Izrael: Hamasova vojska ne obstaja več. Hamdan: prihaja nova generacija borcev

Svet 15. Sep 202418:13 2 komentarja
Osama Hamdan (Foto: PROFIMEDIA)

Visoki predstavnik Hamasa je danes dejal, da ima palestinsko islamistično gibanje dovolj sredstev za nadaljevanje boja proti Izraelu kljub izgubam, ki jih je utrpelo v več kot enajstih mesecih vojne v Gazi.

Kot je še dejal za francosko tiskovno agencijo AFP, ZDA ne izvajajo zadostnega pritiska na Izrael za dosego dogovora o prekinitvi ognja.

“Zmožnost odpora za nadaljevanje je visoka,” je predstavnik Hamasa Osama Hamdan dejal za AFP v današnjem pogovoru v Istanbulu. Priznal je, da so bile v vrstah Hamasa številne žrtve, a v zameno je prišlo do “kopičenja izkušenj in novačenja novih generacij v odpor”.

Do njegovih izjav prihaja manj kot teden dni po tistem, ko je izraelski obrambni minister Joav Galant novinarjem dejal, da Hamas, katerega napad na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani je sprožil vojno v Gazi, kot vojaška formacija ne obstaja več.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je pred časom dejal, da je bilo v izraelski vojaški operaciji v Gazi ubitih najmanj 17.000 borcev Hamasa.

Hamdan je sicer očital ZDA, ki so najpomembnejša vojaška podpornica Izraela, da ne izvajajo zadostnega pritiska na Izrael, da bi dosegle dogovor o prekinitvi ognja za končanje vojne v Gazi, v kateri je po palestinskih podatkih umrlo najmanj 41.200 ljudi. “Raje poskušajo upravičiti izogibanje Izraela kakršni koli zavezi,” je pojasnil.

Benjamin Netanjahu
Foto: Abir Sultan Pool via REUTERS

Netanjahu pod vse večjim pritiskom za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja

Netanjahu, ki se doma sooča z vse večjim pritiskom za sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v Gazi, v okviru katerega bi bili zajeti talci izpuščeni v zameno za palestinske zapornike, je na drugi strani obtožil Hamas, da ne želi sklepati kompromisov.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael zajeli 251 talcev, od katerih jih v Gazi še vedno zadržujejo 97, vključno s 33, za katere izraelska vojska trdi, da so mrtvi.

Izraelska vojska je ob tem danes sporočila, da obstaja velika verjetnost, da so trije izraelski talci, ki so jih decembra lani našli mrtve na območju Gaze, umrli v izraelskem zračnem napadu, izvedenem 10. novembra, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na ugotovitve preiskave je bila trojica talcev – dva izraelska vojaka in francosko-izraelski državljan, odpeljan z glasbenega festivala Nova – zaprta v kompleksu predorov, kjer je bival poveljnik Hamasa Ahmed Gandur, ki je bil tarča napada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje