Izrael napadel tarče Hezbolaha v Libanonu. ZN: Nevarnost širšega konflikta

Svet 28. Jul 202408:57 0 komentarjev
Meja med Libanonom in Izraelom
Foto: PROFIMEDIA

Po napadu na Golansko planoto so izraelske zračne sile zadele več tarč Hezbolaha v Libanonu. Izraelski državni vrh je že v soboto za napad, v katerem je umrlo 12 otrok in mladostnikov, okrivil skrajno skupino Hezbolah, ki odgovornost še vedno zavrača.

V nedeljo zgodaj zjutraj so izraelske obrambne sporočile, da so izvedle napade na sedem tarč skrajne skupine Hezbolah “globoko na ozemlju Libanona”. Zadeli so skladišča orožja kot tudi “bojno infrastrukturo”. Ni znano, ali je v napadih kdo umrl, poroča BBC.

Ta povračilni ukrep je sledil raketnemu napadu na Golansko planoto, v katerem je med igranjem nogometa umrlo 12 otrok in mladostnikov. Napad na vas, kjer živijo pripadniki etnične skupine Druzov, je bil najbolj smrtonosen napad na severni meji Izraela od izbruha vojne 7. oktobra.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je takoj po napadu napovedal povračilne ukrepe proti Hezbolahu in obljubil, da bo skupina “plačala visoko ceno”. Prav tako se je predčasno vrnil z obiska v ZDA.

Združeni narodi so v izjavi navedli, da je za vse strani “največja možna zadržanost ključnega pomena”, saj obstaja nevarnost širšega konflikta, ki bi pomenil “nepredstavljivo katastrofo za celotno regijo”. K zadržanosti je pozval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je obenem obsodil napad.

Napad na Golansko planoto Napad na Golansko planoto
Foto: PROFIMEDIA
Napad na Golansko planoto Napad na Golansko planoto
Foto: PROFIMEDIA
Napad na Golansko planoto Napad na Golansko planoto
Foto: PROFIMEDIA
Napad na Golansko planoto Napad na Golansko planoto
Žalovanje po napadu na Golansko planoto. (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi libanonska vlada je v izjavi zapisala, da “obsoja vsa dejanja nasilja in agresije nad civilisti ter poziva k takojšnji prekinitvi sovražnosti na vseh frontah”. Poudarili so, da je ciljanje civilistov očitna kršitev mednarodnega prava in v nasprotju z načeli človečnosti.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Nasser Kanani pa je dejal, da bi morebitne nove “vojaške pustolovščine” Izraela v Libanonu lahko privedle do “večje nestabilnosti, negotovosti in vojne v regiji”. Obenem Iran po izraelskem napadu na tarče Hezbolaha v Libanonu svari pred “nepredvidenimi posledicami”.

Izrael nadaljuje tudi smrtonosne napade v Gazi

V senci napetosti med Izraelom in Hezbolahom iz Gaze tudi danes prihajajo poročila o smrtonosnih napadih izraelskega letalstva, topništva in kopenskih sil. Med napadenimi kraji je bil znova Al Mavasi, ki ga Izrael opredeljuje kot varno območje. Od sobote popoldan so izraelske sile ubile najmanj 66 Palestincev.

V izraelskih napadih na območju Han Junisa na jugu območja Gaze je bilo ubitih najmanj osem ljudi, še nekaj jih je umrlo, ko so izraelska letala obstreljevala taborišče v Al Mavasiju ob sredozemski obali, poročata palestinska tiskovna agencija Wafa in katarska televizija Al Jazeera. Izraelske sile so medtem obstreljevale tudi mesto Gaza na severu enklave, aktivne pa so bile tudi na območju razdejanega begunskega taborišča Nuseirat in Rafe na skrajnem jugu.

Tiskovni predstavnik Hezbolaha Mohamad Afif je še enkrat zavrnil odgovornost za napad, BBC pa preverja njihove navedbe, da je eksplozijo na nogometnem igrišču povzročila izraelska prestrezna raketa.

Hezbolah je pred tem prevzel odgovornost za štiri druge napade, med drugim za napad na vojaško poslopje na pobočju gore Hermon, ki leži med Golansko planoto in Libanonom. Oporišče je od nogometnega igrišča oddaljeno približno tri kilometre.

Večina Druzov živi na severu Izraela, v Libanonu, Jordaniji in Siriji. V Izraelu imajo državljanske pravice in predstavljajo približno 1,5 odstotka prebivalstva. Tistim, ki živijo na Golanski planoti, so leta 1981, ko je kneset ozemlje priključil Izraelu, ponudili izraelsko državljanstvo, vendar ga vsi niso sprejeli.

Ta enostranska priključitev Izraelu ni mednarodno priznana, Sirija pa vztrajno zahteva vrnitev Golanske planote.

Druzi lahko študirajo in delajo v Izraelu, moški pa morajo služiti v vojski. So največja nejudovska skupina v izraelskih obrambnih silah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!