“Novo ponižanje Hezbolaha”: v napadu ubit visoki poveljnik

Svet 20. Sep 202406:50 > 18:48 12 komentarjev
Po napadu na Bejrut
Po napadu na Bejrut (Foto: Mohamed Azakir/REUTERS)

Libanonsko prestolnico Bejrut so okoli 15. ure zadeli izraelski izstrelki. Napad je bil usmerjen v vodjo elitne enote Hezbolaha Ibrahima Akila, ki je v napadu tudi umrl, je potrdila izraelska vojska. Poleg njega je umrlo še devet drugih pomembnejših članov Hezbolaha. Novo obstreljevanje Bejruta sledi napetemu ozračju zadnjih dni, ki ga spremlja stalno obstreljevanje Hezbolaha in izraelske vojske na obmejnem območju. "Današnji napad je novo ponižanje za Hezbolah," ocenjuje dopisnik BBC z Bližnjega vzhoda.

Izraelska vojska je potrdila, da je izvedla zračni napad na libanonsko prestolnico Bejrut. Glede na navedbe na družbenih omrežjih so izstrelki zadeli južni predel mesta, od koder se vije dim. Prve fotografije kažejo, da so izstrelki zadeli gosto poseljen del mesta in poškodovali stanovanjske bloke. Po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje je umrlo najmanj 14 ljudi, 66 pa je ranjenih. Devet ranjenih je v kritičnem stanju.

Nekaj ur po napadu je izraelska vojska potrdila, da je bil napad usmerjen v visokega poveljnika Hezbolaha in vodjo elitne enote Radwan Ibrahima Akila. Tiskovni predstavnik izraelskih sil je obenem tudi potrdil njegovo smrt. “Po natančnih obveščevalnih navodilih obveščevalnega oddelka so bojna letala letalskih sil napadla območje Bejruta in ubila Ibrahima Akila, vodjo operativne skupine teroristične organizacije Hezbolah, vršilca dolžnosti poveljnika enote Radvan. V napadu so bili skupaj z Akilom odstranjeni vodilni operativci in poveljniška veriga enote Radvan,” objavo na družbenem omrežju X povzema Guardian.

Po poročanju Reutersa je poleg Akila v napadu umrlo devet drugih pomembnejših pripadnikov enote Radvan. “Današnji napad je novo ponižanje za Hezbolah,” ocenjuje dopisnik BBC z Bližnjega vzhoda Hugo Bachega.

Gre za tretji izraelski napad na Bejrut letos. V julijskem je bil ubit vojaški vodja gibanja Fuad Šukr, v napadu januarja pa namestnik vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Saleh Al Aruri. Izraelska letala so sicer že včeraj letela nad mestom in s prebijanjem zvočnega zidu ustvarjala hrup.

“Izrael bo nadaljeval novo fazo vojne proti Hezbolahu, dokler ne bo dosegel cilja in se bodo lahko prebivalci s severa države vrnili v svoje domove,” je popoldne sporočil izraelski obrambni minister Joav Galant.

Zaradi zaostrovanja napetosti po zračnem napadu na Bejrut so Združeni narodi izrazili zaskrbljenost in pozivajo vse vpletene strani k skrajni zadržanosti, je sporočil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN Stephane Dujarric. “Vse strani pozivamo k takojšnji deeskalaciji. Vsi morajo ravnati skrajno zadržano,” sporočilo Dujarrica navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ibrahim Akil Ibrahim Akil
Ibrahim Akil (Foto: PROFIMEDIA)
Bejrut po izraelskem zračnem napadu Bejrut po izraelskem zračnem napadu
Bejrut po izraelskem zračnem napadu (Foto: REUTERS/Mohamed Azakir)
Bejrut po izraelskem zračnem napadu Bejrut po izraelskem zračnem napadu
Bejrut po izraelskem zračnem napadu (Foto: REUTERS/Mohamed Azakir)
Bejrut po izraelskem zračnem napadu Bejrut po izraelskem zračnem napadu
Bejrut po izraelskem zračnem napadu (Foto: REUTERS/Mohamed Azakir)
Bejrut po izraelskem zračnem napadu Bejrut po izraelskem zračnem napadu
Foto: PROFIMEDIA
Bejrut po izraelskem zračnem napadu Bejrut po izraelskem zračnem napadu
Foto: PROFIMEDIA

Postaja vse bolj napeto

Napetost med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah se tako znova dviguje. Izraelska vojska in Hezbolahovi borci se že vse od lanskega oktobra medsebojno obstreljujejo na obmejnem območju, v zadnjih dveh dneh pa so pozornost požele množične eksplozije komunikacijskih naprav, ki so v Libanonu ubile več deset, ranile pa več tisoč ljudi.

Obstreljevanja so ob izraelsko-libanonski meji potekala tudi danes. Izraelska vojska je sporočila, da je zadela več sto tarč v Libanonu, predvsem raketne sisteme šiitskega gibanja Hezbolah. Ob tem so zagotovili, da nameravajo tudi v prihodnje slabiti infrastrukturo in sposobnosti Hezbolaha in s tem braniti Izrael. Iz libanonskih varnostnih krogov je bilo slišati, da naj bi bil to eden najobsežnejših izraelskih napadov na državo od začetka vojne v Gazi lani oktobra. V roku 20 minut so izraelske sile namreč napadle okoli 70 ciljev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sledil je odgovor Hezbolaha, ki je proti Izraelu izstrelil več deset raket, pri čemer je po lastnih navedbah ciljalo poveljniške položaje izraelske vojske. Iz Hezbolaha so sporočili, da so izstrelili “salve raket tipa katjuša” proti vsaj šestim izraelskim poveljniškim položajem in vojaškim bazam, med katerimi naj bila ena od glavnih baz zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Požar v izraelu po obstreljevanju
Foto: REUTERS/Jim Urquhart

Izraelska vojska je napad potrdila in navedla, da je bilo na izraelsko ozemlje ob 13. uri po lokalnem času izstreljenih približno 140 raket. V kasnejšem sporočilu, ki ga povzema Al Džazira, je vojska zatrdila, da v napadu ni bil poškodovan nihče, da pa so delci Hezbolahovih raket zanetili požare. Vojska še trdi, da je nekaj raket prestregla zračna obramba, druge pa so padle na odprto območje. Spomnimo, da je Izrael od začetka sovražnosti z območja ob meji z Libanonom umaknil okoli 60.000 prebivalcev.

ZDA in Francija pozivajo k umiritvi razmer

Ameriški državi sekretar Antony Blinken je dejal, da je premirje v Gazi še vedno možno in nujno, medtem pa ZDA in Francija nočeta zaostrovanja z nobene strani. Obe državi si prizadevata za zmanjšanje napetosti med Izraelom in Libanonom, je dejal Blinken. “Skupaj z ZDA pozivamo k umirjanju razmer na Bližnjem vzhodu in smo tja poslali skupno sporočilo,” pa je dejal odhajajoči francoski zunanji minister Stephane Sejourne.

O zaostrovanju med Hezbolahom in Izraelom bo danes razpravljal tudi Varnostni svet ZN.

Izrael izpodbija zahtevo za izdajo naloga ICC za aretacijo Netanjahuja

Izrael je danes vložil uradni ugovor zoper zahtevo tožilca Mednarodnega kazenskega sodišče (ICC) Karima Khana za izdajo nalogov za aretacijo premierja Benjamina Netanjahuja in ministra za obrambo Joava Galanta, je sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo. Menijo namreč, da sodišče ni pristojno v zadevi, Khan pa naj Izraelu ne bi omogočil, da pred nadaljevanjem postopka uveljavi pravico, da sam razišče obtožbe proti politikoma, vključno z obtožbami o stradanju civilistov, njihovemu iztrebljanju in namernih napadih nanje. Khan je maja od ICC zahteval, da izda nalog za prijetje Netanjahuja, Galanta in treh voditeljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas zaradi domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, storjenih med Hamasovim napadom na Izrael 7. oktobra lani in izraelsko ofenzivo v Gazi, ki je sledila.

V izraelski raciji na Zahodnem bregu nove smrtne žrtve

Medtem spopadi ne pojenjajo niti na palestinskih ozemljih. Med racijo izraelske vojske na severu okupiranega Zahodnega brega je bilo ubitih sedem Palestincev, še najmanj 11 pa ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. V spopadih z izraelsko vojsko so v četrtek zvečer umrli trije palestinski borci, v napadu z brezpilotnim letalnikom na vozilo pa je bil ubit mlajši moški, so po poročanju španske tiskovne agencije EFE potrdili lokalni viri na Zahodnem bregu. Nekaj ur prej so izraelski vojaki ustrelili še tri Palestince. Še najmanj 11 ljudi je ranjenih, med njimi tudi 16-letnik, ki so ga odpeljali v bolnišnico, je sporočil palestinski Rdeči polmesec. Izraelska racija v mestu Kabatija je sprožila paniko tudi v dveh šolah, od koder so evakuirali približno tisoč učencev.

racija na zahodnem bregu
Foto: Raneen Sawafta/REUTERS

Na družbenih omrežjih so medtem zakrožili videoposnetki, na katerih je videti izraelske vojake, kako na strehi hiše v Kabatiji ustrelijo tri Palestince, nato pa s strehe brcnejo trupla, ki padejo na tla ob hiši. Izraelska vojska je napovedala preiskavo dogodka, ki ga je danes označila za “resen incident, ki ni v skladu z vrednotami izraelskih oboroženih sil”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah izraelskih medijev so vojaki v hiši iskali borca enega izmed palestinskih oboroženih gibanj, nato pa je prišlo do streljanja.

Palestinske zdravniške ekipe medtem trdijo, da so jim Izraelci kar šest ur preprečevali dostop do trupel, ki so jih nato odpeljali z buldožerjem. Palestinsko islamistično gibanje Hamas je danes sporočilo, da izraelske racije ne bodo zlomile odločnosti Palestincev ali omajale njihove predanosti uporu.

Izraelska vojska je v začetku septembra na severu okupiranega Zahodnega brega sprožila eno največjih operacij v zadnjih dveh desetletjih z istočasnimi napadi na mesta Dženin, Tulkarem in Tubas. V več dni trajajočih racijah je bilo skupno ubitih najmanj 34 ljudi. Od začetka leta je bilo na zasedenih palestinskih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, skupno ubitih približno 375 ljudi, med njimi več kot 50 mladoletnikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje