Izraelska vojska sporočila, da so rešili še enega talca

Svet 27. Avg 202415:00 > 16:06 1 komentar
Kaid Farhan Alkadi
Kaid Farhan Alkadi, rešen talec. (Foto: Courtesy of Bring Them Home Now/Handout via REUTERS)

Izraelska vojska je sporočila, da je v Gazi rešila še enega talca, ki so ga pripadniki palestinskega gibanja Hamas ugrabili v napadu na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani. Po navedbah vojske je v stabilnem stanju, Izrael medtem nadaljuje z napadi na begunske centre v Gazi.

Izraelska vojska je sporočila, da je na jugu Gaze rešila še enega talca.

Gre za 52-letnega Kaida Farhana Alkadija, arabskega beduina, piše BBC. “Rešen je bil v zapleteni operaciji na jugu Gaze, ki sta jo izvedli Izraelska obrambna vojska (IDF) in notranja služba Šin Bet,” je sporočila izraelska vojska. Več podrobnosti niso sporočili iz varnosnih razlogov.

Po navedbah vojske je Alkadija v stabilnem stanju, prepeljali so ga v bolnišnico na preiskave, kjer so ga že obiskali svojci. Po poročanju BBC gre za osmega talca, ki so ga izraelske sile rešile od začetka vojne v Gazi.

Kaid Farhan Alkadi, rešen talec. (Foto: Courtesy of Soroka Medical Center/Handout via REUTERS)

“Operacija je bila del drznih in pogumnih dejavnosti IDF, ki so potekale globoko na območju Gaze. Ta operacija se pridružuje vrsti ukrepov IDF, s katerimi se približujemo doseganju ciljev te vojne. Rad bi ponovil in poudaril: Izrael je zavezan, da bo izkoristil vsako priložnost za vrnitev talcev v domovino,” je na omrežju X zapisal izraelski obrambni minister Joav Gallant. 

Osvoboditev Alkadija so pozdravili tudi pri Forumu družin talcev in pogrešanih. Ob tem je skupina izpostavila, da samo z vojaškimi operacijami Izrael ne bo uspel osvoboditi preostalih talcev, ki že 326 dni trpijo v ujetništvu. “Edina pot naprej je dogovor, dosežen s pogajanji,” so poudarili.

Po pisanju BBC je Alkadi oče 11 otrok in ima enega vnuka, prihaja beduinske vasi na območju Rahata v puščavi Negev. Več let je bil varnostnik v kibucu Magen blizu meje, kjer so ga pred desetimi meseci ugrabili pripadniki Hamasa med vdorom na glasbeni festival Nova v Izraelu blizu meje z Gazo.

Takrat so v Gazo odvedle skupno 253 talcev. Nekatere so nato izpustili v izmenjavi zapornikov, nekaj jih je rešila izraelska vojska, del pa jih je v ujetništvu umrl. Po ocenah izraelskih oblasti jih je v enklavi še več kot sto.

Izrael z novimi napadi na palestinske begunske centre

Medtem izraelske sile nadaljujejo z napadi na območju Gaze. Po nočnem zračnem napadu na stanovanjsko zgradbo v soseski Tufah v mestu Gaza so izpod ruševin izkopali vsaj štiri trupla. Poleg tega so reševalci po raketnem napadu na stanovanje v mestu Gaza našli še šest trupel dveh družin. Med smrtnimi žrtvami so bile tri ženske in deklica, poroča španska tiskovna agencija Efe.

Ženska joka
Foto: PROFIMEDIA

Izraelske sile so obstreljevale tudi begunski center Al Magazi v osrednjem delu Gaze in zadele stanovanjsko zgradbo. V napadu je življenje izgubilo sedem ljudi, med njimi ženske in otroci, je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa.

Wafa je še poročala, da izraelsko topništvo nadaljuje obstreljevanje vzhodnih predelov mesta Deir al Balah, s katerim je začelo pred več kot tednom. Medtem ko se je več tisoč Palestincev v preteklih mesecih zateklo v mesto, kjer delujejo številne nevladne organizacije, so po evakuaciji novo zatočišče našli v humanitarni coni zahodno od mesta.

Zračni napadi so prizadeli tudi stanovanjsko zgradbo v begunskem centru v Han Junisu na jugu Gaze. Po besedah tiskovnega predstavnika palestinske civilne obrambe je življenje izgubilo pet ljudi.

Od 7. oktobra lani je bilo po podatkih Wafe v palestinski enklavi ubitih najmanj 40.476 ljudi, več kot 93.600 jih je bilo ranjenih. Ob tem se med prebivalci širijo bolezni zaradi prenaseljenosti, trpijo zaradi pomanjkanja pitne vode in pomanjkljive higiene v begunskih centrih.

Izraelski napadi se nadaljujejo tudi zasedenem Zahodnem bregu. Po podatkih Palestinske uprave je v ponedeljkovem zračnem napadu umrlo pet ljudi, več jih je bilo ranjenih. Izraelska vojska je napad potrdila in navedla, da so zadeli operativni center na območju Nur Šams. Po navedbah dopisnika Wafe je bil napad usmerjen na hišo v begunskem centru Nur Šams.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je poročalo, da so izraelski naseljenci v bližini Betlehema ustrelili eno osebo in tri ranili, je poročal britanski BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje