Načelnik izraelskih sil vojakom odredil pripravo na vstop v Libanon

Svet 25. Sep 202407:57 > 18:03 3 komentarji
Herci Halevi
Herci Halevi z izraelsko vojsko (Foto: PROFIMEDIA)

Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je vojakom naročil, naj se pripravijo na morebiten vstop v Libanon, kjer že od ves dan potekajo obsežni izraelski napadi. Zgolj danes je umrlo več kot 50 ljudi. Izrael napadov na šiitsko gibanje Hezbolah ne bo ustavil vse do vrnitve Izraelcev na sever države, je napovedal izraelski premier Benjamin Netanjahu, ameriški predsednik pa Joe Biden je medtem posvaril pred možnostjo vsesplošne vojne na Bližnjem vzhodu.

Z najnovejšimi obsežnimi napadi se izraelska vojska “pripravlja na morebiten vdor čet” v Libanon, navedbe načelnika generalštaba izraelske vojske Hercija Halevija povzema BBC.

“Tukaj lahko slišite letala. Napadamo ves dan, da bi pripravili teren za vaš morebitni vstop, pa tudi, da bi še naprej udarjali po Hezbolahu. Ne bomo se ustavili. Še naprej jih bomo napadali in jim škodovali povsod,” je Halevi povedal izraelski tankovski brigadi.

“Vaš vstop tja s silo bo (Hezbolahu) pokazal, kako je srečati se s profesionalnimi bojnimi silami. Prihajate veliko močnejši od njih, veliko bolj izkušeni od njih. Vstopite, uničite sovražnika in uničite infrastrukturo. To so stvari, ki nam bodo kasneje omogočile varno repatriacijo prebivalcev severa,” je še dodal.

Da bo država varno repatriirala več deset tisoč Izraelcev s severne meje, je ponovno obljubil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izrael napadov na šiitsko gibanje Hezbolah ne bo ustavil vse do vrnitve Izraelcev na sever države, je danes napovedal. “Hezbolahu zadajamo zanj nepredstavljive udarce, kar počnemo z vso močjo in pretkanostjo. Obljubljam vam: ne bomo prenehali, dokler se ne vrnejo domov,” je dejal Netanjahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ne morem pojasniti podrobnosti o vsem, kar počnemo. A lahko vam povem to: odločeni smo, da naše prebivalce iz severa varno vrnemo domov,” je povedal v kratkem videosporočilu, ki ga povzema Al Džazira.

V današnjih napadih umrlo več kot 50 ljudi

Po jutranji Hezbolahovi raketi, ki so jo sestrelili nad Tel Avivom, se napadi le krepijo. Dopoldne je izraelska vojska sprožila val napadov na jug Libanona in vzhodno območje Beka. Napadi na cilje Hezbolaha so danes v Libanonu zahtevali najmanj 51 življenj, 223 ljudi je ranjenih, je sporočil libanonski minister za zdravje Firas Abiad.

Izraelska vojska je danes po lastnih navedbah v Libanonu zadela prek 280 ciljev, napadi pa se nadaljujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V zadnjih treh dneh je izraelska vojska v Libanonu zadela več kot 2.000 tarč. V luči napadov je Izrael na severno mejo vpoklical rezerviste.

Skupno število smrtnih žrtev izraelskih napadov je tako od ponedeljka, ko je Izrael začel z obsežnejšimi napadi, že preseglo 600. Ob tem je bilo odtlej v državi razseljenih že 90.530 ljudi, je danes sporočila Mednarodna organizacija za migracije.

Biden posvaril pred možnostjo vsesplošne vojne

Ameriški predsednik Joe Biden je v programu ABC posvaril pred možnostjo izbruha vsesplošne vojne na Bližnjem vzhodu. V Beli hiši, kjer so dogodke v Libanonu označili za zelo zaskrbljujoče, so poudarili, da še vedno obstaja možnost diplomatske rešitve konflikta. “Še vedno je čas in prostor za diplomatsko rešitev, ki bi umirila napetosti in preprečila vojno v polnem obsegu,” je za televizijo CNN povedal tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby.

Kot poroča Reuters, naj bi zaradi zaostritve razmer ZDA in Francija že snovali načrt za prekinitev ognja, a za zdaj brez napredka.

Slovensko zunanje ministrstvo je ob stopnjevanju izraelskih napadov na Libanon in Sirijo izraelskega veleposlanika povabilo na pogovor. Slovenija je Izrael pozvala k takojšnji prekinitvi ognja in spoštovanju resolucij Varnostnega sveta ZN, so sporočili z ministrstva. Prav tako je obsodila napade Hezbolaha na Izrael in pozvala k zadržanosti, da bi preprečili nadaljnje zaostrovanje v regiji. Pri tem Slovenija vse strani poziva k spoštovanju mednarodnega prava ter podpira neodvisno in pregledno preiskavo.

