih vrst so jih uvrstili že v 80. letih prejšnjega stoletja, saj so bili pogosta trofeja potapljačev. Vse je kazalo na to, da si je vrsta opomogla, nato pa se je leta 2016 v Španiji pojavil smrtonosni parazit in največja jadranska školjka je skoraj izumrla. Slovenski morski biologi zdravih populacij v našem morju trenutno ne beležijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!