Izrael prepovedal delovanje agencije ZN za palestinske begunce

Svet 28. Okt 202421:08 > 21:36 1 komentar
Uslužbenec UNRWA pregleduje škodo v eni od šol v Gazi
Uslužbenec UNRWA pregleduje škodo v eni od šol v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski parlament je potrdil zakonodajo, ki prepoveduje delovanje agencije Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) v Izraelu in v zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Ker izraelska vojska nadzoruje večino mejnih prehodov z Gazo, je delovanje agencije ogroženo tudi tam. Prepoved bo začela veljati prihodnje leto.

Izraelski poslanci so danes sprejeli zakonodajo, s katero so agenciji Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) s prihodnjim letom prepovedali delovanje v Izraelu in zasedenem Vzhodnem Jeruzalemu. Zakonodaja ogroža tudi delo agencije na območju Gaze, saj Izrael nadzira tamkajšnje mejne prehode, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Parlament je v potrjevanje dobil dva zakona. Prvi je agenciji prepovedoval delovanje v Izraelu, drugi pa je izraelskim oblastem prepovedal kakršne koli stike z UNRWA. Kot piše CNN, je s sprejetjem razveljavljena pogodba iz leta 1967, ki agenciji omogoča zagotavljanje storitev palestinskim beguncem na območjih pod nadzorom Izraela. Poslanci so oba zakona z veliko večino podprli.

UNRWA je v odzivu njihovo odločitev označila za nezaslišano. “Nezaslišano je, da si država članica Združenih narodov prizadeva onemogočiti agencijo ZN, ki je tudi največja odzivnica v humanitarni operaciji v Gazi,” je za francosko tiskovno agencijo AFP dejala tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma.

Vodja agencije ZN Philippe Lazzarini je v odzivu zapisal, da je to bilo glasovanje proti UNRWA, ki da je brez primere in postavlja nevaren precedens. Po njegovem mnenju je sprejeta omejitev v nasprotju z Ustanovno listino ZN in krši obveznosti Izraela po mednarodnem pravu. “To je zadnji razvoj v kampanji, s katero se poskuša diskreditirati UNRWA in delegitimizirati njeno vlogo pri zagotavljanju pomoči in storitev palestinskim beguncem,” je Lazzarini zapisal na omrežju X.

Ob tem je dodal, da bodo ti zakoni še poglobili trpljenje Palestincev, še posebej v Gazi, kjer ljudje že več kot leto dni preživljajo pravi pekel. “Več kot 650.000 tamkajšnjih deklic in dečkov bo prikrajšanih za izobraževanje, kar bo ogrozilo celotno generacijo otrok. Ti zakoni povečujejo trpljenje Palestincev in niso nič drugega kot kolektivna kazen. Če se tem zakonom ne bomo uprli, bomo oslabili naš multilateralni mehanizem, vzpostavljen po 2. svetovni vojni. To bi moralo skrbeti vse,” je zapis sklenil Lazzarini.

Philippe Lazzarini
Philippe Lazzarini (Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh)

Agencijo UNRWA so Združeni narodi ustanovili leta 1949. Po pisanju CNN je leta 1950 začela pomagati približno 750.000 palestinskim beguncem, danes pa skrbi za približno 5,9 milijona palestinskih beguncev v več državah Bližnjega vzhoda. Na območju Gaze oskrbuje približno 1,7 milijona beguncev, na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer po sprejetju prepovedi ne bo smela delovati, pa pomaga približno 871.500 beguncem. UNRWA je ena največjih agencij ZN in ima okoli 40.000 zaposlenih, od tega 13.000 na območju Gaze in skoraj 4.000 na Zahodnem bregu.

Izrael že več mesecev trdi, da se je v agencijo infiltriralo palestinsko islamistično gibanje Hamas. Trdi tudi, da je več njenih uslužbencev sodelovalo v napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra lani. UNRWA obtožbe zavrača, številne države pa so zaradi očitkov ustavile ali začasno prekinile financiranje agencije.

Ministrica Fajon: Bianco menica za poglabljanje grozljive humanitarne krize v Gazi

Na sprejeto prepoved se je mednarodna skupnost odzvala kritično. Na slovenskem ministrstvu za zunanje in evropske zadeve so globoko zaskrbljeni nad sprejeto zakonodajo. “Zakon je bianco menica za poglabljanje že tako grozljive humanitarne krize v Gazi. Gre za hud udarec mednarodnemu pravu in Ustanovni listini Združenih narodov,” je v pisni izjavi sporočila ministrica Tanja Fajon. Ponovila je pozive Izraelu k spoštovanju Ustanovne listine, resolucij Varnostnega sveta in Generalne skupščine ZN in poudarila tudi nujnost spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava.

Že pred glasovanjem o prepovedi so zaskrbljenost izražali predstavniki EU, ZDA in Velike Britanije. EU je danes opozorila, da bi sprejetje zakonodaje imelo daljnosežne posledice, saj bi onemogočilo ključne dejavnosti UNRWA v Gazi, resno oviralo zagotavljanje zdravstvenih, izobraževalnih in socialnih storitev agencije na zasedenem Zahodnem bregu ter UNRWA v Izraelu odvzelo diplomatske privilegije in imunitete. V Bruslju so prepričani, da je zakonodaja v očitnem nasprotju z mednarodnim pravom in bo le poslabšala že tako hudo humanitarno krizo za milijone Palestincev.

Tudi ZDA in Velika Britanija sta zaskrbljeni zaradi predlagane zakonodaje. Washington je izraelske oblasti pozval, naj je ne sprejme, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller in ponovil, da ima UNRWA ključno vlogo pri razdeljevanju humanitarne pomoči na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje