Izrael: Hamas in Iran sta “prevzela palestinsko vprašanje”

Svet 23. Avg 202411:02 1 komentar
Izrael Kac
Foto: Florion Goga/REUTERS

Izrael zavrača oblikovanje palestinske države, češ da bi bila ta oporišče Irana in bi predstavljala grožnjo prebivalcem Izraela in njegovemu gospodarstvu. Zasedbe palestinskih ozemelj Izrael tako ne namerava prenehati, prav tako ne smrtonosnih napadov na Gazo.

Izrael zavrača oblikovanje palestinske države, saj bi ta bila oporišče Irana, je danes sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Na družbenem omrežju X je obtožil palestinsko gibanje Hamas in Iran, da sta “prevzela palestinsko vprašanje”. “Palestinska država bi pomenila iransko oporišče v Gazi ter Judeji in Samariji,” je zapisal zunanji minister, pri čemer je za Zahodni breg uporabil izraelski okupacijski naziv za to območje.

Izrael tako še naprej ignorira pritisk več držav, med njimi tudi Slovenije, ki so v zadnjem letu priznale Palestino v upanju, da bi to privedlo do premirja in mirovnega dogovora na Bližnjem vzhodu. Izraelske oblasti sicer že dolgo dajejo jasno vedeti, da nimajo interesa za priznanje palestinske države, ki je prav tako ne priznava večina zahodnih držav na čelu z ZDA.

Izrael palestinska ozemlja okupira od leta 1967, kar med drugim utemeljuje z varnostnimi skrbmi. Te je v svoji objavi izpostavil tudi Kac, ki je ob tem za “iranska oporišča” označil tudi sosedi Sirijo in Libanon ter Jemen in Irak.

Palestinska država bi po njegovem prepričanju predstavljala grožnjo prebivalcem Izraela in njegovemu gospodarstvu. Izraelski minister ob tem sklenil, da tega ne smejo dopustiti.

Palestinski civilisti se medtem še naprej soočajo z vsakodnevnimi izraelskimi napadi na Gazo. V razdejani enklavi so danes našteli najmanj sedem smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja, poroča katarska televizija Al Džazira.

Izraelska vojska je od 7. oktobra lani v Gazi ubila več kot 40.000 Palestincev, z okrepljenim nasiljem okupacijskih sil in izraelskih naseljencev se v tem času soočajo tudi Palestinci na zasedenem Zahodnem bregu.

Kot navaja Al Džazira, se nadaljuje tudi redno čezmejno obstreljevanje izraelskih sil in libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje