Izrael izvedel nove napade v Gazi in Libanonu, ubitih najmanj 34 ljudi

Svet 17. Avg 202410:59 0 komentarjev
Gaza, Izrael, napadi
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je danes v več ločenih napadih v Gazi in Libanonu ubila najmanj 34 ljudi, vključno s 15 člani iste družine, poročajo tuje tiskovne agencije. Hkrati so okupacijske sile v Gazi odredile nove evakuacije civilistov.

Izraelska vojska je ponoči s tremi raketami zadela stavbo v osrednji Gazi in pri tem ubila 15 članov iste družine, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdila civilna zaščita v razdejani palestinski enklavi. Med žrtvami je bilo devet otrok, številni ljudje so še ranjeni.

V napadih v drugih predelih Gaze je bilo ubitih še najmanj osem ljudi, piše palestinska tiskovna agencija Wafa, katarska televizija Al Jazeera pa poroča še o ubitem šestletniku na območju Han Junisa.

Ob nenehnih grozodejstvih okupacijske sile v Gazi prebivalcem odrejajo vedno nove evakuacije. Od prvih evakuacij oktobra lani se tako ponavlja vzorec prisilnega razseljevanja civilistov na t. i. varna območja, ki sčasoma postanejo tarča izraelskih napadov.

Izraelski vojaški piloti so bili davi aktivni tudi nad južnim Libanonom, kjer so v napadu na eno izmed tamkajšnjih vasi ubili najmanj deset ljudi, vključno z dvema otrokoma, je sporočilo libanonsko ministrstvo za zdravje.

Izraelske sile trdijo, da so napadle skladišče orožja šiitskega gibanja Hezbolah, s katerim se zadnjih deset mesecev tako rekoč vsakodnevno obstreljujejo.

V Gazi zabeležili prvi primer otroške paralize po 25 letih

V Gazi so prvič po 25 letih zabeležili primer otroške paralize, je v petek sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Zbolel je necepljeni desetmesečni dojenček. Združeni narodi so le nekaj ur pred potrditvijo prvega primera okužbe zaprosili za sedemdnevno prekinitev spopadov, da bi cepili več kot 640.000 otrok v razdejani enklavi. V času humanitarnega premora bi izvedli dva kroga kampanj cepljenja, pri čemer bi prvega začeli konec avgusta, je v sporočilu za javnost zapisala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Poliovirus so julija odkril v okoljskih vzorcih iz mest Han Junis in Deir al-Balah na območju Gaze. Ta območja, tako kot preostanek enklave, je izraelska vojska razdejala v času trajajoče ofenzive, med katero so uničili tudi velik del tamkajšnje zdravstvene infrastrukture. Otroška paraliza je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki bolezni niso preboleli ali niso bili zaščiteni s cepljenjem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!