Po Hezbolahu v Libanonu Izrael napadel še cilje hutijevcev v Jemnu

Svet 29. Sep 202418:01 > 20:41 0 komentarjev
Dim nad pristaniščem Hodeidah v Jemnu
Dim nad pristaniščem Hodeidah v Jemnu (Foto: Stringer/REUTERS)

Izraelska vojska je napadla cilje na območju Jemna, kjer so po njihovih navedbah delovali hutijevcev. Tarče so bile elektrarne in pristanišče.

Izraelska vojska je sporočila, da je napadla vojaške cilje hutijevcev na območju Jemna. Na družbenem omrežju X so zapisali, da so napadli elektrarne in pristanišče, ki so jih hutijevci uporabljali za transport iranskega orožja, vojaške zaloge in nafto.

Izraelska vojska je zapisala, da je napad “odgovor na zadnje napade, ki so jih hutijevci izvedli proti Izraelu”. “V zadnjem letu so hutijevci delovali pod vodstvom in ob financiranju Irana ter v sodelovanju z iraškimi milicami, da bi napadli državo Izrael, spodkopali stabilnost v regiji in ovirali svobodno plovbo,” je zapisala izraelska vojska. Dodali so, da bo Izrael še vedno deloval proti vsem, tako bližnjim kot daljnim, grožnjam.

“V današnji obsežni operaciji je več deset letal, vključno z bojnimi letali, letali za oskrbo z gorivom in izvidniškimi letali, napadlo vojaške cilje hutijevskega terorističnega režima na območjih Ras Ise in Hodaide v Jemnu,” je povedal predstavnik izraelske vojske.

V napadih umrle štiri osebe

Napade je potrdila tudi televizija Al-Masirah, ki je pod nadzorom hutijevcev, piše CNN. Televizija je poročala, da je Izrael napadel pristanišči v Hodaidi in Ras Isi ter dve elektrarni.

Mediji, pod nadzorom hutijevcev, poročajo, da so bili v napadu ubiti štirje ljudje. Gre za pristaniškega delavca in tri inženirje v elektrarni Al-Hali. Po poročanju BBC je ranjenih 33 oseb, CNN pa piše o 45 ranjenih. Reševalne ekipe še iščejo preživele.

Tiskovni predstavnik hutijevcev Mohammed Al Bukhaiti je napade označil za “ameriško-britansko agresijo” in dejal, da je Izrael podaljšek teh dveh držav, ki se uporablja “kot krinka za izogibanje moralni odgovornosti”.

Dan pred tem hutijevci napadli letališče v Tel Avivu

Do zračnih napadov je prišlo dan po tem, ko so jemenski hutijevci, ki jih podpira Iran, sporočili, da so z balistično raketo napadli letališče Ben Gurion v Tel Avivu prav v času, ko se je izraelski premier Benjamin Netanjahu z letalom vračal domov.

Izrael je pristanišče v Hodaidi napadel že julija in povzročil za vsaj 20 milijonov dolarjev škode.

Cilje, ki so jih napadli danes, so uporabljali hutijevci, ki so zasedli jemensko prestolnico Sana leta 2014, da so iransko orožje in opremo za vojaške namene preselili v regijo, je sporočila izraelska vojska.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!