Nov napad na šolo z razseljenimi Palestinci. Izraelski minister znova razburja

Svet 26. Avg 202410:28 > 19:00 0 komentarjev
Ruševine v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Iz Palestine prihajajo poročila o novih žrtvah izraelskih napadov. V Gazi so izraelska vojaška letala med drugim zadela še eno šolo z razseljenimi Palestinci, nasilje okupacijskih sil se nadaljuje tudi na Zahodnem bregu, piše palestinska tiskovna agencija Wafa. Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je medtem razburil z izjavo, da bi zgradil sinagogo na Tempeljskem griču v Jeruzalemu, najsvetejšem kraju za jude, kjer se nahaja mošeja Al Aksa, tretji najsvetejši kraj za muslimane. Njegovo izjavo je kritiziral minister za obrambo Joav Galant.

Po navedbah lokalnih virov so izraelska letala ubila in poškodovala za zdaj še neznano število civilistov, ki so se zatekli v nekdanjo šolo v begunskem taborišču Nuseirat. Gre za nov napad na šole v Gazi, ki od začetka izraelske ofenzive ne delujejo več, služijo pa kot pribežališča za razseljene civiliste.

Izraelska vojska je prav tako obstreljevala več drugih predelov razdejane enklave, še navaja Wafa.

Medtem se nadaljuje tudi prisilno razseljevanje Palestincev. Potem ko so izraelske sile odredile novo evakuacijo civilistov, tokrat iz predelov kraja Deir al-Balah v osrednji Gazi, je organizacija Zdravniki brez meja (MSF) davi sporočila, da je več kot 500 pacientov zapustilo tamkajšnjo bolnišnico Al Aksa. Bolnišnica je v neposredni bližini območij, za katere velja evakuacija, in kjer potekajo spopadi, k begu pa je številne pognala eksplozija 250 metrov od poslopja, so Zdravniki brez meja zapisali na omrežju X.

V bolnišnici tako za zdaj ostaja sto pacientov, sedem njih na intenzivni negi.

O novi žrtvi izraelskih sil poročajo tudi z zasedenega Zahodnega brega, kjer je pod streli vojske padel Palestinec v bližini kraja Hebron.

S tem je število ubitih Palestincev na Zahodnem bregu od 7. oktobra lani naraslo na 645. V istem obdobju so izraelske sile v Gazi ubile najmanj 40.405 ljudi.

Izraelski skrajno desni minister Ben-Gvir z novo provokacijo

Izraelski minister Itamar Ben-Gvir je danes v pogovoru za vojaško radijsko postajo dejal, da se vlada podreja palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas. Izjavil je, da lahko Arabci molijo povsod, zato tega ne bi smeli preprečiti niti judom.

Če bi bilo po njegovem, je dejal, bi na Tempeljskem griču že plapolala izraelska zastava, tam bi zgradil tudi sinagogo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ben-Gvir je tako znova podal izjavo, ki je uradno v nasprotju s politiko vlade premierja Benjamina Netanjahuja. V skladu z dolgoletnim dogovorom z muslimanskimi oblastmi lahko judje obiščejo območje, ki ga imenujejo Tempeljski grič, vendar tam ne smejo moliti. V Netanjahujevem uradu so potrdili, da status quo območja ostaja nespremenjen, poroča dpa.

Stališča Ben-Gvira so že naletela na kritike, tudi znotraj vlade. Obrambni minister Joav Galant je dejal, da je poseganje v status quo na Tempeljskem griču nevarno, nepotrebno in neodgovorno dejanje. Dodal je, da dejanja Ben-Gvira ogrožajo nacionalno varnost Izraela in njegov mednarodni status.

Sporna izjava je nova v nizu provokacij skrajno desnega ministra. Julija je dejal, da je molil na Tempeljskem griču, avgusta pa je skupaj z judovskimi verniki vdrl v kompleks mošeje al Aksa. Palestinske oblasti so ravnanje Izraelcev označile za nevarno provokacijo, kritični so bili tudi Združeni narodi, Evropska unija in ZDA.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir ob vdoru v al Akso
Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir ob vdoru v al Akso (Foto: REUTERS)

Novinarske organizacije pozivajo EU k okrepitvi pritiska na Izrael

Kot v pismu izpostavljajo novinarske organizacije, so izraelske sile od začetka vojne v Gazi ubile več kot 130 palestinskih novinarjev in medijskih delavcev, najmanj 30 od teh jih umrlo med opravljanjem svojega dela. V istem obdobju, v katerem je po njihovih navedbah umrlo največ novinarjev v več desetletjih, so bili ubiti še trije libanonski in en izraelski novinar.

Pri tem poudarjajo, da je ubijanje novinarjev – zagrešeno bodisi namerno bodisi iz brezbrižnosti – vojni zločin.

K temu se pridržujejo še popolna prepoved dostopa do območja Gaze za neodvisne medije, rekordno število arbitrarnih pridržanj medijskega osebja, obtožbe o mučenju in slabem ravnanju z novinarji, cenzura in nezaslišane omejitve medijske svobode, dodajajo.

Napad na novinarja in snemalca Al Jazeere
Napad, v katerem sta umrla novinar in snemalec Al Jazeere. (Foto: Ayman Al Hassi/REUTERS)

Te kršitve in zlorabe terjajo ustavitev izvajanja pridružitvenega sporazuma med EU in Izraelom ter nadaljnje sankcije unije proti odgovornim, so prepričane organizacije, ki dodajajo, da vlade 27 članic žal še niso soglasno priznale in obsodile zločinov izraelske vojske v Gazi.

Kot izpostavlja vodja Novinarjev brez meja (RSF) v Bruslju Julie Majerczak, drugi člen sporazuma določa spoštovanje človekovih pravic in demokratičnih načel, izraelska vlada pa da to očitno krši.

“EU, ki je vodilni trgovinski partner Izraela, mora nujno sprejeti potrebne sklepe, in storiti vse, da zagotovi, da vlada preneha pobijati novinarje in začne spoštovati pravico do informacij in medijsko svobodo, tako da medijem omogoči dostop do Gaze,” je sporočila.

Iran in Katar ob zastoju pogajanj pozivata k prekinitvi ognja v Gazi

Iranski zunanji minister Abas Aragči in njegov katarski kolega Mohamed bin Abdulrahman sta danes znova pozvala k prekinitvi ognja v Gazi. Do njunega poziva prihaja v času obiska bin Abdulrahmana v Teheranu in zastoja mirovnih pogajanj ob posredovanju Katarja, Egipta in ZDA. Izraelska vojska medtem nadaljuje z napadi na Gazo.

Iran pozdravlja prizadevanja Katarja pri posredovanju v konfliktu, je Aragči dejal po današnjem obisku katarskega kolega v Teheranu, kjer so pripravljeni sprejeti vsakršen dogovor, ki bi bil sprejemljiv za palestinsko gibanje Hamas, je poročanje iranske študentske tiskovne agencije ISNA povzela nemška tiskovna agencija dpa. Katarski zunanji minister in predsednik vlade Mohamed Bin Abdulrahman je sicer prvi visoki tuji uradnik, ki je po nedavni prisegi nove iranske vlade obiskal Teheran.

Izraelske sile medtem nadaljujejo operacije v Gazi – v napadu z brezpilotnim letalnikom v mestu Gaza je bilo danes ubitih najmanj sedem ljudi. Izraelska vojska je v mestu Han Junis na jugu enklave po lastnih navedbah “ubila več deset teroristov in našla velike količine orožja,” poroča dpa. Izraelska vojska je potrdila tudi, da širi kopenske operacije na kraj Deir al Balah v osrednji Gazi. Pred tem je izdala odredbo za evakuacijo kraja, ki ga je zapustilo več tisoč prebivalcev, vključno z več kot 500 pacienti tamkajšnje bolnišnice Al Aksa. Združeni narodi so bili po navedbah neimenovanega visokega uradnika zaradi izraelskega ukaza za evakuacijo prisiljeni ustaviti humanitarne operacije v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) je ob tem sporočila, da na območju Deir al Balah delujejo le še trije od 18 vodnjakov, zato resno primanjkuje vode. “Ljudje [v Gazi] so nenehno v strahu za svoja življenja, poleg tega se borijo tudi za zadovoljevanje najosnovnejših potreb,” je UNRWA zapisala na omrežju X in znova pozvala k takojšnji prekinitvi ognja.

Po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo od 7. oktobra lani v palestinski enklavi ubitih najmanj 40.435 ljudi, več kot 93.500 jih je bilo ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!