Izjemen vročinski val v najhladnejšem delu sveta: kar 28 stopinj nad povprečjem

Svet 31. Jul 202419:51 0 komentarjev
Vročinski val na Antarktiki
Foto: zajem zaslona/@capitalweather/X

Na Antarktiki se soočajo z zgodovinskim vročinskim valom. Termometri kažejo skoraj 30 stopinj Celzija več od povprečnih temperatur za ta čas v letu, "vročina" pa bi lahko vztrajala še naslednjih deset dni.

Antarktiko je prizadel že drugi večji vročinski val v zadnjih dveh letih. Temperature na vzhodu celine so za 28 stopinj Celzija presegle povprečje.

“Ta vročinski val je rekorden ali skoraj rekorden pojav za to regijo Antarktike,” je za Washington Post zapisal raziskovalec atmosfere z washingtonske univerze Edward Blanchard in dodal, da območje, ki ga je zajel vročinski val, obsega veliko večino celine.

Na Antarktiki je trenutno sicer zima in polarna noč, zato so temperature še vedno okoli –20 stopinj Celzija, a je trenutno odstopanje od običajnih temperatur vendarle največje na svetu, kažejo vremenski modeli.

Antarktika
Foto: PROFIMEDIA

Temperature naj bi še naslednjih deset dni ostale od 20 do 30 stopinj Celzija višje od povprečja. Precej nad njim so bile sicer že večino julija, a nikoli za toliko, kot zdaj. Prejšnji teden so bile okoli 20 stopinj Celzija višje kot običajno v tem času.

Postaja na južnem polu tako beleži najtoplejši julij od leta 2002, piše Washington Post. Od 20. do 30. julija je bila tamkajšnja povprečna temperatura –47,6 stopinj Celzija, kar je na Antarktiki sicer tipično za konec poletja.

Zimske temperature na Antarktiki močno nihajo zaradi pomanjkanja sončne svetlobe, a tokratni vročinski val predstavlja veliko večje odstopanje od povprečja kot po navadi. Sicer je še prezgodaj, da bi natančno določili vzroke, a znanstveniki menijo, da so vsaj delno povezani s procesi, ki se dogajajo 30 kilometrov nad površjem, v Zemljini stratosferi.

V stratosferi se namreč okoli obeh polov vrti mrzel zrak z nizkim zračnim pritiskom: polarni vrtinec. Pozimi je ta na južni polobli običajno močan in stabilen, a so ga letos pretresli atmosferski valovi in ga oslabili ter povzročili nenaden dvig temperatur na visokih nadmorskih višinah. Takšen pojav pa nato vpliva tudi na temperature v nižji atmosferi, kjer nastaja vreme.

K otoplitvi pripomore tudi letošnja zelo tanka plast ledu, saj ta sicer odbija sončno svetlobo in tako ohlaja polarne regije, obenem pa služi kot pregrada med hladnim zrakom in toplejšim morjem pod njo.

Topljenje ledenikov
Foto: PROFIMEDIA

Ves svet se že od lanskega julija sooča z rekordno visokimi temperaturami. Severni in južni pol pa se segrevata še hitreje kot preostali svet: Antarktika se po nedavnih podatkih segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja.

Najhujši vročinski val na Antarktiki – in na svetu – je bil po navedbah Washington Posta marca 2022, ko je vzhodna obala beležila 30 stopinj Celzija višje temperature od povprečja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!