Izrael ljudem iz vasi na jugu Libanona: Nemudoma se evakuirajte proti severu

Svet 01. Okt 202406:48 > 12:07 4 komentarji
Izraelska vojska
Foto: Jim Urquhart/REUTERS

Izraelska vojska je ponoči začela "omejene kopenske operacije" na jugu Libanona. Izrael je zatrdil, da Libanona ne bo "dolgoročno okupiral", vendar ni želel navesti časovnega okvira, kako dolgo bodo operacije trajale. Ljudem iz 25 vasi na jugu Libanona so naročili, naj zapustijo svoje domove in se odpravijo proti severu, saj da bodo "tarča napadov vse hiše, ki jih Hezbolah uporablja za svoje vojaške potrebe". S svojim stopnjevanjem vojne s Hezbolahom Izrael vedno bolj nasprotuje pritiskom ZDA, ključne zaveznice, da bi dosegli sporazum o prekinitvi ognja. V Libanonu je bilo od prejšnjega tedna ubitih že več kot 1.000 ljudi.

Izraelska vojska je ponoči potrdila, da pripadniki izraelskih oboroženih sil v vaseh ob meji izvajajo usmerjene kopenske napade na infrastrukturo gibanja Hezbolah ob podpori zračnih sil in topništva. Izrael je pred tem v ponedeljek razglasil zaprto vojaško območje za več območij ob meji z Libanonom. Zatrjuje, da se bo še naprej boril proti Hezbolahu, ki “neposredno ogroža izraelske skupnosti na severu države”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Visoki varnostni uradnik je danes za BBC povedal, da v Libanonu še ni bilo nobenih spopadov s kopenskimi silami. Izraelska vojska je izvedla nekaj “sporadičnih napadov” na libanonsko-izraelski meji, vendar njeni vojaki niso ostali na libanonskih tleh, je povedal vir iz začasnih sil ZN v Libanonu. “Ne morem navesti številk, lahko pa vam povem, da to ni številka, ki bi predstavljala veliko kopensko invazijo,” za BBC pravi uradnik, ki poudarja, da gre za “omejeno operacijo”.

Izraelske obrambne sile so ljudem iz 25 vasi na jugu Libanona naročile, naj zapustijo domove. “Tarča napadov bodo vse hiše, ki jih Hezbolah uporablja za vojaške potrebe,” je sporočil arabski tiskovni predstavnik IDF. Ljudem so sporočili, naj se “nemudoma odpravijo proti severu reke Avali” in naj se ne umikajo proti jugu. “Obvestili vas bomo o varnem času za vrnitev na vaše domove,” je še dodal tiskovni predstavnik.

Libanonska vojska se je umaknila iz opazovalnic na južni meji z Izraelom in se preselila v vojašnice, da bi se pripravila na kopensko ofenzivo, je za CNN povedal varnostni vir. Premier Nadžib Makati je dejal, da se Libanon spoprijema z “eno najnevarnejših faz v svoji zgodovini”.

Medtem so izraelske obrambne sile sporočile, da je iz Libanona proti središču države priletelo več izstrelkov. Hezbolah trdi, da je izstrelil rakete Fadi-4 na sedež Mosada in enote 8200, ki sta na območju Tel Aviva. Mosad je mednarodna veja izraelske obveščevalne službe in naj bi bil odgovoren za eksplozije pozivnikov v Libanonu prejšnji mesec. Enota 8200 pa je osrednji organ izraelske vojske za zbiranje obveščevalnih podatkov, ki jo pogosto primerjajo z ameriško agencijo za nacionalno varnost (NSA).

V ZDA zaskrbljeni, da bi se Izraelu operacija “izmuznila”

Bela hiša je dejala, da izraelsko kopensko operacijo vidi kot skladno s pravico države, da se brani pred grožnjami terorističnih skupin. Obrambni minister Lloyd Austin je po pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom na omrežju X tako sporočil, da sta se “strinjala o potrebi po odstranitvi napadalne infrastrukture ob meji, da libanonski Hezbolah ne bo mogel izvesti napadov na severne skupnosti Izraela v slogu 7. oktobra”.

Austin je ob tem posvaril Iran pred “resnimi posledicami”, če bi v odgovor na izraelske napade na gibanje Hezbolah neposredno napadel Izrael. “Združene države Amerike so dobro pripravljene za obrambo ameriškega osebja, partnerjev in zaveznikov pred grožnjami Irana in terorističnih organizacij, ki jih podpira Iran,” je dejal. Po poročanju CNN je Pentagon sporočil, da je neznano število ameriških vojakov pripravljenih na napotitev na Bližnji vzhod.

Izraelski napadi na Bejrut
Bejrut. (Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS)

A obenem v Beli hiši obstaja strah, da bi se Izraelu “misija izmuznila”. Eskalacija Izraela v vojni s Hezbolahom je v nasprotju s pozivi ZDA, ki so ključni dobavitelj orožja za Izrael. V izraelskem napadu, v katerem je bil v petek ubit vodja Hezbolaha, so najverjetneje uporabili 900-kilogramske bombe, ki so jih dobavile ZDA. Ameriški predsednik Joe Biden je ponovno pozval k prekinitvi ognja.

Izrael je poleg operacij ob libanonski meji ponoči izvedel tudi več zračnih napadov na južni del Bejruta in na begunsko taborišče blizu mesta Sidon južno od libanonske prestolnice, kjer naj bi bila tarča družina poveljnika libanonske veje oboroženega krila palestinskega gibanja Fatah. Več smrtonosnih napadov je izraelska vojska izvedla tudi v sirski prestolnici Damask. V izraelskih napadih je bilo včeraj ubitih najmanj 95 ljudi, od prejšnjega ponedeljka pa že več kot 1.000.

Obsodbe iz mednarodne skupnosti se vrstijo

Izrael je znova prezrl poziv k prekinitvi ognja in deeskalaciji razmer, ki so ga po ponedeljkovem neformalnem srečanju izrazili zunanji ministri EU, pred tem pa tudi nekateri drugi svetovni voditelji in generalni sekretar Združenih narodov. “Ko je oboroženo nasilje med Izraelom in Hezbolahom ušlo izpod nadzora, so se pokazale grozljive posledice za civiliste – bojimo se, da bi obsežna kopenska ofenziva Izraela v Libanon prinesla le še več trpljenja,” je sporočil urad visokega komisarja ZN za človekove pravice v Ženevi.

Turčija je kopensko ofenzivo obsodila kot nezakonit poskus invazije. Turško zunanje ministrstvo je pozvalo k umiku izraelskih vojakov z libanonskega ozemlja in posvarilo, da bi lahko vdor imel za posledico nov val migracij, po vsem svetu pa, da se bodo okrepili skrajneži.

V luči izraelskih napadov na Libanon, ki so se okrepili pred tednom dni in zahtevali že več sto življenj, še naprej potekajo tudi obsežne evakuacije in razseljevanje. Po podatkih Združenih narodov (ZN) je znotraj države razseljenih več kot 200.000 ljudi, še več kot 100.000 pa jih je pobegnilo v sosednjo Sirijo. Ob začetku izraelskih kopenskih operacij je medtem več držav, vključno s Kanado in Veliko Britanijo, danes začelo organizirati evakuacijske lete iz Libanona za svoje državljane.

Begunci iz Libanona
Begunci iz Libanona pristali v Bolgariji. (Foto: Stoyan Nenov/REUTERS)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje