Blinken pozval Izrael, naj uboj vodje Hamasa izkoristi za pogovore o premirju

Svet 22. Okt 202407:12 > 19:39 4 komentarji
Antony Blinken in Benjamin Netanjahu
Foto: PROFIMEDIA

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes v Izraelu pozval premierja Benjamina Netanjahuja, naj nedavni uboj vodje gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi. Netanjahu se je strinjal, da bi lahko Sinvarjeva smrt pozitivno vplivala na izpustitev talcev. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je prevzelo odgovornost za napad z brezpilotnikom na rezidenco izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Izrael ob tem nadaljuje napade na južna predmestja Bejruta, kjer je bilo v bližini bolnišnice Hariri v ponedeljek zvečer ubitih najmanj 13 ljudi, 57 je ranjenih.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je danes v Izraelu pozval premierja Benjamina Netanjahuja, naj nedavni uboj vodje gibanja Hamas Jahje Sinvarja izkoristi za pogovore o premirju v Gazi.

“Državni sekretar je poudaril, da bi moral Izrael izkoristiti svojo uspešno akcijo, s katero je pravično opravil z Jahjo Sinvarjem, in zagotoviti izpustitev vseh talcev ter končati konflikt v Gazi na način, ki bo zagotovil trajno varnost tako za Izraelce kot Palestince,” je po Blinknovih pogovorih z Netanjahujem sporočil ameriški State Department.

Blinken je poudaril tudi, da “mora Izrael sprejeti dodatne ukrepe za ohranitev in povečanje dotoka humanitarne pomoči v Gazo ter zagotoviti, da pomoč doseže civiliste po vsej Gazi,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Netanjahu je medtem v pogovorih poudaril, da bi “odstranitev vodje Hamasa Jahje Sinvarja lahko pozitivno vplivala na vrnitev talcev”, so po srečanju sporočili iz urada izraelskega premierja. Dodali so, da sta z Blinknom govorila tudi o vprašanju upravljanja Gaze po vojni.

Izraelski premier in ameriški državni sekretar sta po navedbah Netanjahujevega urada govorila tudi o “grožnjah s strani Irana in morebitnem skupnem odzivu nanje”, pri čemer se je Netanjahu zahvalil Blinknu za “podporo ZDA v boju proti iranski osi zla”.

Blinken je danes z obiskom v Izraelu začel turnejo po Bližnjem vzhodu, ki bo predvidoma trajala do petka. Državni sekretar ZDA bo v sredo odpotoval v Jordanijo, kjer bo med drugim osrednja tema dobava humanitarne pomoči v Gazo. V okviru turneje naj bi si prizadeval tudi za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu.

Hezbolah prevzel odgovornost za napad na Netanjahujevo rezidenco

Po besedah tiskovnega predstavnika Hezbolaha Mohameda Afifa je šiitsko gibanje v celoti odgovorno za operacijo v Cezareji. Na novinarski konferenci v južnem predmestju Bejruta je Afif povedal tudi, da je izraelska vojska zajela več borcev gibanja. Točne številke ni podal, je pa opozoril, da Izrael ni zavezan spoštovanju vojne etike in mednarodnih konvencij.

Izraelska vojska je v soboto sporočila, da je brezpilotni letalnik zadel stavbo v Cezareji, ki leži okoli 20 kilometrov južno od mesta Haifa, medtem ko je poskušal zadeti predsednika vlade. Benjamin Netanjahu je v odzivu Hezbolah obtožil, da ga je poskušal ubiti. Ob tem je zagrozil, da bo vsakdo, ki bo skušal škodovati Izraelcem, plačal visoko ceno.

Izraelska vojska je medtem pred novimi napadi prebivalce južnega predmestja Bejruta pozvala k novi evakuaciji. Napadi so se po navedbah AFP že začeli, in sicer le nekaj minut po novinarski konferenci, na kateri je govoril Afif.

Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: Eduardo Munoz/REUTERS)

Izrael o napadu na predmestja Bejruta: “Pod bolnišnico je skladišče z milijoni”

V izraelskih napadih na južna predmestja Bejruta v bližini bolnišnice Hariri je bilo v ponedeljek zvečer ubitih najmanj 13 ljudi, 57 je ranjenih, je sporočilo ministrstvo za zdravje iz Libanona. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je pred tem napovedal nadaljnje napade na finančno strukturo Hezbolaha, poročajo tuje agencije.

Kot je dejal Daniel Hagari, so pod omenjeno bolnišnico v Bejrutu odkrili podzemno skladišče z milijoni dolarjev v gotovini in zlatu. Dejal je, da bolnišnice ne bodo bombardirali, in libanonske oblasti pozval, naj “ne dovolijo, da bi Hezbolah uporabil denar za teror in napad na Izrael”.

“Ne bomo napadli bolnišnice. Želim poudariti: nismo v vojni s prebivalci Libanona, v vojni smo s Hezbolahom,” je dejal Hagari.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

Direktor bolnišnice Fadi Alameh je obtožbe zanikal in v intervjuju za libanonsko televizijo dejal, da bodo bolnišnico preventivno evakuirali. Vztrajal je, da bolnišnica ni povezana s Hezbolahom, in pozval libanonsko vojsko in oblasti, naj jo preiščejo.

Hagari je tudi opozoril, da se Hezbolah financira prek podjetij v Turčiji, pa tudi v Siriji in Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelska vojska je v ponedeljek sporočila, da je v 24 urah napadla približno 300 tarč Hezbolaha v Libanonu, potem ko je razširila svojo ofenzivo proti proiranski skupini z napadi na njen finančni sistem.

Danes Izrael poroča še o napadu na več Hezbolahovih skladišč orožja in poveljniških centrov, vključno s pomembnim pomorskim oporiščem v Bejrutu. Tam naj bi gibanje glede na trditve izraelske vojske gibanje imelo vojaške čolne, vadbišče in območje za izvajanje poskusov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je prispel v Izrael in začel turnejo na Bližnjem vzhodu, kjer si bo znova prizadeval za prekinitev ognja v Gazi. V Izraelu se bo srečal s premierjem Benjaminom Netanjahujem, tema pogovorov pa bo poleg Gaze tudi morebitni izraelski napad na Iran.

Foto: Gonzalo Fuentes/REUTERS

Hezbolah z raketami napadel Haifo in Tel Aviv

Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je izstrelilo več raket na Izrael, kjer so po lastnih navedbah ciljali vojaški poslopji v Haifi in Tel Avivu. Hezbolah izstrelil okoli 12 raket srednjega dosega. Nekaj minut kasneje so se v Tel Avivu oglasile sirene, ki svarijo pred raketnim napadom, na območju pa so razglasili izredno stanje ter omejili letalski promet na mednarodnem letališču Ben Gurion.

Kot navaja Al Džazira, je bilo v predmestju Tel Aviva slišati več eksplozij, sicer pa poročil o uspešnosti omenjenih napadov ni.

UNRWA: Izrael še naprej onemogoča dobavo pomoči na sever Gaze

Izrael še naprej onemogoča dobavo nujne humanitarne pomoči na sever Gaze, je v ponedeljek opozoril vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini. “Humanitarne agencije, vključno z UNRWA, morajo dobiti dostop do severa Gaze,” je na omrežju X zapisal Lazzarini, ki je ob tem opisal grozljive razmere, ki vladajo v tem delu razdejane enklave.

Ob splošnem pomanjkanju je Lazzarini opozoril še, da bolnišnice brez elektrike niso zmožne skrbeti za tamkajšnje prebivalce. Zatočišča agencije ZN so prenapolnjena, po pričevanjih s severa pa mnoge, ki poskušajo zbežati, ubijejo, je še dodal. Zaradi nevarnosti njihova trupla ostajajo na ulicah, prav tako so onemogočene misije reševanja izpod ruševin.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje