Iz Slovenije po katastrofalnih poplavah v BiH več kot pol milijona evrov pomoči

Svet 24. Okt 202417:54 > 21:10 1 komentar
Katastrofa v Donji Jablanici
Foto: F. Z./N1

Slovenska karitas je za pomoč prizadetim v poplavah v BiH zbrala več kot pol milijona evrov. Na pomoč se je odzvalo 43 slovenskih podjetij.

Slovenska karitas je doslej za pomoč prizadetim v poplavah v Bosni in Hercegovini zbrala več kot 525.000 evrov, pri čemer je 100.000 evrov preko humanitarnega strateškega partnerstva prispevalo zunanje ministrstvo, je danes sporočila dobrodelna organizacija.

Karitas akcijo zbiranja finančnih sredstev in materialne pomoči nadaljuje.

Na poziv Karitasa se je k pomoči prizadetim v poplavah odzvalo 43 slovenskih podjetij. Med njimi je največja donatorica Krka, ki je za odpravo posledic poplav donirala 100.000 evrov humanitarne pomoči. Do začetka decembra poteka tudi zbiranje materialne pomoči v 70 super in hiper marketih Mercator po Sloveniji.

Zbrana sredstva, ki jih najranljivejšim prizadetim v poplavah na terenu razdeljujejo sodelavci lokalnih Karitas, so namenjena nujnim življenjskim potrebščinam, razvlaževanju prostorov, obnovi, opremi hiš in socialnih ustanov ter psihosocialni pomoči.

Slovenska karitas je Karitas Bosne in Hercegovine že nakazala 130.000 evrov za nujno pomoč. Preostanek zbranih sredstev pa bo v nadaljevanju večinoma namenjen obnovi in opremljanju hiš najbolj ranljivih družin. Slovenska karitas nadaljuje akcijo zbiranja finančnih sredstev in materialne pomoči ter pri tem opozarja, da so številni ob poplavah v BiH izgubili svoj dom in vse imetje.

Von der Leyen v BiH obljubila pomoč EU

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v okviru turneje po Zahodnem Balkanu v spremstvu predsedujoče svetu ministrov BiH Borjane Krišto danes obiskala vas Donja Jablanica. “Evropa vam stoji ob strani,” je dejala in obljubila, da temu ne bo tako le na kratki rok, temveč jim bodo pomagali tudi srednje- in dolgoročno. “Najprej, seveda, pride takojšnja pomoč, nato pa tudi pomoč pri ponovni izgradnji in obnovi,” je dodala.

“Ste prijatelji in partnerji. Ste država kandidatka za članstvo v EU,” je še dejala von der Leyen, ki bo v petek na obisku v Sarajevu. Lokalni mediji škodo v petih občinah, vključno z uničenimi cestami in železniško infrastrukturo, ocenjujejo na najmanj 89 milijonov evrov. Samo v občini Jablanica naj bi znašala 25 milijonov evrov.

V poplavah, ki so BiH prizadele v začetku meseca in zahtevale 27 življenj, je bilo poškodovanih več kot 1.100 domov in prizadetih več kot 5.000 ljudi. V najhuje prizadetih občinah Jablanica, Konjic, Fojnica, Kiseljak, Kreševo in Vareš je bila poškodovana vsa ključna infrastruktura.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje