V izraelskih napadih na Iran štirje mrtvi. Obe strani govorita o samoobrambi

Svet 26. Okt 202405:54 > 19:27 7 komentarjev
Pogled na Teheran po nočnih zračnih napadih (Foto: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS)

Izrael je v soboto zjutraj po krajevnem času napadel Iran. Tarče napadov so bile vojaške baze na zahodu in jugozahodu iranske prestolnice Teheran. Iran je sporočil, da je vojska s sistemi zračne obrambe uspešno odbila napade, ki so povzročili "omejeno škodo". V izraelskih napadih so bili ubiti štirje iranski vojaki. ZDA zdaj Iran pozivajo, naj preneha napadati Izrael, s čimer bi se krog spopadov "končal brez nadaljnjega zaostrovanja". Iran ima pravico do samoobrambe, pa so sporočili z zunanjega ministrstva v Teheranu.

Iran je 1. oktobra poslal več kot 200 raketnih izstrelkov proti Izraelu, ki zaradi učinkovite protiraketne obrambe ni utrpel večjih posledic. “V odgovor na več mesecev nenehnih napadov iranskega režima na Izrael izraelske obrambne sile izvajajo merjene napade na vojaške tarče v Iranu,” je sporočila izraelska vojska in dodala, da je mobilizirala vse svoje obrambne in napadalne zmogljivosti.

Izrael je napadel dele vojaških centrov v provincah Teheran, Huzestan in Ilam. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je ločeno povedal, da so bili tarča napadov tudi objekti, v katerih proizvajajo rakete, rakete zemlja-zrak in druge sisteme za zračne napade.

Niz povračilnih napadov se je z jutranjim obstreljevanjem “končal in misija je opravljena,” je sporočila vojska. Hagari je po koncu izraelskih povračilnih napadov davi Teheran posvaril pred nadaljnjo eskalacijo. “Če bi režim v Iranu naredil napako in začel nov krog stopnjevanja, se bomo dolžni odzvati,” je dejal in dodal: “Naše sporočilo je jasno: vsi tisti, ki grozijo državi Izrael in želijo regijo povleči v širšo eskalacijo, bodo plačali visoko ceno.”

Iran: Napade, ki so povzročili omejeno škodo, smo prestregli

Iran je po nočnih izraelskih napadih na vojaške cilje v državi danes sporočil, da je vojska s sistemi zračne obrambe uspešno odbila napade, ki so povzročili “omejeno škodo”. Iranska vojska je sporočila, da so bili v izraelskih napadih ubiti štirje iranski vojaki. Iran ima pravico do samoobrambe, pa so sporočili z zunanjega ministrstva v Teheranu.

Iran “ima pravico in dolžnost, da se brani”, je sporočilo iransko zunanje ministrstvo, poročajo tuje tiskovne agencije. Še vedno pa ni znano, ali oziroma kako se bo Iran odzval na izraelski napad.

“Iran meni, da ima pravico in dolžnost, da se brani pred tujimi agresorskimi dejanji na podlagi neločljive pravice do samoobrambe, ki jo vsebuje 51. člen Ustanovne listine Združenih narodov,” je zapisano v sporočilu za javnost ministrstva.

Izrael je “napadel vojaške cilje v provinci Teheran in v provincah Kuzestan in Ilam”, je sporočila iranska vojska in dodala, da so izraelski napadi povzročili “omejeno škodo”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Protizračna obramba je bila aktivirana v prestolnici Teheran ter provincah Huzestan in Ilam, je poročala iranska tiskovna agencija Tasnim. Iranska organizacija za civilno letalstvo je po koncu napadov napovedala vnovično odprtje iranskega zračnega prostora, poroča AFP.

Iranska vojska je pozneje sporočila, da so bili v izraelskih napadih na Iran ubiti štirje iranski vojaki. Kot je dodala, so bili v napadih poškodovani le radarski sistemi. “Zahvaljujoč pravočasni učinkovitosti zračne obrambe države so napadi povzročili omejeno škodo, poškodovanih je bilo nekaj radarskih sistemov,” je sporočila iranska vojska.

ZDA pozivajo Iran, naj preneha z napadi

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA Sean Savett je dejal, da gre za samoobrambo v odgovor na iranske napade 1. oktobra. “Njihov odgovor je bila vaja samoobrambe, posebej so se izogibali naseljenim območjem ter se osredotočali izključno na vojaške tarče, v nasprotju z iranskim napadom na Izrael, ko je bilo tarča najbolj naseljeno mesto v Izraelu,” je dejal. “Iran pozivamo, naj preneha z napadi na Izrael, da se bo ta krog spopadov lahko končal brez nadaljnjega zaostrovanja,” je še povedal Savett. Izrael je vnaprej obvestil Washington o povračilnih napadih na Iran, vendar ZDA v to operacijo niso vpletene, poroča AFP.

Ameriški predsednik Joe Biden je po poročanju CNN v telefonskem pogovoru prejšnji teden izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja spodbudil k oblikovanju takšnih povračilnih ukrepov, ki bi odvrnili prihodnje napade na Izrael, je povedal visoki uradnik Bidnove administracije.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je po začetku napadov v telefonskem pogovoru z izraelskim kolegom Joavom Galantom ponovil pravico Izraela do samoobrambe in zavezanost ZDA varnosti Izraela, so poudarili v Pentagonu.

Sirska državna tiskovna agencija Sana je medtem poročala, da je zračna obramba prestregla sovražne tarče blizu prestolnice Damask, kjer naj bi odjeknilo več eksplozij, navaja AFP.

Jutro po napadih v Teheranu (Foto: Majid Asgaripour/WANA via REUTERS)

Po napadu pozivi k umirjanju razmer in obsodbe Izraela

Po izraelskem nočnem napadu se vrstijo tako pozivi Iranu, naj se ne odzove na napad in se vzdrži nadaljnjega zaostrovanja, kot tudi obsodbe izraelskega napada. Britanski premier Keir Starmer je dejal, da se Iran ne bi smel odzvati na napad, poroča britanski BBC. Poudaril je, da se je treba izogniti nadaljnjemu zaostrovanju v regiji, in pozval k zadržanosti.

Savdska Arabija je ob obsodbi izraelski napad na cilje v Iranu označila za kršitev mednarodnega prava, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Riad je pri tem strani pozval k največji možni zadržanosti in umiritvi razmer.

Iraška vlada pa je opozorila na “nevarne posledice” molka mednarodne skupnosti ob “brutalnem ravnanju” Izraela, ki je izvedel več nizov napadov na vojaške položaje v Iranu. “Irak je že opozoril na nevarne posledice molka mednarodne skupnosti ob brutalnem ravnanju Izraela do Palestincev, napadih na Libanon in Sirijo ter novi agresiji na Iran,” so sporočili v Bagdadu.

Sirsko zunanje ministrstvo pa je v izjavi izrazilo solidarnost z Iranom in podprlo “legitimno pravico Irana, da se brani in zaščiti svoje ozemlje ter življenja svojih državljanov.

Izraelski napad sta ostro obsodila tudi Pakistan in palestinsko gibanje Hamas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje