Izjemna arheološka najdba iz antičnega Rima

Kultura 05. Feb 202308:04 0 komentarjev
Rim
PROFIMEDIA

Arheologi so v Rimu med izkopavanji za linijo C podzemne železnice naleteli na izjemno najdbo iz antike – kos stekla okrogle oblike z upodobitvijo personifikacije večnega mesta v zlatu.

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa gre za dobro znan motiv, je pa to doslej edina znana upodobitev v tehniki, kjer so motiv, izdelan iz zlate folije, stisnili med dve plasti prozornega stekla. “Podobe na steklu v tej tehniki so že same po sebi redke, a ne glede na to aktualne najdbe s prejšnjimi ni mogoče primerjati”, je za agencijo Ansa pojasnila arheologinja Simona Morretta. “Doslej še nismo naleteli na steklo s personifikacijo mesta Rim, izdelano v tej tehniki,” je dodala.

Izvedba sama je po besedah strokovnjakov zelo prefinjena. Kos stekla pa je verjetno dno čaše, posebnega predmeta, ki se je pogosto uporabljal kot darilo. Oseba, ki je čašo uporabljala, je tako med pitjem lahko videla sliko na njenem dnu.

“Ne vemo sicer, ali so čašo resnično uporabljali za pitje ali je šlo za okrasni predmet, a slika na dnu zagotovo odraža to idejo,” besede arheologinje navaja Ansa. Po njenih besedah je šlo za dragocen predmet in ko se je zlomil ali poškodoval, ga niso zavrgli. “Ker pa steklene čaše ni bilo mogoče popraviti, so ji odrezali dno in ga morda razstavili na kosu pohištva ali obesili na steno,” je dodala.

Kot še piše Ansa, najdba ni iz istega obdobja kot vojaški objekt, ki so ga prav tako odkrili med izkopavanji. Slednji je bil opuščen sredi 3. stoletja, nato pa porušen in ruševine zasute z zemljo. “Po prvi študiji je videti, da je iz začetka 4. stoletja,” je povedala arheologinja in dodala, da ga bodo razstavili v vitrini na postaji podzemne železnice Porta Metronia.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!