V okviru zgodovinske izmenjave zapornikov v Rusijo tudi vohuna iz Slovenije

Svet 01. Avg 202414:15 > 19:22 0 komentarjev
ruska vohuna
Foto: Fotomontaža/Guardian/WSJ

Največja izmenjava zapornikov med Rusijo in Zahodom po hladni vojni je zaključena. Rusija je med drugim izpustila novinarja Wall Street Journala Evana Gershkovicha, nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana in ruskega opozicijskega politika Vladimirja Kara-Murzo. Moskvi so že izročili tudi ruska vohuna, obsojena v Sloveniji.

Rusija je v okviru izmenjave zapornikov izpustila novinarja Wall Street Journala Evana Gershkovicha in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, so poročanje svetovnih medijev potrdile tudi vpletene države. Gershkowich in Whelan, ki sta bila v Rusiji zaprta zaradi obtožb vohunjenja, ki jih ZDA zanikajo, sta bila Američanom predana na letališču v Ankari.

ZDA in njihove zaveznice, tudi Slovenija, so Rusiji v skladu z dogovorom vrnile zapornike, ki jih imajo. Gershkovich je bil v Rusiji obsojen na 16 let zapora zaradi vohunjenja, Whelan pa je v Rusiji pridržan od leta 2018.

Izpustili so tudi ruskega opozicijskega politika Vladimirja Kara-Murzo. Vidnega kritika Kremlja Kara-Murzo je sodišče v Moskvi lani spoznalo za krivega veleizdaje zaradi kritik na račun vojne v Ukrajini in domnevnega širjenja laži o ruski vojski in ga obsodilo na 25 let zapora, kar je najdaljša kazen za kakega predstavnika ruske opozicije v zadnjih letih.

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Foto: PROFIMEDIA)

Ruska agencija Ria Novosti, ki jo povzema italijanska Ansa, je pred tem poročala, da je glede na podatke strani Flightradar24 v ruski eksklavi Kaliningrad pristalo letalo, ki so ga v preteklosti uporabili za izmenjavo zapornikov med ZDA in Rusijo, in sicer decembra 2022 pri izmenjavi ameriške košarkašice Brittney Griner in Viktorja Buta, ki je bil v ZDA zaprt zaradi trgovanja z orožjem. Letalo naj bi davi vzletelo iz Moskve in se nato tja vrnilo, kdo je bil na njem, pa ni znano.

Poljska tiskovna agencija PAP, ki se je sklicevala na neodvisni ruski spletni portal Meduza, je pisala, da so v Kaliningradu Rusiji izročili ruska vohuna Artema Viktoroviča Dulceva in Ano Valerevno Dulcevo, ki sta bila obsojena v Sloveniji, kar smo razkrili na N1. A ruska vohuna sta, kot se je izkazalo kasneje, iz Slovenije poletela v Ankaro, od koder naj bi ju letalo odpeljalo v Moskvo.

Kot smo pisali na N1, gre za največjo izmenjavo zapornikov med Zahodom in Rusijo ter Belorusijo po koncu hladne vojne. Izmenjanih je bilo 24 zapornikov po principu za enega iz Zahoda dva iz Rusije.

V izmenjavo sta bila poleg Gershkovicha in Whelana med drugim vključena tudi pripadnik ruske tajne službe FSB Vadim Krasikov, ki v Nemčiji prestaja dosmrtno zaporno kazen zaradi umora čečenskega poveljnika v Berlinu leta 2019, ter nemški državljan Rico Krieger, ki je bil v Belorusiji konec junija obsojen na smrtno kazen zaradi sodelovanja v ekstremistični skupini in terorizma.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je to prva izmenjava zapornikov med Rusijo in Zahodom, odkar so decembra 2022 ameriško košarkarsko zvezdo Griner izmenjali za obsojenega ruskega trgovca z orožjem Buta. To bi bila tudi največja izmenjava po letu 2010, ko sta si Rusija in Zahod izmenjala 14 domnevnih vohunov. Med njimi sta bila dvojni agent Sergej Skripal in tajna ruska agentka Anna Chapman. Pred tem so večje izmenjave, ki so vključevale več kot deset ljudi, potekale le v času hladne vojne, ko so sovjetske in zahodne sile izvedle izmenjave v letih 1985 in 1986.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!