Hamas in Islamski džihad prevzela odgovornost za eksplozijo v Tel Avivu

Svet 19. Avg 202412:02 > 17:16 6 komentarjev
zavarovano območje v Tel Avivu po eksploziji
Foto: PROFIMEDIA

V Tel Avivu je v nedeljo zvečer v nahrbtniku moškega, ki je hodil po ulici, eksplodirala bomba. Umrl je domnevni napadalec, en človek pa je bil ranjen. Odgovornost za napad sta prevzeli palestinski islamistični gibanji Hamas in Islamski džihad. Izraelska vojska in libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah sta tudi danes nadaljevala medsebojne napade na vojaško infrastrukturo drug drugega.

Izraelska vojska je sporočila, da je napadla teroriste na območju Hule in vojaško infrastrukturo Hezbolaha drugod na jugu Libanona. Po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje sta bili v Huli ubiti dve osebi. Napade je pozneje potrdil tudi Hezbolah in dodal, da sta bili ubiti osebi njihova borca.

Hezbolah je tudi sporočil, da je izvedel več napadov na Izrael tako z raketo kot z droni. Tarča napadov so bili vojaški objekti, med drugim vojašnica Jara blizu meje in oporišče blizu Akre. Libanonsko gibanje se je prav tako spopadlo s skupino izraelskih vojakov blizu meje in jih po lastnih navedbah prisililo k umiku.

Izraelska zračna obramba je več dronov sestrelila, nekateri pa so padli na območju Jare, je sporočila izraelska vojska in dodala, da je bil v enem od napadov na severu države ubit izraelski vojak, drugi pa huje ranjen.

V znak protesta proti prodajanju orožja Izraelu je odstopil uradnik na britanskem veleposlaništvu v Dublinu Mark Smith, danes poroča britanski BBC. Kot je pojasnil Smith, se je za odstop odločil spričo izraelskih vojnih zločinov v Gazi, navkljub katerim Združeno kraljestvo še naprej prodaja orožje Izraelu.

Nedeljska eksplozija v Tel Avivu

“Šlo je za teroristični napad, v katerem je eksplodirala močna eksplozivna naprava,” je sporočila izraelska policija. Kot je pojasnila, je v nahrbtniku moškega, ki je hodil po ulici na jugu mesta, eksplodirala bomba.

Moški, ki je nosil bombo, je bil ubit, ena oseba pa je bila ranjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Policija identitete napadalca ni razkrila. Kot je poročala izraelska radiotelevizija Kan, pa naj bi šlo za Palestinca iz Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu. Izraelski časnik Haaretz je medtem zapisal, da naj bi bila po mnenju policije tarča napada bližnja sinagoga. Policija je zagnala obsežno preiskavo.

Odgovornost za napad sta danes prevzeli gibanji Hamas in Islamski džihad, ki sta v skupni izjavi zagrozili z novimi napadi, “dokler se bodo nadaljevali pokoli okupacijskih sil, razseljevanje civilistov in politika atentatov”.

Letalske družbe podaljšale prekinitev letov

Več večjih evropskih letalskih družb je zaradi varnostnih razmer podaljšalo prekinitev letov v Izrael in drugam na Bližnji vzhod. Iz nemške Lufthanse so danes sporočili, da bodo vsi leti v in iz Tel Aviva, Teherana, Bejruta, Amana in Erbila prekinjeni do ponedeljka, 26. avgusta.

Do prihodnjega ponedeljka družbe skupine Lufthansa tudi ne bodo uporabljale zračnega prostora nad Irakom in Iranom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Pred tem je bila prekinitev letov napovedana do srede, 21. avgusta

Irski nizkocenovni prevoznik Ryanair je na svoji spletni strani zapisal, da je “zaradi operativnih omejitev, ki so izven našega nadzora” ukinil vse lete v in iz Tel Aviva do 30. septembra.

Prejšnji teden so iz družbe Air India sporočili, da so do nadaljnjega prekinili lete v Tel Aviv, medtem ko so se v prevozniku Delta Airlines odločili, da prekinitev letov podaljšajo do 31. avgusta.

Tiskovna agencija Reuters je v začetku tega meseca poročala, da je Singapore Airlines prenehal leteti nad iranskim zračnim prostorom, grški Aegean Airlines je odpovedal lete v Bejrut, Aman in Tel Aviv do danes, začasno v Libanon pa da ne letijo letala družbe Algerian airline.

Francosko-nizozemski prevoznik KLM je odpovedal vse lete v in iz Tel Aviva do 26. oktobra, njegova nizkocenovna letalska družba Transavia pa je lete v Tel Aviv in iz njega ustavila do 31. marca 2025 ter lete v Aman do 3. novembra.

Letalske družbe so se za ukrep odločili zaradi napetosti med Izraelom in Iranom, ki vzbujajo strah, da bi se vojna iz Gaze razširila daleč v regijo. Prepoved letenja velja za vse letalske družbe v skupini, tako za tovorna kot potniška letala..

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje