Izrael se pripravlja na nove povračilne napade v Libanonu

Svet 29. Jul 202413:32 > 17:15 1 komentar
Golanska planota
Foto: PROFIMEDIA

Izrael se po raketnem napadu na Golansko planoto pripravlja na nove povračilne napade proti ciljem Hezbolaha v Libanonu. O načinu in času odziva se bosta odločila premier Benjamin Netanjahu in obrambni minister Joav Galant. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem v nedeljo omenil možnost turške vojaške intervencije v Izraelu v podporo Palestini.

Po smrtonosnem raketnem napadu na zasedeno Golansko planoto se Izrael pripravlja na nove povračilne napade proti ciljem Hezbolaha v Libanonu. Izraelski varnostni kabinet je o tem razpravljal v nedeljo ter pooblastil premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, da se “odločita o načinu in času odziva proti Hezbolahu”.

Zaradi sobotnega napada na zasedeno Golansko planoto, v katerem je bilo ubitih najmanj dvanajst ljudi, je Netanjahu predčasno zaključil obisk v ZDA. Po vrnitvi v Izrael je odgovornost za napad znova pripisal libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah in mu zagrozil z “visoko ceno, kakršne še ni plačalo”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kmalu zatem se je izraelski premier v nedeljo udeležil zasedanja varnostnega kabineta na temo morebitnega odziva na napad na okupirano Golansko planoto, ki jo je danes tudi obiskal. “Na napad bomo odgovorili kmalu in odgovor bo silovit,” je ob obisku dejal Netanjahu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanonski letalski prevoznik Middle East Airlines je medtem zaradi zaostrovanja razmer preložil več letov, nemški letalski prevoznik Lufthansa pa je do vključno 5. avgusta prekinil polete v Bejrut. Vse lete v libanonsko prestolnico sta do vključno torka po navedbah AFP odpovedala tudi francoski letalski prevoznik Air France in njegova hčerinska nizkocenovna letalska družba Transavia France.

Izraelska vojska je medtem danes sporočila, da je sestrelila dron, ki je bil izstreljen iz Libanona. Libanonski mediji pa so poročali, da je bila v izraelskem zračnem napadu na avtomobil na jugu Libanona ubita ena oseba, še štiri so bile ranjene, navaja izraelski časnik Times of Israel.

Nov izraelski napad na južni Libanon pa je po poročanju libanonskih medijev terjal dve žrtvi, iz območja napada poročajo tudi o ranjenih. Izrael je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa danes napadel avtomobil v bližini mesta Mais al-Džabal, nedaleč od izraelske meje. Ali so med žrtvami tudi pripadniki libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah ni jasno, Izrael pa napada še ni komentiral.

Erdogan omenil možnost vojaške intervencije v Izraelu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo omenil možnost turške vojaške intervencije v Izraelu v podporo Palestini. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v odzivu poudaril, da gre “Erdogan po stopinjah nekdanjega strmoglavljenega iraškega voditelja Sadama Huseina”.

“Biti moramo zelo močni, da Izrael Palestini ne bo počel teh nezaslišanih stvari. Tako kot smo vkorakali v Gorski Karabah, kot tudi v Libijo, bomo podobno storili tudi njim,” je na zborovanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v črnomorskem mestu Rize dejal Erdogan, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podrobnosti morebitne intervencije ni pojasnil.

Turčija v konfliktu med Armenijo in Azerbajdžanom podpira Azerbajdžan, ki mu dobavlja vojaško pomoč. Ankara pa podpira tudi mednarodno priznano vlado Libije.

Kac je v odzivu na družbenem omrežju X in zapisal, da gre Erdogan, ko grozi z napadom na Izrael, po stopinjah Sadama Huseina. “Samo spomnite se, kaj se je tam zgodilo in kako se je končalo,” je dodal.

Husein je iz Bagdada vodil odpor proti silam ZDA, ki so Irak napadle leta 2003. Svet prehodne iraške vlade je nato istega leta v Bagdadu ustanovil posebno sodišče za sojenje najvišjim članom njegovega režima, Huseina pa je bremenilo skupno dvanajst obtožb zaradi množičnih pobojev več deset tisoč šiitov, Kurdov in političnih nasprotnikov. Sodišče ga je 5. novembra 2006 spoznalo za krivega zločinov proti človečnosti. Kljub nasprotovanju velikega dela svetovnih voditeljev so ga usmrtili 30. decembra 2006.

Erdogan je od začetka vojne v Gazi, ki jo je sprožil napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, med najostrejšimi kritiki Izraela. Tega je večkrat označil za teroristično državo in ga obtožil, da v Gazi izvaja genocid.

Konec lanskega leta je izraelskega premierja Netanjahuja primerjal z nacističnim voditeljem Adolfom Hitlerjem in ocenil, da so mednarodne institucije spričo izraelskih napadov na Gazo povsem odpovedale.

Izrael je zaradi Erdoganovih kritik odpoklical izraelske diplomatske predstavnike v Ankari. Erdogan pa je že pred tem prekinil diplomatske odnose z Izraelom in pozval k sojenju izraelskim voditeljem na Mednarodnem kazenskem sodišču v Haagu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje