Izraelska vojska: “Nasrala ne bo več mogel terorizirati sveta”

Svet 28. Sep 202408:05 > 11:16 0 komentarjev
Zjutraj se je zaradi nočnih napadov iz nekaterih predmestij Bejruta dvigal dim. (Foto: Mohamed Azakir/REUTERS)

Izraelska vojska je po petkovem napadu na osrednje poveljstvo Hezbolaha v libanonski prestolnici danes sporočila, da njen vodja Hasan Nasrala "ne bo več mogel terorizirati sveta". S tem je izraelska vojska potrdila, da je v napadih na Hezbolahova oporišča Nasralo ubila. Hezbolah se na novico izraelske vojske še ni odzval.

Vojna na Bližnjem vzhodu je vstopila v novo fazo. Ta se je začela z napovedjo izraelskega obrambnega ministra, da je čas za diplomacijo s Hezbolahom minil. Za tem so sledile eksplozije pozivnikov, dan kasneje še eksplozije voki-tokijev, ki so jih večinsko uporabljali člani Hezbolaha. V dnevih, ki so sledili eksplozijam nizkotehnoloških naprav, pa se situacija le še zaostruje.

Izrael že več dni z zračnimi napadi obstreljuje libanonsko prestolnico, okoliška predmestja in kraje, napadi pa se stopnjujejo. Po petkovem govoru izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Generalni skupščini Združenih narodov je Libanon doživel najhujše napade od 7. oktobra lani.

Izraelske obrambne sile (IDF) so namreč začele obstreljevati poveljstva Hezbolaha v Bejrutu, katerih osrednja tarča je bil dolgoletni vodja gibanja Hasan Nasrala. Danes zjutraj je IDF na družbenem omrežju X zapisal, da Nasrala “ne bo več mogel terorizirati sveta. S tem je izraelska vojska, kot je kasneje na X zapisal tudi tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani, potrdila, da je v napadih na Hezbolahova oporišča Nasralo ubila.

Izrael pojasnil, kako so ubili Nasralo in druge visoke poveljnike

Poleg Nasrale so bili ubiti tudi drugi visoki člani skupine, vključno s poveljnikom južne fronte Hezbolaha, v izjavi, ki jo povzema BBC, navaja IDF. Ob tem trdijo, da je v vojaški poveljniški strukturi ostal živ le še en poveljnik.

Osrednji sedež Hezbolaha, kjer so ubili tudi Nasralo, je bil po njihovih besedah v podzemlju pod stanovanjsko hišo v Dahiehu. Po poročanju IDF so poveljniki v tistem pripravljali “teroristične aktivnosti proti državljanom Izraela”.

“Sporočilo je preprosto, vsakdo, ki bo ogrožal izraelske državljane, vedeli bomo, kako ga doseči – na severu, jugu in še dlje,” je kmalu po objavi novice v videonagovoru dejal načelnik generalštaba IDF Herzi Halevi. Poudaril je še, da se je napad zgodil ob “pravem času” in na “zelo natančen način”.

Hezbolah se na novico IDF še ni odzval. Je pa vir blizu Hezbolaha za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je gibanje minulo noč izgubilo stik z Nasralo.

Kdo je bil Hasan Nasrala?

Hasan Nasrala je bil na čelu Hezbolaha, kar v dobesednem prevodu pomeni “božja stranka”, od leta 1992. Zaradi svojega vpliva je bil ena najbolj znanih in vplivnih osebnosti na Bližnjem vzhodu. V strahu pred umorom s strani Izraela se je javnosti več let izogibal. Tako kot gibanje je bil tudi Nasrala tesno povezan z Iranom. Pod njegovim vodstvom je Hezbolah pomagal usposabljati borce palestinskega islamističnega gibanja Hamas ter milice v Iraku in Jemnu, od Irana pa je pridobival orožje za napade na Izrael, poroča STA.

Hezbolah je bil sicer ustanovljen je bila leta 1982 zaradi izraelske okupacije južnega Libanona. Nastal je iz oboroženih skupin, ki jih je ustanovila iranska islamska revolucionarna garda po izraelski invaziji na Libanon 6. junija leta 1982. Invazija je imenovana tudi prva libanonska vojna.

Več o tem si preberite v članku Kaj je Hezbolah in zakaj podpira Hamas v boju proti Izraelu?.

Hasan Nasrala
Hasan Nasrala (Foto: Al-Manar TV/REUTERS)

Napadi se bodo po napovedi IDF še intenzivirali

Intenzivni izraelski napadi so se na Hezbolah nadaljevali tudi v današnji noči. Zjutraj se je iz več delov Bejruta, gre predvsem za južna predmestja, dvigal gost dim. V zračnih napadih so po poročilih izraelskih obrambnih sil (IDF) zadeli več stavb v Dahiehu, Hezbolahovem oporišču na jugu mestu. Kot poroča BBC, so se izraelski napadi, v katerih naj bi tokrat uporabljali bombe za uničevanje bunkerjev, nadaljevali skoraj do sončnega vzhoda.

Izraelska vojska je za BBC zjutraj potrdila, da so ponoči napadli tudi cilje Hezbolaha v dolini Bekaa, okoli 80 kilometrov vzhodno od Bejruta. Gre za eno od trdnjav šiitskega gibanja. IDF bo napade v prihodnje še intenziviral.

Foto: Mohamed Azakir/REUTERS

Ponoči tudi Hezbolah napadal Izrael

Samo v petkovih napadih na Libanon je bilo po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje ubitih najmanj šest ljudi, 91 pa ranjenih. Koliko je umrlih in ranjenih po nočnih napadih, še ni znano. Minister je zaradi zaostrenih razmer bolnišnicam v Bejrutu in okoliških krajih naročil, naj se pripravijo na evakuacijo bolnišnic iz bejrutskih predmestij. Prav tako je naročil prekinitev vseh nenujnih obravnav.

Izrael je ZDA po besedah ameriškega predsednika Joeja Bidna o tem obvestil le nekaj trenutkov pred napadom. Ameriškim veleposlaništvom v regiji je ob tem naročil, naj sprejmejo “vse potrebne zaščitne ukrepe”

Po intenzivnih večernih in nočnih napadih je udarec vrnil tudi Hezbolah. Po navedbah IDF so v Izraelu zjutraj zaznali 10 raket, izstreljenih z ozemlja Libanona. Neuradne informacije pričajo o okoli 60 izstreljenih raketah. V Zgornji Galileji na severu Izraela so se ponoči oglasile tudi sirene. IDF trdi, da so nekaj raket prestregli, kakšno škodo so povzročile, pa še ni znano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!