Izrael izvedel napad na libanonsko prestolnico Bejrut

Svet 30. Jul 202414:21 > 20:26 1 komentar
izraelski napad na bejrut
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske sile so danes izvedle omejen zračni napad na libanonsko prestolnico Bejrut. Že sinoči je izraelska vojska izvedla okoli deset raketnih napadov na položaje šiitskega gibanja Hezbolah v južnem Libanonu, pri čemer je ubila tudi enega pripadnika gibanja.

Tarča izraelskega napada z dronom na južno predmestje Bejruta je bil vodja proiranskega šiitskega gibanja Hezbolah Muhsin Shukr, odgovoren za napad na nogometno igrišče na zasedeni Golanski planoti konec tedna, v katerem je bilo ubitih 12 otrok, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na navedbe izraelske vojske.

Po napadu se je na ulicah ob napadeni stavbi zbrala množica ljudi. Libanonski predstavnik varnostnih sil je medtem dejal, da usoda Shukra še ni jasna, poroča Al Jazeera.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je na omrežju X potrdil napad na cilj v Bejrutu in dodal, da je Hezbolah z omenjenim napadom na Golanski planoti prekoračil rdečo črto.

izraelski napad na bejrut izraelski napad na bejrut
Foto: PROFIMEDIA
izraelski napad na bejrut izraelski napad na bejrut
Foto: REUTERS

Izrael ponoči nadaljeval obstreljevanje položajev Hezbolaha

Izraelska vojska je že ponoči izvedla okoli deset raketnih napadov na položaje Hezbolaha v južnem Libanonu, pri čemer je ubila tudi enega pripadnika gibanja.

“V uspešnem napadu smo zadeli tudi Hezbolahova skladišča orožja, teroristično infrastrukturo in raketomet na jugu Libanona,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila izraelska vojska.

Nemška tiskovna agencija dpa pa medtem poroča o raketnem napadu na sever Izraela, v katerem je bil ubit en človek. Po navedbah izraelskih reševalcev je umrl 30-letni moški, ki so ga zadeli delci razstreljene rakete. Izraelska vojska je sporočila, da je bilo iz libanonskega zračnega prostora nad Izrael izstreljenih okoli deset raket, ki jih je prestregla zračna obramba. Izrael po poročanju dpa že izvaja povračilne napade.

Da je zopet napadel Izrael, je potrdil tudi Hezbolah. Ciljal naj bi bazo izraelske vojske, ki se nahaja nedaleč od kraja, kjer je bil ubit izraelski civilist.

Ponovno medsebojno obstreljevanje sledi napadu Hezbolaha na zasedeno Golansko planoto, v katerem je umrlo 12 otrok, sicer pripadnikov etnične skupine Druzov.

Izrael je povračilne napade na Hezbolahove položaje v Libanonu napovedal že v ponedeljek. “Na napad bomo odgovorili kmalu in odgovor bo silovit,” je ob ponedeljkovem obisku mesta Maždal Šams na Golanski planoti, ki jo Izrael okupira od leta 1967, dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Netanjahuja so ob ponedeljkovem obisku na Golanski planoti pričakali protestniki iz manjšine Druzov, saj je bilo v sobotnem napadu na mesto Maždal Šams ubitih 12 otrok, starih med 10 in 16 let, ki so bili pripadniki te šiitske muslimanske manjšine.

V sporočilu za javnost je skupnost Druzov opozorila, da nasprotujejo “Netanjahujevemu izkoriščanju trpljenja njihove skupnosti v politične namene”. “Naši običaji velevajo, da ne dopustimo nikakršnega prelivanja krvi pod pretvezo maščevanja za smrti naših otrok,” so dodali.

Prebivalci mesta Maždal Šams se po navedbah AFP tudi po več kot 50 letih od okupacije večinoma identificirajo kot Sirski Druzi. Le 20 odstotkov Druzov ima izraelsko državljanstvo, ostali pa so ga po okupaciji zavrnili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje