Izraelski uradnik: Tarča napada je bil vodja Hezbolaha Hasan Nasrala

Svet 27. Sep 202418:16 > 21:06 0 komentarjev

Izraelska vojska je po lastnih navedbah napadla osrednje poveljstvo gibanja Hezbolah v predmestju Bejruta s ciljem ubiti vodjo gibanja Hasana Nasralo. Uradnih podatkov o tem, ali je Nasrala umrl, za zdaj še ni. Napad je poškodoval šest stavb v gosto naseljenem predmestju libanonske prestolnice, po zadnji podatkih sta življenje izgubili dve osebi.

Izraelska vojska je sporočila, da je napadla osrednje poveljstvo gibanja Hezbolah v Bejrutu, poroča BBC. Iznad gosto poseljenega območja v predmestju Dahija na jugu prestolnice Libanona, kjer so odjeknile eksplozije, se je popoldne razširil gost oblak dima.

Osrednja tarča je bil vodja Hezbolaha Hasan Nasrala, je za CNN potrdil izraelski uradnik. Ali je napad nanj uspel, izraelska vojska po poročanju CNN še ugotavlja. Na novico o njegovi usodi “čakamo”, je za CNN dejal vir iz libanonskih varnostnih vrst.

Hezbolah o stanju svojega vodje ni podal uradne izjave, a kot poroča BBC, je več virov iz gibanja medijem dejalo, da je Nasrala živ in zdrav.

Zvečer je Hezbolah sporočil, da “nobena izjava o izraelskem napadu na južno predmestje Bejruta ni resnična”. Guardian poroča, da Hezbolah ni navedel, na katere izjave se odziva.

Hasan Nasrala
Hasan Nasrala (Foto: Al-Manar TV/REUTERS)

Eksplozije uničile šest stavb, življenje izgubili dve osebi

V napadu sta po navedbah libanonskega zdravstvenega ministrstva umrla dva človeka, 76 je ranjenih. Napad se je zgodil v gosto poseljenem območju Bejruta. Uničenih je bilo šest stavb. Številni prebivalci poskušajo zapustiti območje.

Napad na Bejrut Napad na Bejrut
Foto: PROFIMEDIA
Napad na Bejrut Napad na Bejrut
Foto: PROFIMEDIA
Napad na Bejrut Napad na Bejrut
Foto: PROFIMEDIA
bejrut bejrut
Foto: PROFIMEDIA

Libanonski premier Nadžib Mikati je mednarodno skupnost pozval, naj ustavi Izrael, ki da proti Libanonu vodi genocidno vojno. “Ta nova izraelska agresija dokazuje, da izraelskemu sovražniku ni mar za vsa mednarodna prizadevanja in pozive k prekinitvi ognja,” je dejal. Ukazal je mobilizacijo vseh enot.

Izrael: Hezbolah stanovanjske stavbe uporablja kot ščit

“Pred trenutki so izraelske obrambne sile izvedle usmerjen napad na osrednje Hezbolahovo poveljstvo, ki je služilo kot epicenter Hezbolahovega terorja,” je v izjavi, ki jo navaja CNN, povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari. Dodal je, da je bilo poveljstvo kot del Hezbolahove strategije uporabe človeških ščitov namenoma zgrajeno pod stanovanjskimi stavbami v osrčju Bejruta.

Izraelski obrambni minister Joav Gallant je napovedal, da bo Izrael “še naprej udarjal po Hezbolahu, kjer koli in kadar koli, dokler se prebivalci severa ne bodo varno vrnili domov”, poroča BBC.

Zvečer je imelo vodstvo izraelske vojske sestanek, na katerem so ocenili razmere po napadu na Bejrut. Vodja izraelske vojske Herzi Halevi je po poročanju Al Džazire dejal, da je vojska “zelo dobro pripravljena tako na napad kot na obrambo”.

Izrael se pripravlja na morebitna povračilna dejanja Hezbolaha, Jemna in Irana. Prebivalce na severu države so pozvali, naj se zadržujejo blizu zaščitenih območji, poroča Guardian.

Nov napad sledi govoru izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Generalni skupščini Združenih narodov, v katerem je med drugim napovedal nadaljevanje boja proti Hezbolahu. Kot poroča BBC, se bo Netanjahu v luči nedavnih dogodkov predčasno vrnil iz ZDA, v Izrael naj bi prispel še nocoj.

Benjamin Netanjahu
Foto: REUTERS/Eduardo Munoz

Iran napad označil za nevarno eskalacijo

Iran, ki podpira Hezbolah, je napad označilo za “nevarno eskalacijo, ki spreminja igro”. Iransko veleposlaništvo v Bejrutu je napovedalo, da bo storilec ustrezno kaznovan.

ZDA so sporočile, da o napadu niso bile v naprej obveščene, so sporočili iz Pentagona. Obrambni minister Lloyd Austin je sicer zjutraj govoril z izraelskim kolegom Joavom Gallantom.

Združeno kraljestvo je svoje državljane pozvalo, naj z naslednjim letalom zapustijo Libanon.

Izrael je v zadnjih dneh znatno okrepil napade na cilje Hezbolaha v Libanonu, v katerih je bilo od ponedeljka ubitih več sto ljudi. Zaradi napadov pa je bilo po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v državi razseljenih več kot 100.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!