Izolacija Rusije? Vladimir Putin vrača žogico Zahodu

Svet 22. Okt 202410:04 6 komentarjev
Srečanje skupine Brics leta 2019 v Braziliji (Foto: PROFIMEDIA)

V Rusiji se začenja vrh skupine največjih gospodarstev v vzponu Brics. Gre za povsem drugačno srečanje kot lani, ko je ruski predsednik zaradi strahu pred izročitvijo Mednarodnemu kazenskemu sodišču sodeloval zgolj prek videopovezave. Voditelji in predstavniki članic prihajajo v Kazan, s čimer bo Rusija nedvomno skušala izpodbijati dejstva o globalni izolaciji Rusije po napadu na Ukrajino. Prav tako pa bodo poslali tudi pomembno sporočilo pred skorajšnjimi ameriškimi predsedniškimi volitvami. Z morebitno zmago Donalda Trumpa bi neomajna podpora ZDA Ukrajini namreč postala bolj vprašljiva, v analizi CNN piše Simone McCarthy.

Skoraj tri leta po začetku vojne v Ukrajini ruski predsednik Vladimir Putin na jugozahodu Rusije organizira tridnevni vrh Brics. Gre za prvo srečanje skupine največjih gospodarstev v vzponu, odkar so se Braziliji, Rusiji, Indiji, Kitajski in Južni Afriki v začetku tega leta pridružili še Egipt, Iran, Združeni arabski emirati in Etiopija.

Srečanja se bodo najverjetneje udeležili kitajski voditelj Ši Džinping, indijski vodja Narendra Modi, med drugim pa pričakujejo tudi turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Turčija je septembra namreč vložila prošnjo za članstvo, ob morebitni pridružitvi pa bi postala prva članica skupine, ki je hkrati tudi članica zveze Nato.

Srečanje, ki bo bržkone največje mednarodno srečanje, ki ga gosti Rusija od začetka invazije na Ukrajino februarja 2022, bo le še poudarilo zbliževanje držav, ki si želijo spremembe svetovnega ravnovesja, ob tem pa bo tudi neposredno nasprotovanje Zahodu. Prav to je sporočilo, ki ga bosta Putin in Ši predstavila v prihodnjih dneh: osamljen je Zahod in ne preostali del sveta.

Vrha skupine Brics se sicer udeležujejo predstavniki iz 30 držav, med njimi tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, kar je sprožilo kritičen odziv Ukrajine. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek na omrežju X zapisalo, da je Guterres zavrnil njihovo vabilo na mirovni vrh v Švici, medtem ko je vabilo “vojnega zločinca Putina” na vrh Brics sprejel. “To je napačna odločitev, ki ne prispeva k miru. Le škoduje ugledu ZN,” je ocenilo ministrstvo. Dvostranski pogovor s Putinom naj bi Guterres opravil na zadnji dan vrha v četrtek. (STA)

Ši Džinping in Vladimir Putin (Foto: Sputnik/Alexander Ryumin/Pool via REUTERS)

Putin je v petek že opozoril na naraščajočo gospodarsko in politično moč držav Bricsa, kar da je “neizpodbitno dejstvo”. Prav Brics in države, ki bodo sodelovale s skupino, pa bodo po njegovem pomemben element novega svetovnega reda.

Njegova sporočila bodo v luči skorajšnjih ameriških predsedniških volitev, ki bodo potekale čez natanko dva tedna, odmevala še toliko bolj. Ob morebitni zmagi republikanskega kandidata Donalda Trumpa bi ZDA namreč lahko spremenile neomajno podporo Ukrajini v vojni z Rusijo, ob tem pa zaostrile tudi vezi Washingtona s tradicionalnimi zaveznicami.

“Ta vrh Brics je resnično darilo (za Putina),” je dejal Alex Gabujev, direktor centra Carnegie Russia Eurasia Center v Berlinu. “Sporočilo bo: kako lahko govorite o globalni izolaciji Rusije, ko pa vsi ti voditelji prihajajo v Kazan.” Rusija želi predstaviti Brics “kot vodilno, novo organizacijo, ki nas kot svetovno skupnost vodi k pravičnejšemu redu”, je dejal Gabujev.

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Srečanje bo povsem drugačno kot lansko

Kljub temu pa imajo voditelji, ki se bodo sestali v Kazanu, najrazličnejša stališča, zato niso zmožni poslati tako enotnega sporočila, kot bi si ga želel Putin.

Srečanje skupine, ki ga gosti Rusija, je povsem drugačno od lanskega v Johannesburgu. Putin se tistega namreč ni udeležil v živo – sodeloval je le prek videopovezave, saj je Mednarodno kazensko sodišče izdalo nalog za njegovo priprtje zaradi domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini. Srečanje bo – tudi z več novimi članicami skupine – tokrat tako povsem drugačno.

Vladimir Putin je zbrane na lanskem srečanju skupine nagovoril prek videopovezave (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav gre za gospodarsko združenje, je lansko srečanje potekalo v luči vojne v Ukrajini. Podobno je pričakovati tudi letos, ko bo poleg tega govor tudi o vojni na Bližnjem vzhodu. Putin je prejšnji teden potrdil, da se bo dogodku pridružil palestinski voditelj Mahmud Abas. Ruski voditelj in njegovi uradniki bodo konflikt – in jezo v državah globalnega juga na ZDA in njihovo podporo Izraelu – verjetno izkoristili za uveljavljanje svojih argumentov o novem svetovnem redu brez ZDA na čelu.

Številni udeleženci vrha menijo, da je konflikt na Bližnjem vzhodu “najboljši primer, zakaj bi morala imeti prav ta skupina držav večji vpliv”, je dejal Jonathan Fulton, višji nerezidenčni sodelavec pri Atlantskem svetu v Abu Dabiju. Kljub temu gre po njegovem zgolj za “kritiko stvari, ki jim niso všeč”, namesto da bi pokazale interes za reševanje.

Pozornost bo uprta tudi v Kitajsko in Brazilijo, ki sta prejšnji mesec na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov predstavili mirovni predlog za končanje vojne v Ukrajini v šestih točkah. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ta prizadevanja tedaj obsodil, češ da bi takšni načrti pomagali Moskvi.

Srečanje v Rusiji Putinu daje priložnost za pogovore z ostalimi voditelji. Tudi nedavna vključitev Irana v Brics, ki je po poročanju CNN Rusiji priskrbel na stotine brezpilotnih letal in balističnih raket kratkega dosega, kar Iran sicer zanika, je tesnega ruskega partnerja še bolj približala Moskvi.

Iranske rakete
Iranske rakete (Foto: PROFIMEDIA)

Voditelji naj bi v prihodnjih dneh razpravljali o tem, kako pospešiti plačila izven območja dolarja z uporabo valut in bančnih sistemov Bricsa, kar bi lahko imelo gospodarske koristi. Poleg tega pa bi to državam članicam, kot je Rusija, pomagalo izogniti se zahodnim sankcijam. Države bodo verjetno iskale tudi načine za okrepitev gospodarskega, tehnološkega in finančnega sodelovanja na številnih področjih, od energetike do izmenjave satelitskih podatkov.

Države Bricsa, ki jih je povezal skupen interes za reformo mednarodnega sistema, da bi zagotovili boljšo zastopanost njihovih glasov, so od samega začetka vključevale države z velikimi razlikami v političnih in gospodarskih sistemih. Denimo obmejni spor med Indijo in Kitajsko, ki pa sta ključna stebra skupine. Njune razlike so v zadnjih letih še naraščale – odnos med Kitajsko in ZDA se namreč ohlajuje, medtem ko Indija in ZDA postajata tesnejši partnerici.

Čeprav Kremelj navaja, da se skupini želi pridružiti še 30 držav, pa geopolitične razmere otežujejo identiteto in usmeritev Bricsa. Kitajska in Rusija sta skušali spreobrniti bistvo skupine od gospodarstva v vzponu v nasprotovanje Zahodu. Bodoče članice pa si ne želijo tega, temveč si prizadevajo zgolj za rast gospodarstev.

Avtorica analize CNN je Simone McCarthy.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje