Izrael potrdil napad na bazo mirovnih sil ZN in pojasnil razlog zanj

Svet 11. Okt 202407:22 > 19:24 5 komentarjev
Združeni naordi
Foto: Thaier Al-Sudani/REUTERS

V novem izraelskem napadu na bazo mirovnih sil ZN na jugu Libanona sta bila danes ranjena dva pripadnika. V misiji Unifil so ob tem dejali, da je izraelska vojska z buldožerji tudi rušila zaščitne zidove v bližini mejne črte med Libanonom in Izraelom. Izraelska vojska je prevzela odgovornost za napad in pojasnila, da so njeni pripadniki "odgovorili na grožnjo". Po napadu se v mednarodni skupnosti vrstijo obsodbe.

Izrael je danes znova napadel bazo mirovnih sil Združenih narodov  v Libanonu. Izraelske enote so streljale na stražni stolp mirovne misije Unifil in pri tem ranile dva pripadnika misije iz Šrilanke, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pred tem sta bila v četrtkovem napadu izraelske vojske na jugu Libanona ranjena dva pripadnika mirovnih sil ZN iz Indonezije.

Iz Unifila so danes potrdili navedbe o novem napadu na eno od njihovih oporišč. Kot so navedli, sta bila zjutraj v dveh eksplozijah ranjena pripadnika, izraelska vojska pa je z buldožerji tudi rušila zaščitne zidove v bližini t. i. modre črte, ki predstavlja de facto mejo med Libanonom in Izraelom.

Izraelska vojska je prevzela odgovornost za napad in pojasnila, da so njeni pripadniki “odgovorili na grožnjo”, ki da se je nahajala okoli 50 metrov od položaja mirovnih sil.

Libanonsko zunanje ministrstvo je medtem obsodilo dejanje izraelske vojske. Kot so zapisali, “najostreje obsojajo namerno in sistematično streljanje izraelske vojske na sile Unifil”. Kot so navedli, je izraelski tank streljal na stražni stolp, pri tem sta bila ranjena pripadnika Unifil iz Šrilanke.

Mirovna misija Unifil v Libanonu
Foto: PROFIMEDIA

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je napade na pripadnike mirovnih sil ZN označil za nedopustne in poudaril, da gre za kršitev mednarodnega humanitarnega prava. “Seveda se je veliko ljudi odzvalo v znak solidarnosti z ranjenima pripadnikoma mirovnih sil in Izraelu jasno povedalo, da je ta incident nedopusten in da se ne sme ponoviti,” je po četrtkovem napadu dejal ob robu vrha Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean) v Laosu.

Odzval se je tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Po napadu je pisal izraelskemu kolegu, dogajanje pa je označil kot nesprejemljivo. Po navedbah virov italijanske tiskovne agencije Ansa so izraelske sile v današnjem napadu porušile dva zidova oporišča s 70 italijanskimi vojaki.  Odzvali so se tudi v Franciji, kjer so na pogovor poklicali izraelskega veleposlanika, napad pa so obsodili tudi v Nemčiji in Veliki Britaniji.

Izrael v begunskem centru ubil enega najvišjih poveljnikov Islamskega džihada

Izraelska vojska je medtem sporočila, da je bil v četrtek zvečer v zračnem napadu v begunskem centru v Tulkarmu ubit eden najvišjih poveljnikov teroristične organizacije Islamski džihad Mohamed Abdulah. V operaciji je bil po navedbah Izraelcev ubit “še en terorist”, našli pa naj bi več avtomatskih pušk in neprebojnih jopičev. Abdulah je bil naslednik Mohameda Džaberja, znanega tudi pod imenom Abu Šudža, poveljnika tulkaremske brigade Al Kuds, ki je oboroženo krilo Islamskega džihada. Džaber je bil avgusta ubit med izraelsko racijo v centru Nur Šams.

Gibanje Hezbolah pa je danes z droni napadlo izraelsko vojaško oporišče v Haifi na severu Izraela. Izraelska vojska je ob tem sporočila, da je iz Libanona nad ozemlje Izraela danes priletelo približno 25 raket.

“Izrael arogantno prezira mednarodno skupnost”

Napeto dogajanje v Libanonu je bilo tudi tema četrtkovega izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN. Z opozorilom, da je Bližnji vzhod na robu vsesplošne vojne, je slovenski veleposlanik Samuel Žbogar pozval gibanje Hezbolah, naj preneha z napadi na Izrael, ki mora zaustaviti svojo vojaško operacijo v Libanonu. Žbogar je pozval k spoštovanju suverenosti Libanona, uresničevanju določil resolucije 1701, sprejete leta 2006 po zadnji izraelski vojni v tej državi, in zagotovitvi varnosti pripadnikov mirovne misije ZN v Libanonu.

Samuel Žbogar
Foto: PROFIMEDIA

“Vse strani opozarjamo na njihovo obveznost, da zagotovijo varnost mirovnih sil in popolno spoštovanje nedotakljivosti prostorov ZN. Obsojamo vse napade na pripadnike mirovnih sil, vključno z današnjim izraelskim obstreljevanjem sedeža misije,” je dejal Žbogar. Znova je pozval k spoštovanju mednarodnega prava, obsodil veliko število civilnih žrtev in izrazil zaskrbljenost zaradi velike škode na civilni infrastrukturi.

“Z bombardiranjem, uničevanjem in razseljevanjem Libanon postaja naslednja Gaza. Zelo smo zaskrbljeni zaradi vzporednic, ki jih vidimo na terenu, vključno z izjavami izraelskih voditeljev. Ukrepati moramo takoj,” je še dejal Žbogar.

Izredna seja Varnostnega sveta ZN je bila sklicana predvsem zaradi izraelskih napadov na položaje Unifila, ki jih je obsodila večina članic Varnostnega sveta. Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je dejal, da Izrael arogantno prezira mednarodno skupnost in se je namesto za diplomacijo odločil za zaostrovanje spopadov. Za ohromitev Varnostnega sveta je obtožil ZDA.

Namestnik ameriške veleposlanice Robert Wood je ponovil stališče svoje države, da je diplomatska rešitev ob modri črti med Izraelom in Libanonom edina pot za ponovno vzpostavitev trajnega miru in varno vrnitev prebivalcev obeh držav na njihove domove. Dodal je, da ima Izrael pravico zaščititi svoje državljane pred Hezbolahom, vendar mora zmanjšati škodo, ki jo trpijo civilisti.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje