Izrael prevzel nadzor nad koridorjem med Egiptom in Gazo

Svet 29. Maj 202420:39 0 komentarjev
izraelska vojska
Foto: IMAGO/PROFIMEDIA

Izraelska vojska je sporočila, da je prevzela operativni nadzor nad koridorjem Filadelfi na obmejnem območju med Egiptom in Gazo. Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi je izjavil, da bi vojna v Gazi lahko trajala do konca letošnjega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vzpostavili smo operativni nadzor nad 14 kilometrov dolgim koridorjem,” je novinarjem pod pogojem anonimnosti povedal izraelski vojaški uradnik.

Koridor sicer služi kot varnostni pas med Egiptom in Gazo. Izraelska vojska ga je pred tem nadzirala do leta 2005, ko se je nato umaknila iz večjega dela palestinske enklave. Od takrat je Izrael opozarjal, da se preko koridorja dobavlja orožje oboroženim skupinam v Gazi.

Ponovni nadzor nad koridorjem je izraelska vojska prevzela le nekaj tednov potem, ko je 7. maja prevzela nadzor nad mejnim prehodom Rafa z Egiptom in sprožila kopensko ofenzivo na mesto Rafa na jugu Gaze.

gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi je medtem danes izjavil, da bi lahko vojna v Gazi trajala do konca letošnjega leta. “Morda bomo imeli še sedem mesecev bojevanja, da bi utrdili svoj uspeh in dosegli to, kar smo opredelili kot uničenje moči in vojaških zmogljivosti Hamasa,” je pojasnil.

“Zmaga za nas pomeni uničenje vojaških zmogljivosti Hamasa, vrnitev vseh talcev in zagotovitev, da ob koncu vojne iz Gaze ne bo več groženj za Izrael. Z drugimi besedami, na naši meji ne bo več teroristične vojske, ki jo financira Iran,” je nadaljeval in naznanil, da v Izraelu že potekajo razprave o povojni prihodnosti Gaze.

“Poskušamo načrtovati, kaj se bo zgodilo po vojni, da bodo Palestinci sami odgovorni za svoja življenja. Odgovorni bomo za varnost Izraela, vendar ne želimo vladati v Gazi,” je dodal.

Macron pozval Abasa k reformi Palestinske uprave

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v telefonskem pogovoru palestinskega predsednika Mahmuda Abasa pozval k reformi Palestinske uprave v Ramali, ki bi bila sposobna izvajati svoje odgovornosti na palestinskih ozemljih, vključno z območjem Gaze. Ob tem je ponudil tudi možnost francoskega priznanja Palestine.

Ponovno je obsodil nedavni izraelski napad na begunsko taborišče pri Rafi, v katerem je po navedbah tamkajšnjih oblasti umrlo 45 ljudi. Ob tem pa je poudaril, da bo Pariz sodeloval z Alžirijo in njenimi partnerji v Varnostnem svetu ZN. Alžirija je namreč napovedala, da bo v kratkem predlagala resolucijo z zahtevo za konec izraelske ofenzive v Rafi.

Emmanuel Macron
Foto: PROFIMEDIA

Pogovor med francoskim in palestinskim predsednikom je sledil torkovemu uradnemu priznanju Palestine s strani Norveške, Španije in Irske. Tudi Macron je v torek izkazal naklonjenost francoskemu priznanju Palestine, ob tem pa dodal, da bi do priznanja moralo priti ob pravem času.

V luči tega je bil danes francoski zunanji minister Stephane Sejourne kritičen do poteze Španije in Irske. “Žalostno je, da nekatere države v okviru kampanje za evropske volitve na prvo mesto postavljajo politično pozicioniranje, ki ne rešuje ničesar. Povejte mi, kaj točno je špansko priznanje dan pozneje spremenilo v Gazi? Nič,” je poudaril. Ponovil je, da Francija podpira rešitev dveh držav, v okviru katere bi Izrael in Palestina sobivali v miru. “Francija ni vpletena v nobeno politično pozicioniranje, temveč išče diplomatske rešitve za krizo na Bližnjem vzhodu,” je še dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!