Izrael sedem svojih državljanov obtožil vohunjenja za Iran

Svet 21. Okt 202408:48 > 15:39 2 komentarja
Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske oblasti so v ponedeljek aretirale sedem svojih državljanov, ker naj bi več kot dve leti vohunili za Iran. Izrael je v nedeljo zvečer izvedel nove napade na Libanon, vključno z Bejrutom in dolino Beka na vzhodu. Med drugim so bile njegove tarče podružnice banke, ki naj bi podpirala Hezbolah. Šiitsko gibanje poroča o novih raketah, ki jih je izstrelilo na položaje izraelskih sil.

Izraelske oblasti so danes sedem izraelskih državljanov obtožile vohunjenja za Iran, sta navedli tamkajšnja policija in obveščevalna agencija (ISA).

Po poročanju CNN so aretirani zbirali občutljive informacije o bazah in energetski infrastrukturi izraelskih obrambnih sil.

Vsi so bili judovski državljani iz Haife in drugih delov severa države.

Vohunske operacije so po navedbah izraelskih oblasti potekale več kot dve leti in vključevale “obsežne izvidniške misije v bazah IDF po vsej državi”. Zanje so bili vohuni plačani, pogosto s kriptovalutami, še piše CNN.

Izraelska policija in ISA trdita, da aretacije kažejo nenehna prizadevanja Irana, da “rekrutira in izkorišča državljane Izraela za vohunjenje in terorizem znotraj Izraela”. Obtožnico bodo vložili v prihajajočih dneh.

Izrael se medtem še zmeraj pripravlja na povračilni napad na Iran, s katerim se bo odzval na raketni napad 1. oktobra, v katerem je Iran proti Izraelu izstrelil okoli 200 raket.

Izrael z novimi napadi na Libanon: tarče so bile tudi podružnice bank

Libanonski mediji med drugim poročajo o eksplozijah v južnem predmestju Bejruta Dahije. Od skupno najmanj 11 napadov na območje naj bi jih bilo več usmerjenih proti poslopju bančne institucije Al Kard Al Hasan, ki po izraelskih trditvah financira Hezbolahove operacije proti Izraelu.

Izstrelki naj bi med drugim pristali blizu mednarodnega letališča v prestolnici, glavne vstopne točke za humanitarno pomoč in središča za evakuacijo tistih, ki želijo pobegniti pred konfliktom v državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Libanonska nacionalna tiskovna agencija NNA poroča še o napadih na druge podružnice banke po državi, vključno v dolini Beka na vzhodu. Tarča obstreljevanja je bil vnovič tudi jug Libanona.

Libanon
Foto: Murat Sengul/Anadolu/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Izraelska vojska je pred tem posvarila ljudi na več kot 20 območjih Libanona, da namerava vso noč izvajati napade. Napovedala je, da bo ciljala banke in druge finančne ustanove, ki da podpirajo Hezbolah.

Banka Al Kard al Hasan ima sicer po poročanju BBC po državi okrog 30 podružnic, Izrael pa jo obtožuje, da se prek nje iranski denar steka k Hezbolahu, ki nato z njim kupuje orožje in plačuje svoje člane. Institucija je pod ameriškimi sankcijami od leta 2007.

Tudi Hezbolah je sporočil, da je v nedeljo obstreljeval izraelsko ozemlje, kamor naj bi poletelo več raket, usmerjenih proti vojaškim oporiščem. Obstreljeval naj bi tudi položaje izraelske vojske na jugu Libanona.

Ameriški odposlanec v Bejrutu o končanju vojne med Izraelom in Hezbolahom

“Povezovanje prihodnosti Libanona z drugimi konflikti v regiji ni v interesu libanonskega ljudstva,” je ameriški odposlanec Amos Hochstein dejal na novinarski konferenci po srečanju s predsednikom libanonskega parlamenta Nabihom Berijem.

Prepričan je, da bi resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov, ki je leta 2006 končala konflikt med Izraelom in šiitskim gibanjem Hezbolah, morala biti osnova za novo prekinitev ognja. Hkrati pa opozarja, da bo tokrat potrebno več kot le zaveze sprtih strani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Resolucija Varnostnega sveta ZN 1701 navaja, da morata biti v južnem Libanonu nameščeni samo libanonska vojska in mirovne sile ZN. Prav tako zahteva umik izraelskih sil z libanonskega ozemlja.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken se medtem danes vrača na Bližnji vzhod, kjer bo obiskal več držav in razpravljal o končanju vojne v Gazi, zagotovitvi izpustitve zajetih talcev in lajšanju trpljenja palestinskega ljudstva, je sporočil State Department. Prizadeval si bo tudi za diplomatsko rešitev konflikta v Libanonu.

Antony Blinken (Foto: PROFIMEDIA)

To bo že njegovo 11. potovanje na Bližnji vzhod, odkar je pred nekaj več kot letom dni izbruhnila vojna v Gazi. Blinken naj bi najprej odpotoval v Izrael in nato do petka obiskal več držav v regiji.

V novih napadih na Gazo več mrtvih

Izraelska vojska je danes izvedla nove napade v taborišču Džabalija. Po izpraznitvi ene izmed tamkajšnjih šol je bilo ubitih najmanj sedem ljudi. Katarska televizija Al Džazira sicer ob navajanju zdravstvenih oblasti poroča o najmanj 18 mrtvih v Džabaliji, skupno pa je bilo v celotni Gazi ubitih najmanj 26 ljudi.

Izraelska vojska je sporočila, da je v zadnjem dnevu v Džabaliji ubila več deset teroristov ter uničila teroristično infrastrukturo in predore.

V nedeljo pa je v eksploziji v bližini taborišča umrl tudi eden od poveljnikov izraelske vojske na tem območju Esan Daksa. V incidentu so bili ranjeni še trije pripadniki vojske. Daksa je bil v preteklosti večkrat odlikovan in eden najvišjih vojaških poveljnikov, ubitih v leto dni trajajoči vojni v Gazi.

Od lanskega oktobra je v vojni v Gazi umrlo najmanj 747 izraelskih vojakov, še skoraj 5.000 jih je bilo ranjenih. V enakem obdobju je bilo v enklavi ubitih najmanj 42.603 Palestincev.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje