Izrael znova napada, blizu sedeža mirovnih sil v Libanonu sestrelili dron

Svet 17. Okt 202409:41 > 14:41 1 komentar
Izraelska vojska
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS

Izraelska vojska je znova napadla jug Libanona, potem ko je tamkajšnje prebivalce pozvala k evakuaciji. Vojaška ladja nemške mornarice, ki deluje v okviru misije Unifil, pa je v jutranjih urah pred libanonsko obalo sestrelila brezpilotni letalnik

Izraelska vojska je danes znova napadla okolico mesta Tir na jugu Libanona, potem ko je tamkajšnje prebivalce pozvala k evakuaciji, poročajo lokalni mediji.

Hezbolah je medtem z raketami napadel izraelske tanke ob meji. Vojaška ladja, ki deluje v okviru mirovne misije ZN v južnem Libanonu (Unifil), pa je pred libanonsko obalo sestrelila dron.

“Nujno opozorilo prebivalcem doline Beka, še posebej tistim, ki se nahajajo v stavbi, označeni na zemljevidu na območju Tamnine. Nahajate se v bližini objektov, ki pripadajo Hezbolahu in bodo v bližnji prihodnosti tarča vojske,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelskih sil.

Kmalu za tem je k evakuaciji pozval še prebivalce dveh območij v Beki in prebivalce območja Al Havš v bližini obalnega mesta Tir. Po navedbah lokalnih medijev je Izrael nato napadel območje Al Havš. Šiitsko gibanje Hezbolah je medtem po lastnih navedbah z raketami napadlo dva izraelska tanka na jugu Libanona in trdi, da je napad terjal žrtve.

Izraelska vojska pa je sporočila, da je iz Libanona proti severu Izraela poletelo okoli 30 raket. Dodala je, da je v zadnjih 24 urah ubila več kot 45 borcev Hezbolaha in napadla 150 ciljev gibanja v Libanonu, vključno s skladišči orožja, raketnimi izstrelišči in drugo infrastrukturo.

Izraelska televizija Channel 12 je danes poročala, da je vojska zavzela vas Aita al Šab na jugu Libanona. Prejšnji teden pa je televizija poročala o zavzetju vasi Marun al Ras. Poslanec Hezbolaha Hasan Fadlala je medtem na novinarski konferenci v parlamentu poudaril, da izraelska vojska nima popolnega nadzora nad nobeno vasjo na jugu Libanona.

Dodal je še, da Izrael izvaja “politiko požgane zemlje s sistematičnim uničevanjem vasi, da bi vzpostavil varovalni pas brez ljudi, stavb, polj in dreves”.

Vojaška ladja nemške mornarice, ki deluje v okviru misije Unifil, pa je v jutranjih urah pred libanonsko obalo sestrelila brezpilotni letalnik, je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal tiskovni predstavnik nemške vojske. Dron je sestrelila v neposredni bližini ladje okoli 30 kilometrov od pristanišča v Nakuri, kjer je sedež sil Unifila. Posadka je dron zajela in ga zdaj pregleduje.

Do incidenta je prišlo ob naraščajočih napetostih v Libanonu, kjer so bili tarča izraelskih napadov večkrat tudi pripadniki misije Unifil.

Pripadniki Unifila v Libanonu
Pripadniki Unifila v Libanonu (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael napadel pristaniško mesto v Siriji

Izrael je ponoči izvedel napad na sirsko pristaniško mesto Latakija. V napadu sta bila ranjena dva človeka. V napadu, ki ga je potrdila tudi nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice, sta bila ranjena dva človeka.

Latakija je ves čas državljanske vojne pod nadzorom vladnih sil, v njeni bližini pa je tudi oporišče ruske vojske. Sirski observatorij s sedežem v Združenem kraljestvu navaja, da je Izrael ciljal skladišče orožja v Latakiji, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Sana je poročala o dveh ranjenih civilistih, gmotni škodi in požarih, ki naj bi nastali ob sestrelitvi nekaterih “sovražnih tarč”. Izrael pogosto obstreljuje sosednjo Sirijo, katere del od leta 1967 tudi okupira, a napade le redko komentira. Ti napadi so se še dodatno okrepili od začetka izraelske kopenske invazije v Libanonu.

Napadi so usmerjeni predvsem na skupine, ki jih podpira Iran. Med te spada tudi libanonsko gibanje Hezbolah, ki je zaveznik sirske vlade. Hezbolah se je med sirsko državljansko vojno tudi aktivno boril na strani državne vojske.

Latakija na sredozemski obali je bila v preteklosti le redko tarča izraelskih napadov. V bližini mesta je tudi letalsko oporišče Hmejmim, ki ga od leta 2015 uporablja ruska vojska.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje