Izrael zagotavlja, da v Iranu ne bo ciljal jedrskih in naftnih objektov

Svet 15. Okt 202411:33 > 13:05 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Foto: REUTERS

Izrael je ZDA zagotovil, da povračilni napad na Iran ne bo usmerjen proti jedrskim in naftnim objektom islamske republike. Medtem se je danes iranski general Esmail Kaani, poveljnik elitne enote Kuds v okviru iranske revolucionarne garde (IRGC), se je danes udeležil pogreba generala Nilforušana. Kaani je s tem ovrgel govorice, da je izraelska vojska ubila tudi njega, potem ko se dlje časa ni pojavil v javnosti.

Na uradu izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so nato danes zatrdili, da bodo ukrepali na podlagi lastnih nacionalnih interesov.

Ameriški mediji so v ponedeljek ob sklicevanju na neimenovane ameriške uradnike poročali, da je Netanjahu Beli hiši zagotovil, da bo izraelski povračilni napad na Iran usmerjen le na iranske vojaške objekte.

Predsednik ZDA Joe Biden je že kmalu po iranskem napadu Izraelu odsvetoval napade na naftna polja islamske republike, posvaril pa je tudi pred napadi na njene jedrske objekte, da bi se izognili širitvi vojne na Bližnjem vzhodu in skokom cen energije na svetovnih trgih.

“Prisluhnemo mnenju ZDA, vendar bomo končno odločitev sprejeli na podlagi naših nacionalnih interesov,” so nato danes sporočili z urada izraelskega premierja.

Tako Netanjahu kot obrambni minister Joav Galant ter načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi so sicer Teheranu že večkrat zagrozili z maščevanjem, potem ko je Iran 1. oktobra nad Izrael izstrelil približno 200 raket.

Napad naj bi bil odgovor na umore vodje šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale, političnega vodje palestinskega gibanja Hamas Ismaila Hanije in iranskega generala Abasa Nilforušana. Tarče naj bi bila izraelska vojaška oporišča.

Izraelska zračna obramba je sicer ob pomoči zahodnih zaveznic po lastnih navedbah večino raket prestregla, nekaj pa jih je kljub temu doseglo cilje.

Iranski general Esmail Kaani, poveljnik elitne enote Kuds v okviru iranske revolucionarne garde (IRGC), se je danes udeležil pogreba generala Nilforušana. Kaani je s tem ovrgel govorice, da je izraelska vojska ubila tudi njega, potem ko se dlje časa ni pojavil v javnosti.

Esmail Kaani
Esmail Kaani (Foto: PROFIMEDIA)

Pogreb iranskega generala Nilforušana, ki je bil konec septembra skupaj z vodjo libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasanom Nasralo ubit v izraelskem napadu v Bejrutu, je potekal na trgu Imama Hoseina v središču Teherana, poroča poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran
Foto: PROFIMEDIA

Pogrebnega sprevoda se je udeležilo na tisoče ljudi, ki so nosili rumene transparente Hezbolaha ter iranske in palestinske zastave, in skandirali “Smrt Izraelu”. Med udeleženci pogreba je bil glede na televizijski prenos tudi general Esmail Kaani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje