Našli truplo poveljnika Hezbolaha, ubitega v izraelskem napadu v Bejrutu

Svet 31. Jul 202408:04 > 20:29 4 komentarji
Izrael napadel Bejrut
Foto: PROFIMEDIA

Pod ruševinami stavbe v Bejrutu, ki je bila v torek zvečer tarča izraelskega napada, so danes našli truplo enega najvišjih poveljnikov libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra, je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil vir blizu Hezbolaha. Število žrtev napada je medtem po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje naraslo na pet. Izraelski premier Netanjahu je medtem v televizijskem nagovoru dejal, da je Izrael vsem sovražnikom zadal uničujoče udarce.

Izraelska vojska je ponoči sporočila, da je “z natančno usmerjenim zračnim napadom” na štab Hezbolaha v Bejrutu ubila Fuada Šukra. Varnostni viri v Bejrutu so sprva trdili, da Šukra v času napada ni bilo v stavbi, ki so jo zadele izraelske sile, a je danes vir blizu Hezbolaha potrdil, da so njegovo truplo našli pod ruševinami stavbe.

Šukr je vojaški svetovalec vodje Hezbolaha Hasana Nasrale in eden najpomembnejših Hezbolahovih poveljnikov. V zadnjem času je vodil vojaške operacije Hezbolaha v južnem Libanonu. Izrael ga je obtožil za napad na nogometno igrišče na Golanski planoti, ki jo zaseda Izrael, konec tedna, v katerem je bilo ubitih 12 otrok.

Libanonski viri Šukrove smrti niso potrdili, v tujih medijih pa so se po napadu pojavljale različne informacije o tem, ali je bil Šukr v času napada v stavbi in ali je napad preživel.

Za informacije o Šukru je ameriško zunanje ministrstvo že pred današnjim napadom ponujalo pet milijonov dolarjev nagrade. Šukr naj bi namreč odigral osrednjo vlogo pri bombnem napadu na vojašnico ameriške mornarice v Bejrutu leta 1983, v katerem je bilo ubitih 241 ameriških vojakov.

V napadu umrlo najmanj pet oseb

V torkovem izraelskem napadu na Hezbolahov štab v južnem delu libanonske prestolnice, po katerem se je zrušila sosednja večnadstropna stanovanjska stavba, naj bi bilo po podatkih libanonskega ministrstva za zdravje ubitih pet oseb, tri ženske in dva otroka. Še več kot 70 ljudi je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Libanonski premier Nadžib Mikati je že v torek dejal, da je šlo za kaznivo dejanje v “nizu agresivnih operacij, v katerih so bili ubiti civilisti, kar je jasna in izrecna kršitev mednarodnega prava”. Tudi v Teheranu in Moskvi so izraelski napad na Bejrut označili za očitno kršitev mednarodnega prava.

Izrael naj bi sicer o napadu predhodno obvestil tudi Washington, kjer so v torek izrazili skrb zaradi možnosti morebitnega izbruha vsesplošnih spopadov med Izraelom in Hezbolahom. To želijo preprečiti tudi Združeni narodi, ki so v torek vzpostavili stik z oblastmi v obeh državah.

Netanjahu: Izrael je vsem sovražnikom zadal uničujoče udarce

Izrael je vsem sovražnikom zadal uničujoče udarce, pripravljen je na vse scenarije in se bo na vsak morebiten napad odločno odzval, je v današnjem televizijskem nagovoru izjavil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Ob tem je Izraelce opozoril, da so pred njimi zahtevni dnevi, češ da je po napadu v Bejrutu slišati grožnje iz vseh smeri.

Netanjahu je ponovil, da je Izrael v vojni proti “iranski osi zla”, in poudaril, da je izraelska vojska zadala uničujoče udarce palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas, libanonskemu šiitskemu gibanju Hezbolah in uporniškim hutijevcem v Jemnu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Eliminirali smo Fuada Šukra, desno roko vodje Hezbolaha Hasana Nasrale, ki je bil neposredno odgovoren za pokol otrok,” je nadaljeval in spomnil na nedavni napad na zasedeno Golansko planoto, v katerem je bilo ubitih 12 otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je Izraelce opozoril, da so pred njimi zahtevni dnevi. “Po napadu v Bejrutu je slišati grožnje iz vseh smeri. Pripravljeni smo na vse scenarije, enotno in odločno se bomo zoperstavili vsaki grožnji,” je poudaril in dodal, da se bo Izrael na vsak morebiten napad odločno odzval.

Netanjahu v svojem govoru ni omenil napada v Teheranu, v katerem je bil ubit politični vodja Hamasa Ismail Hanija.

Guterres napade v Bejrutu in Teheranu označil za nevarno stopnjevanje razmer

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je napada v Bejrutu in Teheranu, v katerem je bil ubit politični vodja Hamasa Ismail Hanija, označil za nevarno stopnjevanje razmer v regiji.

“Generalni sekretar meni, da napadi v južnem Bejrutu in Teheranu pomenijo nevarno zaostrovanje v trenutku, ko bi morala vsa prizadevanja voditi k prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi vseh izraelskih talcev,” je v izjavi zapisal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric.

Antonio Guterres
Maxim Shipenkov/REUTERS

Na zahtevo Irana, ki so ga podprli predstavniki Rusije, Kitajske in Alžirije, bo danes ob predvidoma 22. uri po srednjeevropskem času potekalo izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil tiskovni predstavnik ruske misije pri ZN.

Iranski veleposlanik pri ZN Amir Said Iravani je medtem v pismu članice VS ZN pozval, naj nedvoumno in odločno obsodijo agresijo in teroristične napade Izraela na suverenost Irana, Libanona in Sirije. Prav tako je članice pozval, naj sprejmejo takojšnje ukrepe za zagotovitev odgovornosti za kršitve mednarodnega prava, vključno z morebitnimi sankcijami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje