Iran po izraelskem napadu: Na vsako neumnost se bomo odzvali z inteligenco

Svet 27. Okt 202410:23 > 18:46 3 komentarji
Iranski predsednik Masud Pezeškian
Masud Pezeškian (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski sobotni napad na Iran je bil natančen in močan ter je izpolnil vse zastavljene cilje, je danes izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Dodal je, da so izraelske sile v napadu prizadele iranske obrambne zmogljivosti in proizvodnjo raket. Zadeli naj bi tudi opuščeni objekt za razvoj jedrskega orožja. Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi informacije o napadih na tamkajšnja jedrska poslopja ni potrdil. Izraelskih napadov na Iran ne bi smeli niti preceniti niti podceniti, pa je sporočil vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej. Podobno zadržano se je odzval tudi iranski predsednik Masud Pezeškian.

“Obljubili smo, da bomo odgovorili na iranski napad, in v soboto smo udarili. Napad na Iran je bil natančen in močan ter je izpolnil vse cilje,” je dejal Netanjahu v govoru ob hebrejski koledarski obletnici napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani.

“Iran je Izrael napadel z več sto balističnimi raketami in ta napad ni uspel,” je nadaljeval in dodal, da so izraelske sile v sobotnem napadu prizadele iranske obrambne zmogljivosti in proizvodnjo raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Satelitski posnetki razkrivajo, da naj bi bil v sobotnih napadih Izraela na Iran zadet opuščeni objekt za razvoj jedrskega orožja, poroča Reuters. Zadeli naj bi poslopje v Parčinu v bližini Teherana, ki ga je po navedbah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Iran opustil leta 2003.

Letalo izraelske vojske (Foto: Israel Defense Forces/Handout via REUTERS)

Vodja IAEA Rafael Grossi ob tem trdi, da v napadih niso bila prizadeta tamkajšnja jedrska poslopja, vse vpletene pa je ob tem poziva k zadržanosti. Kot je napisal Grossi, so inšpektorji agencije ZN na varnem in nadaljujejo delo. “Pozivam k preudarnosti in zadržanosti pri dejanjih, ki bi lahko ogrozila varnost in zaščito jedrskih in drugih radioaktivnih materialov,” je še dodal šef IAEA.

Zadržan odziv Irana

Izraelskih napadov na Iran ne bi smeli niti preceniti niti podceniti, je danes v prvem odzivu na sobotne operacije izraelskih letalskih sil sporočil vrhovni voditelj Irana ajatola Ali Hamenej. Podobno zadržano se je po poročanju tujih tiskovnih agencij odzval tudi iranski predsednik Masud Pezeškian.

Hamenej se je danes srečal z družinami štirih vojakov, ki so bili v noči na soboto ubiti v izraelskih napadih na iranska vojaška poslopja. V odzivu na napade je Hamenej na omrežju X medtem zapisal, da “zla, ki ga je sionistični režim zagrešil pred dvema nočema, ne smemo precenjevati ali zmanjševati”.

Na omrežju X se je žrtvam napadov poklonil tudi predsednik Pezeškian, ki je ob tem “sovražnikom Irana” sporočil, da se bodo na vsako “neumnost” odzvali z “inteligenco”.

Pozneje je na zasedanju vladnega kabineta poudaril, da Teheran ne želi vojne z Izraelom, a da bodo branili pravice svoje države. “Na agresijo sionističnega režima se bomo ustrezno odzvali,” je dodal.

Na temo napadov je danes za zaprtimi vrata zasedal tudi parlament v Teheranu.

V zvezi z napadi se bo na zahtevo Irana predvidoma v ponedeljek sestal še Varnostni svet ZN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje