Izbrali najboljšo fotografijo narave: prvi trenutek slave za te živalce (FOTO)

Svet 09. Okt 202419:18 0 komentarjev
The Swarm of Life
The Swarm of Life (Foto: Shane Gross/2024 Wildlife Photographer of the Year)

Najboljša fotografija narave po izboru britanskega Prirodoslovnega muzeja je postala fotografija paglavcev, ki jo je posnel Shane Gross med večurnim potapljanjem v kanadskem jezeru.

Na tekmovanje Wildlife Photographer of the Year, ki poteka pod okriljem Prirodoslovnega muzeja iz Londona, so fotografi iz 117 držav prijavili rekordnih 59.228 prispevkov. Zmagala je fotografija fotoreporterja Shana Grossa.

Gross je med večurnim potapljanjem med lokvanji v jezeru Cedar na otoku Vancouver v Britanski Kolumbiji posnel paglavce. Pri tem je moral biti zelo previden, da z dna jezera ni dvignil mulja ali poškodoval alg.

Predsednica žirije Kathy Moran je po izboru povedala, da je v zadnjih letih poudarek na vrstah, ki so običajno spregledane, in ne tiste, ki so pogosto ujete v objektiv fotografov. Pri zmagovalni fotografiji jih je “očarala mešanica svetlobe, energije in povezanosti med okoljem ter paglavci”. To je prvič, da so se paglavci pojavili na fotografiji, prijavljeni na tekmovanje, ki poteka že 60 let.

Zmagovalec v kategoriji mladih fotografov (15 do 17 let) je 17-letni Nemec Alexis Tinker-Tsavalas za fotografijo “življenja pod mrtvih drevesom”. S pomočjo tehnike, ki združi 36 fotografij, mu je uspelo ujeti primitivno žuželko brez kril (skakača), ki lahko v delčku sekunde skoči visoko v zrak, ter sluzasto plesen. Skakači se hranijo z mikroorganizmi, kot so bakterije in glive, in izboljšujejo tla, saj pomagajo pri razgradnji organskih snovi. Sodniki so ocenili, da je za fotografijo bila potrebna “neverjetna pozornost na podrobnosti, potrpežljivost in vztrajnost”.

Life Under Dead Wood
Life under Dead Wood. (Foto: Alexis Tinker-Tsavalas/2024 Wildlife Photographer of the Year)

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!