K prekinitvi ognja sta pozvala tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in britanski premier Keir Starmer, ki je britanske državljane v Libanonu pozval tudi, naj se nemudoma vrnejo domov, piše BBC.

“Ubiti so civilisti, med njimi humanitarni delavci. Ločujejo družine. Nasilje se stopnjuje. To se mora ustaviti. Povrniti moramo mir,” se je na napade odzvala Agencija ZN za palestinske begunce (UNRWA).

Na dogajanje se je odzval tudi papež Frančišek, ki je stopnjevanje nasilja v Libanonu označil za nesprejemljivo. “Razžaloščen sem zaradi novic, ki prihajajo iz Libanona. A upam, da bo mednarodna skupnost sprejela vse potrebne ukrepe, da ustavi to strašno stopnjevanje,” je dejal.

Foto: Aziz Taher/REUTERS

V zvezi z dogajanjem v Libanonu se je danes oglasil tudi iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej. Ocenil je, da Izrael kljub pobijanju poveljnikov Hezbolaha šiitskega gibanja ne more spraviti na kolena. “Organizacijska in človeška moč Hezbolaha je veliko večja od tega. Njihova avtoriteta, zmožnosti in moč so veliko večje,” je na srečanju z veterani iransko-iraške vojne dejal prvi mož islamske republike.

O sposobnostih Hezbolaha je na omrežju X z izbranimi besedami spregovoril tudi iranski zunanji minister Abas Aragči, rekoč da je gibanje več kot sposobno uničevati izraelska oporišča in kolonije.

Sirene za nevarnost zračnega napada so se sicer danes oglasile tudi v osrednjem Izraelu, potem ko je Hezbolah proti Tel Avivu izstrelil raketo, ki pa jo je izraelska zračna obramba prestregla. Kot je sporočilo gibanje, so ciljali sedež izraelske obveščevalne službe Mosad.

Izrael “prisiljen” v napade gosto naseljenih območij

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani je jutranji dogodek označil za korak v smeri stopnjevanja razmer. “Hezbolah vsekakor poskuša zaostriti razmere,” je dejal in dodal, da libanonsko gibanje poskuša ustrahovati vedno več ljudi.

Izraelske sile trdijo, da so “prisiljene” izvajati napade v gosto naseljenih območjih, kot je prestolnica Bejrut, saj po njegovih trditvah Hezbolah uporablja civiliste za živi ščit in skriva orožje med civilnim prebivalstvom.

Izraelska vojska je znova opozorila prebivalce Libanona, naj se ne zadržujejo v bližini položajev Hezbolaha, saj se bodo napadi še nadaljevali.

Zaradi nenehnih napadov so številni prebivalci že zapustili jug Libanona, ki velja za utrdbo Hezbolaha, in se odpravili proti varnejšim območjem v drugih delih države. Tako Hezbolah kot Izrael sta potrdila smrt poveljnika Hezbolaha Ibrahima Kubaisija v torkovem izraelskem napadu na Bejrut.

Libanonci z juga bežijo na sever države
Libanonci z juga bežijo na sever države (Foto: PROFIMEDIA)

Netanjahu je po pisanju Al Džazire odpotoval v New York, kjer naj bi v četrtek nagovoril Generalno skupščino ZN. Sprva je bilo to predvideno za petek, a se bo že v soboto vrnil v Izrael, so sporočili iz njegovega urada. Državo je zapustil v času napetosti, kar je znotraj vlade naletelo na kritike, poroča Al Džazira.

Po poročanju izraelske televizije Channel 12 news je neimenovani visoki vladni uradnik kritiziral Netanjahujevo odločitev, češ da je “nepremišljena in neodgovorna”, govor pa bi lahko izpeljal izraelski predstavnik ZN.

Netanjahu je v torek kljub opozorilom mednarodne skupnosti pred možnostjo obsežnejše vojne v regiji napovedal nadaljevanje napadov.

Izrael in libanonsko gibanje Hezbolah se obstreljujeta od začetka vojne v Gazi oktobra lani, pri čemer šiitska milica trdi, da deluje v podporo palestinskega gibanja Hamas. Razmere so se dodatno zaostrile po nedavni množični eksploziji komunikacijskih naprav pripadnikov gibanja, za kar so številni okrivili Izrael. Ta odgovornosti ni prevzel, je pa sprožil niz uničujočih napadov na cilje v Libanonu, v katerih je bilo od ponedeljka ubitih že več sto ljudi, na tisoče pa ranjenih. Več deset tisoč je razseljenih. Zaradi vse večjih napetosti je Slovenija na zahtevo Francije sklicala izredno zasedanje Varnostnega sveta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje