Izgredi na Otoku: pripravljenih več tisoč policistov, vlada pokazala na krivca

Svet 07. Avg 202411:43 40 komentarjev
Protesti proti priseljencem na Otoku
Foto: Hollie Adams/REUTERS

Britanske oblasti so prepričane, da so družbena omrežja odigrala pomembno vlogo pri podžiganju nemirov, ki so izbruhnili v Angliji in so usmerjeni proti priseljencem. Napovedale so, da bodo poleg izgrednikov kaznovani tudi tisti, ki na spletu podpihujejo nasilje. V povezavi z nemiri in izgredi so na Otoku danes tri osebe obsodili na zaporne kazni od 20 mesecev do treh let.

V Veliki Britaniji je v pripravljenosti na tisoče dodatnih policistov, saj bi lahko skrajni desničarji danes napadli več kot 30 migrantskih centrov po vsej Veliki Britaniji, poroča The Times. Visoki viri v policiji so za medij še povedali, da je to sicer malo verjetno, a so na to pripravljeni.

Včeraj so sicer 28-letnega moškega iz Leedsa, mesta v severni Angliji, obtožili uporabe “nevarnih besed oziroma vedenja, namenjenega spodbujanju rasnega sovraštva na spletu”. Obtožbe so se nanašale na objave na Facebooku, piše Index.hr.

V zadnjih dneh so protestniki na Otoku poškodovali številne javne zgradbe, zažigali avtomobile in metali opeke v policiste. Zažgali so tudi dva hotela Holiday Inn v severni in osrednji Angliji, kjer so nastanjeni prosilci za azil. V zadnjih dneh so aretirali na stotine izgrednikov.

IZGREDI, VELIKA BRITANIJA
Izgredi se nadaljujejo v več krajih po vsej državi (Foto: PROFIMEDIA)

V povezavi z nemiri in izgredi pa so tri osebe obsodili na zaporne kazni od 20 mesecev do treh let. Gre za tri moške, ki so bili obsojeni zaradi sodelovanja v izgredih v Merseysidu. 58-letni moški, ki je napadel policista, je bil obsojen na tri leta zapora, preostala dva pa na 30 in 20 mesecev zapora.

#related-news_3

Spomnimo, nemiri so izbruhnili, potem ko so desničarske skupine na družbenih medijih trdile, da je prosilec za azil odgovoren za grozljiv napad z nožem, v katerem so bila ubita tri dekleta. Omenjena lažna informacija je povzročila jezo, usmerjeno proti migrantom.

Po podatkih britanskega Inštituta za strateški dialog je bilo lažno ime prosilca za azil, ki naj bi zagrešil kaznivo dejanje, v enem dnevu na družbenem omrežju X omenjeno 30.000-krat. “Lažno ime, pripisano napadalcu, je krožilo organsko, vendar je bilo uporabnikom priporočeno tudi zaradi algoritmov platforme. Platforme torej širijo dezinformacije uporabnikom, ki sicer temu ne bi bili izpostavljeni. Kroženje informacij se je nadaljevalo tudi potem, ko je policija sporočila, da ime ni pravo,” še pravijo na inštitutu.

Nasilni izgredi na Otoku
Nasilni izgredi v Rotherhamu (Foto: Hollie Adams/REUTERS)

Po mnenju britanske vlade so širjenje lažnih informacij pospešili boti. Oblasti so nato potrdile, da je bil storilec 17-letni Axel Rudakubana, mladenič, rojen v Cardiffu, njegovi starši pa so iz Ruande.

Musk del problema

Čeprav imajo družbena omrežja interne pravilnike, ki prepovedujejo sovražni govor in spodbujanje k nasilju, so se dolgo upirala izvajanju teh pravil. “Težava je bila vedno v uveljavljanju. Še posebej v času krize in konfliktov, ko je vsebine ogromno. Takrat njihovi že tako krhki sistemi za moderiranje vsebin razpadajo,” razlaga Isabelle Frances-Wright, zaposlena na Inštitutu za strateški dialog.

Deljenja hujskaških vsebin obtožujejo tudi ameriškega multimilijarderja in lastnika platforme X Elona Muska. Ta je dejal, da je državljanska vojna v Združenem kraljestvu neizogibna. Odzival se je na objavo, ki je za nasilne izgrede okrivila množične migracije in odprte meje.

Foto: zajem zaslona/X

Po prevzemu družbe X je Musk omilil pravila moderiranja vsebin in obnovil več prej blokiranih računov, piše CNN. Med drugim je vrnil račun Tommyja Robinsona, britanskega desničarja, ki je v seriji objav pozival k protestom proti migrantom.

Na vidiku strožja regulacija

Britanska vlada je ta teden obljubila, da bo preganjala nasilje na spletu in prisilila družbena omrežja, da zatrejo širjenje lažnih informacij. “Družbena omrežja so dale raketni pospešek ne samo dezinformacijam, temveč tudi spodbujanju nasilja,” je dejala britanska notranja ministrica Yvette Cooper. V intervjuju za BBC Radio 5 Live je dodala, da je to velika sramota in da tako ne gre naprej.

Britanski premier Keir Starmer je med sejo vlade ta teden poudaril, da bodo tisti, ki so vpleteni v nemire – fizično ali samo na spletu – “občutili vso moč zakona in bodo podvrženi hitri roki pravice”. Minister za znanost in tehnologijo Peter Kyle pa je dejal, da je v pogovorih z lastniki družbenih medijev skušal pojasniti njihovo odgovornost pri zaustavitvi hujskanja in širjenja dezinformacij.

Zakon o varnosti na spletu, ki so ga v Združenem kraljestvu sprejeli lani, ustvarja nove obveznosti za družbena omrežja, vključno z obvezno odstranitvijo nezakonite vsebine, ko se ta pojavi. Vendar zakon še ni stopil v veljavo, saj se Ofcom, regulator, zadolžen za uveljavljanje zakona, še vedno posvetuje o kodeksih ravnanja in smernicah.

Regulator sicer pravi, da je boj proti nezakoniti vsebini na internetu njihova glavna, prednostna naloga. Pričakujejo, da bi lahko zakon začel veljati do konca tega leta. Ko bo stopil v veljavo, bi lahko Ofcom kaznoval podjetja v višini do deset odstotkov njihovih prihodkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje