Izrael: V Libanonu verjetno ubit potencialni naslednik Nasrale

Svet 08. Okt 202408:26 > 17:04 1 komentar
Hašem Safidin
V nedavnem napadu v Libanonu je bil verjetno ubit Hašem Safidin, potencialni naslednik ubitega vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, je izjavil izraelski obrambni minister Joav Galant. (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelske sile so po lastnih navedbah v zračnih napadih na cilje Hezbolaha ubile poveljnika gibanja v Bejrutu Suhaila Huseina Huseinija. Hezbolah informacije še ni potrdil. Izraelski zunanji minister Joav Galant je nato danes sporočil, da je bil verjetno v nedavnem napadu na Libanon ubit tudi Hašem Safidin, potencialni naslednik ubitega vodje Hezbolaha Hasana Nasrale. Izraelska vojska je sicer ponoči in zjutraj nadaljevala napade na Bejrut in razširila kopensko invazijo v Libanonu. Hezbolah je medtem izstrelil več raket nad Izrael. Hezbolah je ob tem sporočil, da podpira prizadevanja libanonskih oblasti za prekinitev ognja z Izraelom.

Po prvi obletnici napada Hamasa na Izrael boji še naprej potekajo na več frontah. Izrael je v ponedeljek nadaljeval zračne napade na cilje šiitskega gibanja Hezbolah v Libanonu, v katerih je bil po navedbah izraelskih sil na območju Bejruta ubit poveljnik Hezbolaha v Bejrutu Suhail Husein Huseini, poroča BBC. Ta naj bi imel po informacijah Izraela “ključno vlogo” pri prevozu orožja med Iranom, ki podpira Hezbolah, in omenjenim gibanjem. Prav tako naj bi bil odgovoren za razdeljevanje orožja med različne enote gibanja. V Hezbolahu informacije še niso potrdili.

Izraelski obrambni minister Joav Galant pa je danes izjavil, da je bil v nedavnem napadu v Libanonu verjetno ubit tudi Hašem Safidin, potencialni naslednik ubitega vodje gibanja Hezbolah Hasana Nasrale. Dodal je, da v gibanju po uboju Nasrale in drugih vidnejših članov ni nikogar več, ki bi sprejemal odločitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Hezbolah je po nenehnih napadih izraelske vojske in uboju Nasrale zlomljena organizacija, brez pomembnih poveljniških in napadalnih zmogljivosti, je ocenil Galant in poudaril, da v gibanju ni več nikogar, ki bi sprejemal odločitve.

Ko se bo dim v Libanonu razkadil, bo Iran spoznal, da je izgubil svoje največje bogastvo, je še dodal. Kot je pred dnevi poročala katarska televizija Al Džazira, je bil Hašem Safidin tarča enega od izraelskih napadov na Bejrut. Predstavnik Hezbolaha je nato sporočil, da so po napadih izgubili stik z njim, gibanje pa njegove smrti še ni potrdilo. Safidin velja za potencialnega naslednika Nasrale, ki ga je izraelska vojska ubila konec septembra v napadu na podzemni bunker v Bejrutu.

Italijanski novinarji v Libanonu tarča napada

Neznanci so davi v bližini libanonskega mesta Sidon napadli ekipo italijanske informativne oddaje TG3 in ji grozili, je sporočila javna radiotelevizija Rai 3, pod katero oddaja spada. Lokalni voznik, ki je ekipo prevažal, je med napadom doživel zastoj srca in umrl. Ekipa je na terenu snemala prispevek in opravljala pogovore z ljudmi, nakar se ji je najprej približal oborožen moški, ki je dopisnici oddaje Lucii Goracci iz rok poskušal iztrgati kamero.

Nato je k ekipi pristopila skupina moških in ji pričela groziti, poročajo tuje tiskovne agencije. Voznik je moške poskušal pomiriti, pri čemer je doživel zastoj srca in umrl. Območje, na katerem se je ekipa mudila, je pod nadzorom šiitskega gibanja Hezbolah, proti kateremu izraelska vojska že več kot dva tedna vodi intenzivno vojaško kampanjo. Skupina naj bi bila sicer obveščena, da se bodo novinarji v tistem času mudili na območju.

Izrael z novimi napadi na Libanon

Izrael je medtem v ponedeljek in danes znova ciljal gosto naseljena južna predmestja Bejruta, hkrati pa obstreljuje jug Libanona. Vojska je tam po lastnih navedbah razširila kopenske operacije na jugozahod Libanona, vključno s sredozemsko obalo, in tamkajšnje civiliste pozvala k umiku. Na ozemlju Libanona se po poročanju izraelskega časnika Times of Israel trenutno verjetno nahaja več kot 15.000 izraelskih vojakov.

Kot navaja katarska televizija Al Džazira, je Izrael doslej odredil evakuacijo 130 mest in vasi na jugu države, mnogi Libanonci, ki so v prestolnico zbežali z juga, pa so zdaj znova podvrženi napadom. Napadi so potekali tudi v nasprotni smeri. Hezbolah je po poročilih Izraela izstrelil 190 raket, med njimi tudi na obrobje Tel Aviva. Prestregli naj bi tudi pet izstrelkov iz Gaze.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

Izraelski predsednik Benjamin Netanjahu je ob obletnici napadov Hamasa obljubil, da se bo Izrael boril tudi v prihodnje. Ob tem je predstavnik tamkajšnje vojske v ponedeljek napovedal, da bodo operacije v Libanonu kmalu razširili na libanonsko obalo južno od reke Avali.

Ob stopnjevanju napetosti med Izraelom in Hezbolahom pa ne pojenjajo napadi v Gazi, kjer so izraelske sile v ponedeljek ubile najmanj 77 ljudi. V nočnih napadih je bilo ubitih še najmanj 25 ljudi, navaja Al Džazira.

V ponedeljek je minilo leto dni od smrtonosnega napada gibanja Hamas, zaveznika Hezbolaha, na Izrael, po katerem je izraelska vojska začela silovito ofenzivo v Gazi. Ta je do danes zahtevala že skoraj 42.000 življenj. Več kot 97.300 je ranjenih.

Hezbolah podpira prizadevanja Libanona za prekinitev ognja

Šiitsko gibanje Hezbolah podpira prizadevanja libanonskih oblasti za prekinitev ognja z Izraelom, je danes izjavil namestnik vodje gibanja Naim Kasem, a hkrati poudaril, da je Hezbolah pripravljen tudi na nadaljevanje spopadov. Dodal je še, da vojaške zmogljivosti Hezbolaha kljub silovitim napadom Izraela ostajajo močne.

“Podpiramo politična prizadevanja (predsednika libanonskega parlamenta) Nabiha Berija za prekinitev ognja. Ko bo prekinitev ognja dosežena, bo diplomacija lahko preučila vse druge podrobnosti,” je v televizijskem nagovoru povedal Kasem. Dodal je, da bodo volitve za novega vodjo gibanja potekale “v skladu s predpisi”, nato pa bo objavljen rezultat. Časovnega okvira volitev ni podal. Tiskovni predstavnik izraelske vojske je medtem v odzivu izjavil, da je Kasem “trmast in ne priznava realnosti”, poroča britanski BBC.

Libanonski premier Nadžib Mikati si že več dni prizadevata za takojšnjo prekinitev ognja med Izraelom in Hezbolahom, neodvisno od prizadevanj za prekinitev ognja v Gazi. Iranski zunanji minister Abas Aragči pa je v petek izjavil, da Teheran podpira prizadevanja za sočasno prekinitev ognja v Libanonu in Gazi.

Foto: Mohamed Azakir/REUTERS

V približno dveh tednih okrepljenih napadov izraelske vojske na Libanon je bilo ubitih že več kot 1.100 ljudi, več kot milijon pa je razseljenih.

Borrell pozval k premirju in pomoči Libanonu za vzpostavitev delujoče države

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Evropskem parlamentu poudaril, da je v Libanonu razseljenih že 20 odstotkov prebivalcev, ter pozval k prekinitvi ognja. Libanonu je treba zagotoviti pomoč, da bi preprečili nadaljnjo eskalacijo, pa mora po njegovem libanonski politični razred vzpostaviti delujočo državo.

“Zdaj je trenutek resnice, da vidimo, ali smo res sposobni pomagati Libanonu, predvsem pa mora libanonski politični razred prevzeti nadzor nad državo,” je v razpravi o stopnjevanju nasilja na Bližnjem vzhodu in razmerah v Libanonu poudaril Borrell.

Razmere se slabšajo, saj izraelske sile bombardirajo Libanon, vstopile so na libanonsko ozemlje. Prizadetih je na stotisoče ljudi, razseljenih je približno 20 odstotkov libanonskega prebivalstva, 150.000 ljudi je zbežalo v Sirijo, 2000 je smrtnih žrtev izraelskih napadov, je dejal.

Po njegovem je treba doseči premierje z diplomatskimi sredstvi ter zagotoviti materialno in človekoljubno pomoč Libanonu, ki pa mora izvoliti predsednika države in vzpostaviti delujočo državo. Zavzel se je za podporo libanonski vojski. Poudaril je tudi, da mirovna misija ZN Unifil na jugu Libanona potrebuje širši mandat, kar se v tem trenutku ne zdi realno. “Če sile ZN ne bodo okrepljene, bo težko preprečiti, da bi Libanon postal nova Gaza,” je opozoril Borrell.

Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Evropski poslanci so v razpravi pozivali tako h končanju izraelskih napadov v Libanonu kot v Gazi, se zavzeli za vrnitev talcev, ki jih je zajel Hamas, pa tudi, da mora EU še naprej trdno stati ob strani Izraelu. V razpravi sta sodelovala tudi evroposlanca iz Slovenije Matjaž Nemec (S&D/SD) in Milan Zver (EPP/SDS). Od brutalnega napada Hamasa na Izrael pred letom dni je celoten Bližnji vzhod po besedah Nemca zajela nočna mora. Vsak dan umira preveč nedolžnih ljudi, mednarodno pravo in institucije umirajo pred našimi očmi, je opozoril in poudaril, da Evropa in ZDA ne smeta več pošiljati orožja v Izrael.

“Potrebno je premirje na vseh frontah in to zdaj,” je dejal Nemec. Če bi Izrael sprejel mir, bi se talci lahko vrnili domov in vojna bi se lahko končala. Če se to ne bo zgodilo, pa je treba po njegovem prepričanju uvesti sankcije proti Izraelu, prekiniti pridružitveni sporazum z Izraelom in sankcionirati ekstremiste na vseh straneh, vključno z izraelsko vlado.

Zver pa je poudaril, da je vojna s Hezbolahom le ena od posledic napada Hamasa na Izrael pred letom dni. “V zadnjem letu je na Izrael priletelo 13.200 raket iz Gaze, 12.400 iz Libanona, 4000 iz Irana, od tega več kot pol balističnih, 180 iz Jemna, 60 iz Sirije, in potem nekateri pravite, da je Izrael agresor,” je opozoril. Resnični agresor je po njegovem mnenju iranski režim, ki spodbuja teroristične in vojne operacije v regiji in širše. Borrellov mehak nastop do Irana je bil po Zverovih besedah napačen. EU mora zato storiti troje: obnoviti sankcije proti iranskemu režimu, iransko revolucionarno gardo uvrstiti na seznam terorističnih organizacij ter podpirati iransko opozicijo.

ZN: Libanon bi lahko doletela enaka usoda kot Gazo

Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da Libanona ne bi doletela enaka usoda kot Gazo, pa so danes opozorili pri Svetovnem programu Združenih narodov za hrano (WFP) ter izpostavili obseg uničenja in humanitarne katastrofe v palestinski enklavi. Na isto nevarnost so opozorili tudi v uradu ZN za človekove pravice (OHCHR). “Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da se to ne zgodi,” je na virtualni novinarski konferenci iz Bejruta povedal vodja WFP za Libanon Matthew Hollingworth, ki je pred prevzemom trenutne funkcije koordiniral dejavnosti urada WFP v Gazi. “Od trenutka, ko se zbudim, do trenutka, ko zaspim, imam v mislih, da bi se lahko znašli v isti spirali pogube,” je poudaril.

Na nevarnost, da bi Libanon doletela enaka usoda kot Gazo, so opozorili tudi na uradu ZN za človekove pravice (OHCHR). “Opažamo enake vzorce, kot smo jih videli v Gazi,” je pojasnil tiskovni predstavnik urada Jeremy Laurence. Dodal je, da je uničenje tako v Libanonu kot v Gazi nepredstavljivo. V približno dveh tednih okrepljenih spopadov je bilo v Libanonu ubitih že več kot 1100 ljudi. Več kot milijon je razseljenih.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje