Izbruh norovirusa ob Gardskem jezeru: hospitalizirali več sto ljudi

Svet 01. Jul 202415:38 1 komentar
Torri del Benaco on Lake Garda in Italy
Foto: PROFIMEDIA

Na območju ob Gardskem jezeru na severu Italije so v pitni vodi zaznali norovirus. Pomoč v bolnišnici je doslej poiskalo okoli 300 ljudi.

V občini Torri del Benaco ob Gardskem jezeru na severu Italije so v petek v pitni vodi zaznali prisotnost norovirusa. S simptomi, kot so slabost, bruhanje in driska, je bilo doslej hospitaliziranih več kot 300 ljudi, tako domačinov kot turistov. Lokalne oblasti pa so do nadaljnjega prepovedale uporabo pitne vode.

V več vzorcih vode so v petek v občini Torri del Benaco odkrili prisotnost norovirusa. Vodovodno podjetje Azienda Gardesana Servizi je nemudoma preventivno povečalo količino klora v vodi, v nadaljnji analizi vode v nedeljo pa prisotnosti virusa niso zaznali. Kljub temu so zdravstveni organi sporočili, da bodo v prihodnjih dneh nadaljevali analizo vode.

Oblasti domnevajo, da se virus širi preko vodovodnega omrežja. Župan Stefano Nicotra pa je do nadaljnjega prepovedal uporabo pitne vode. Dokler se situacija ne razreši, bodo prebivalci in turisti morali uporabljati ustekleničeno vodo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Številni italijanski mediji ugibajo, da bi bil izbruh virusa lahko povezan z obilnim deževjem v zadnjih dneh in posledično visokim vodostajem Gardskega jezera. Domnevajo, da je bil zaradi naliva kanalizacijski sistem preobremenjen.

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi. Ti se prenašajo s stikom med ljudmi, preko kontaminirane hrane in vode ali z dotikanjem kontaminiranih površin. Z norovirusi se okužimo “fekalno oralno” (t. i. prenos iz blata v usta), ob neposrednem stiku z blatom in/ali izbruhanino. Virus povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis). Laično bolezen imenujemo tudi trebušna gripa, čeprav bolezen ni posledica okužbe z virusi gripe. Čas od okužbe do pojava bolezni je običajno od 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopoma.

Najpogostejši znaki okužbe so: driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine; bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. Bruhanje je pogosto prvi oziroma tudi vodilni znak bolezni. Driska je vodena in brez primesi krvi ali sluzi. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. Težji potek okužb je pri majhnih otrocih, starejših osebah in osebah, ki se zdravijo v bolnici. Vir: NIJZ

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje