Izraelci so streljali na Palestince, ki so tekli proti tovornjakom s pomočjo

Svet 29. Feb 202412:54 > 14:33 3 komentarji
Palestinci
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je v bližini mesta Gaza streljala na Palestince, ki so čakali na človekoljubno pomoč, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Dodalo je, da je bilo v napadu ubitih najmanj 112 ljudi, še 760 pa je bilo ranjenih, poročajo tuje tiskovne agencije. Izraelska vojska je potrdila, da so njihovi vojaki streljali proti Palestincem, ki naj bi se jim začeli "nevarno približevati". O streljanju na bencinski črpalki, v katerem sta bila ubita dva Izraelca, poročajo tudi z Zahodnega brega.

Številni Palestinci so se danes zbrali na ulici Rašid v bližini mesta Gaza, kamor naj bi prispeli tovornjaki s humanitarno pomočjo. Izraelske sile so začele streljati na množico, ki je hitela proti tovornjakom, pri čemer je bilo ubitih 112 ljudi, še najmanj 760 pa je ranjenih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Eden od predstavnikov Al Šife je opozoril, da bolnišnica ni zmožna obvladovati tako velikega števila žrtev napada. “Imamo le tri reševalna vozila. Ko smo se peljali po ulici Al Rašid, smo našli na desetine trupel. Že več kot štiri ure prevažamo žrtve v bolnišnice,” je dodal.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas je za napad okrivilo izraelsko vojsko in opozorilo, da je zagrešila “grozljiv pokol, kakršnega v zgodovini vojnih zločinov še ni bilo”. Napad po navedbah gibanja predstavlja nadaljevanje prizadevanj Izraela, da Palestince v celoti prežene z enklave.

V luči tega je Hamas Varnostni svet Združenih narodov in Arabsko ligo pozval k nujnemu zasedanju in ukrepanju, da ustavita “izraelsko množično pobijanje in etnično čiščenje v Gazi”. Vse arabske države je tudi pozval, naj prekinejo molk glede “genocida nad Palestinci” in skupaj z ZN nemudoma organizirajo dostavo hrane in medicinske pomoči v Gazo.

Izraelska vojska je medtem potrdila, da je streljala na skupino Palestincev. Pojasnila je, da so se jim nekateri začeli “nevarno približevati” in da so se vojaki počutili ogrožene. Dodala je še, da je bilo več deset Palestincev poškodovanih med prerivanjem množice, ki je “postala nasilna in začela pleniti tovornjake”, poročajo izraelski mediji.

Na streljanje so se odzvale tudi palestinske oblasti v Ramali. Tamkajšnje zunanje ministrstvo je obsodilo napad in mednarodno skupnost pozvalo k nujnemu posredovanju za sklenitev premirja, ki je “edini način za zaščito civilistov”.

Odzvalo se je tudi slovensko zunanje ministrstvo

“Obsojamo današnji napad v Gazi, v katerem je bilo ubitih ali ranjenih več sto lačnih civilistov, ki so iskali hrano v tovornjakih s humanitarno pomočjo,” so na družbenem omrežju X zapisali na ministrstvu.

Dostop do hrane in osnovnih storitev za civilno prebivalstvo je obveznost v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom, navajajo. Vse kršitve so nesprejemljive, prepovedane po mednarodnem humanitarnem pravu in v nasprotju z začasnimi ukrepi mednarodnega sodišča, so zapisali v odzivu.

Združeni narodi ogorčeni

“Tudi po skoraj petih mesecih brutalnih sovražnosti nas Gaza še vedno lahko šokira,” je na omrežju X sporočil koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths in izrazil zgroženost nad poročili, da je izraelska vojska streljala na Palestince, ki so čakali na humanitarno pomoč.

“Življenje iz Gaze odteka z grozljivo hitrostjo,” je poudaril Griffiths in izpostavil dejstvo, da je število smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi danes preseglo 30.000.

Streljanje na Zahodnem bregu

Na bencinski črpalki v izraelski naselbini Eli na okupiranem Zahodnem bregu sta bila danes ubita dva Izraelca, ki ju je ustrelili napadalec, je sporočila izraelska vojska. Dodala je, da so strelca ubili, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Pred kratkim je terorist prišel na bencinsko črpalko v naselju Eli in začel streljati,” je sporočila izraelska vojska. Dodala je, da so strelca “nevtralizirali” in da na območju iščejo druge potencialne osumljence. Žrtvi naj bi bili po navedbah reševalnih služb stari med 20 in 40 let.

Incident se je zgodil na isti bencinski črpalki, kjer so junija lani trije palestinski napadalci ubili štiri Izraelce. Naselbina Eli sicer leži približno na pol poti med Ramalo in Nablusom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje