Izrael napadel položaje pripadnikov mirovne misije ZN: “Nesprejemljivo”

Svet 10. Okt 202420:22 > 20:57 1 komentar
Pripadniki Unifila v Libanonu
Pripadniki Unifila v Libanonu (Foto: PROFIMEDIA)

V napadu Izraela na položaje pripadnikov mirovne misije Združenih narodov na jugu Libanona sta bila ranjena indonezijska pripadnika. Italija je zaradi incidentov na pogovor pozvala izraelskega veleposlanika. Zvečer je izraelska vojska izvedla napad na središče Bejruta, v katerem je umrlo najmanj 22 ljudi.

Izraelska vojska je v zadnjih 24 urah večkrat napadla položaje pripadnikov mirovne misije Združenih narodov na jugu Libanona (Unifil). Kot je danes pojasnil Unifil, je v enem od napadov tank zadel opazovalni stolp, pri čemer sta bila ranjena indonezijska pripadnika.

“Danes zjutraj sta bila dva pripadnika mirovnih sil ranjena, potem ko je tank izraelske vojske merkava izstrelil izstrelek proti opazovalnemu stolpu na sedežu Unifila v Nakuri in ga zadel. Poškodbe na srečo za zdaj niso hude, vendar ostajata v bolnišnici,” je sporočil Unifil in dodal, da so bili tako sedež kot bližnji položaji misije večkrat napadeni.

Poleg opazovalnega stolpa je bil po navedbah Unifila zadet vhod v zaklonišče mirovne misije, izraelska vojska pa je v sredo namerno napadla varnostne kamere ZN in jih onesposobila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vsak nameren napad na pripadnike mirovnih sil pomeni hudo kršitev mednarodnega humanitarnega prava,” je po poročanju britanskega BBC opozoril Unifil in izraelsko vojsko spomnil na njihovo obveznost, da zagotovi varnost osebja in lastnine ZN.

Izraelska vojska je pozneje sporočila, da je izvedla napad na območju sedeža Unifila in pojasnila, da so v bližini delovali borci šiitskega gibanja Hezbolah. Dodala je, da je mirovnim silam pred napadom odredila, naj ostanejo v zaščitenih prostorih.

Izraelski veleposlanik pri ZN Deni Danon je medtem mirovnim silam predlagal, naj se premaknejo za pet kilometrov dlje od meje, da bi se izognile nevarnosti, poroča britanski BBC.

Namestnik tiskovnega predstavnika generalnega sekretarja ZN Farhan Haq pa je zatrdil, da bodo sile Unifila ostale na svojih položajih.

Pripadniki Unifila v Libanonu
Foto: PROFIMEDIA

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je dejal, da je bila v Libanonu prekoračena še ena meja. “Obsojamo to nedopustno dejanje, za katerega ni nobenega opravičila. Dve modri čeladi sta bili ranjeni in to je nesprejemljivo. Vsak nameren napad na pripadnike mirovnih sil je huda kršitev mednarodnega humanitarnega prava,” je dodal.

Italija, ki ima z več kot tisoč vojaki enega največjih kontingentov v misiji, nameščeni pa so v dveh napadenih oporiščih, je danes na pogovor poklicala izraelskega veleposlanika v državi. Obrambni minister Guido Crosetto mu je izrazil protest zaradi napadov.

“Tovrstni incidenti so nesprejemljivi in se jim je treba izogniti,” je sporočil Crosetto in dodal, da je Izrael v tem primeru morda zagrešil vojne zločine. Kot je poudaril, je varnost italijanskih vojakov v Libanonu zanj in celotno vlado absolutna prioriteta.

Glede incidentov se je oglasila tudi premierka Giorgia Meloni, ki je dogajanje v okolici oporišč označila kot nesprejemljivo. Incidente je po poročanju irske javne radiotelevizije RTE obsodil tudi premier Irske Simon Harris, ki je napad na mirovne sile označil kot “jasno kršitev mednarodnega prava”. Irska v misiji ZN sodeluje s 370 vojaki.

Francosko zunanje ministrstvo je izrazilo zaskrbljenost nad napadi na položaje mirovnih sil in od Izraela zahtevalo pojasnila. Dodalo je, da nihče od 673 francoskih vojakov ni bil ranjen. Španija, ki misiji prispeva 676 vojakov, pa je izraelske napade označila za hudo kršitev mednarodnega prava.

Naslednji teden naj bi Francija in Italija organizirali sestanek evropskih držav, ki sodelujejo v Unifilu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Glede na podatke na spletni strani misije svoje vojake v Unifilu prispeva 16 držav članic EU. Slovenija je dolgoletno sodelovanje v misiji zaključila lani poleti.

ZN so Unifil ustanovili leta 1978, ko naj bi v okviru misije nadzorovali umik izraelskih oboroženih sil iz Libanona in premirje med državama. V misiji sodeluje več kot 10.000 vojakov iz več kot 50 držav.

Minuli teden je Unifil sporočil, da jih je izraelska vojska pred začetkom kopenskih operacij v Libanonu pozvala k umiku z določenih položajev, kar pa so zavrnili.

V napadu na središče Bejruta najmanj 22 smrtnih žrtev

Izraelska vojska je danes zvečer izvedla nove napade na središče Bejruta, v katerih je bilo po navedbah libanonskega ministrstva za zdravje ubitih najmanj 22 ljudi, 117 pa ranjenih, poroča AFP. Po poročanju fotografa omenjene francoske tiskovne agencije sta se zaradi napadov zrušili dve stavbi.

Raketni napad Izraela na Bejrut
Foto: PROFIMEDIA

Hezbolah je medtem sporočil, da je odbil poskus vdora izraelskih sil na območje obalnega mesta Nakura na jugozahodu Libanona blizu meje z Izraelom. Davi je nato gibanje po navedbah izraelske vojske proti Zgornji Galileji na severu Izraela izstrelilo okoli 40 raket in drugih izstrelkov.

Nedoločeno število jih je prestregla izraelska zračna obramba, nekaj pa jih je padlo na nenaseljena območja. Hezbolah je potrdil izstrelitev, rekoč da je ciljal izraelske vojake v dveh kibucih ob meji. Prav tako je prevzel odgovornost za napad na kraj Kirjat Šmona, kjer sta bila v sredo ubita dva civilista.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje