Netanjahu po smrti vodje Hamasa Sinvarja: Zlo je utrpelo hud udarec

Svet 17. Okt 202415:27 > 20:06 4 komentarji
Hamas ima novega vodjo
Vodja Hamasa Jahja Sinvar (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Izraelski zunanji minister Israel Katz je potrdil, da je izraelska vojska ubila vodjo Hamasa Jahjo Sinvarja. "Zlo je utrpelo hud udarec," je smrt Sinvarja komentiral izraelski premier Benjamin Netanjahu. Izraelske sile so popoldne izvedle operacijo na jugu Gaze, v kateri so ubile tri pripadnike Hamasa, eden od njih pa je bil tudi Sinvar. Dolgo časa ni bilo znano, ali gre dejansko za vodjo Hamasa, zato je bila odrejena analiza DNK, ki je njegovo identiteto potrdila. Sinvar se je na čelo Hamasa zavihtel avgusta letos, ko so izraelske sile ubile dotedanjega vodjo Ismaila Hanijo.

Izraelska vojska je sporočila, da je popoldne med operacijo na jugu Gaze ubila tri pripadnike Hamasa. Kmalu zatem je stekla preiskava operacije, saj naj bi bil med ubitimi tudi vodja Hamasa Jahja Sinvar, trupla pa sprva niso mogli identificirati. Izsledki analize DNK so potrdili, da je bil eden od ubitih pripadnikov Hamasa prav Sinvar, kar je potrdil tudi izraelski zunanji minister Israel Katz.

Katz je dodal, da gre za pomemben vojaški in moralni dosežek Izraela in zmago celotnega svobodnega sveta proti osi zla radikalnega islama, ki jo vodi Iran, poroča britanski BBC. “Eliminacija Sinvarja odpira možnost za takojšnjo izpustitev izraelskih talcev, hkrati pa utira pot spremembam, ki bodo privedle do nove realnosti v Gazi, to je brez Hamasa in brez iranskega nadzora,” je po poročanju BBC dejal izraelski zunanji minister.

Hamas za zdaj še ni potrdil smrti svojega vodje. Smrt Sinvarja pa je na družbenem omrežju X potrdila tudi izraelska vojska.

Netanjahu: Vojna še ni končana

Dobro uro po potrditvi smrti Jahje Sinvarja se je oglasil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Dejal je, da je “zlo utrpelo hud udarec”, a dodal, da naloga Izraela v Gazi še ni končana. Sinvarjevo smrt je označil za “začetek konca” in da si bo Izrael še naprej prizadeval za izpolnitev ciljev.

“Danes smo pokazali, da se bo vsem, ki nam poskušajo škodovati, zgodilo to, kar se se je Sivnarju. Pokazali smo, kako lahko sile dobrega vedno premagajo sile zla in teme. Vojna še vedno traja, draga je. Ne bomo je ustavili, vstopili bomo v Rafo,” je poudaril.

Nagovoril je tudi družine talcev, ki jih Hamas že več kot eno leto zadržuje v Gazi. Zagotovil jim je, da je njihova izpustitev še vedno ključna prioriteta. “Z vso silo se bomo še naprej borili, da se naši ljubljeni ponovno vrnejo domov,” je dejal Netanjahu in dodal, da Hamas ne bo več vladal v Gazi.

Smrt Sinvarja je na omrežju X pozdravil izraelski predsednik Jicak Hercog, rekoč, da je bil ubit pobudnik napada 7. oktobra, ki pa je bil že pred tem odgovoren za “grozljiva teroristična dejanja proti izraelskim civilistom”.

“Njegova zlobna prizadevanja so bila posvečena terorju, prelivanju krvi in destabilizaciji Bližnjega vzhoda,” je dejal Hercog in izraelske voditelje pozval, naj ukrepajo na vse možne načine in vrnejo talce, ki jih je Hamas zajel med napadom 7. oktobra, iz Gaze domov.

Predsednik izraelske Stranke narodne enotnosti Benny Gantz je na družbenem omrežju X čestital izraelski vojski. Zapisal je, da je Sinvarjeva smrt pomemben dosežek z jasnim sporočilom: “Sovražnike bomo preganjali do konca, kadarkoli in kjerkoli.” Ob tem je dodal, da bo izraelska vojska na območju Gaze ostala še več let, Sinvarjevo smrt pa da je treba izkoristiti za vrnitev zajetih izraelskih talcev.

S Sinvarjevo smrtjo je izpolnjen eden glavnih ciljev Izraela od začetka vojne v Gazi. 62-letnik je namreč veljal za glavno tarčo izraelskih oblasti, po njihovem prepričanju je bil eden od vodij napada pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je bilo ubitih okoli 1.200 ljudi, večinoma civilistov, kakih 250 ljudi pa so palestinski borci vzeli za talce in odpeljali v Gazo.

Jahja Sinvar, Hamas
Foto: REUTERS/Mohammed Salem

Po spletu in družbenih omrežjih so sicer kmalu po današnji operaciji na jugu Gaze zakrožile fotografije trupla Jahje Sinvarja. Tuji mediji so poročali, da je Izrael poleg testiranja DNK opravil še analizo prstnih odtisov in pregled zobozdravstvene dokumentacije. “Izrael ima Sinvarjeve prstne odtise in zobozdravstveno dokumentacijo še iz časa, ko je bil v zaporu,” je dejal neimenovan izraelski uradnik.

Sinvar se je Hamasu pridružil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, od leta 2017 pa je bil vodja Hamasa v Gazi. Na vodilni položaj te organizacije se je zavihtel avgusta letos, ko so izraelske sile ubile dotedanjega prvega moža Hamasa Ismaila Hanijo. Rojen je bil leta 1962 na območju Han Junisa v Gazi, kamor je bila njegova družina pregnana ob ustanovitvi Izraela. Več kot 20 let je preživel v izraelskih zaporih, kjer naj bi se naučil hebrejščine.

Iranski zunanji minister ob obisku v Egiptu pozval k umiritvi razmer v regiji

Iranski zunanji minister Abas Aragči je danes na redkem obisku v Kairu skupaj z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem posvaril pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu. Politika sta pozvala k umiritvi razmer v regiji in okrepitvi prizadevanj za prekinitev ognja v Gazi in Libanonu.

Strinjala sta se, da je treba okrepiti prizadevanja za končanje zločinov v Gazi in agresije proti Libanonu, pomagati razseljencem in preprečiti širjenje konflikta, so poročali iranski mediji. Sisijev urad pa je sporočil, da sta politika razpravljala o preprečevanju zaostrovanja napetosti v regiji in okrepitvi prizadevanj za prekinitev ognja v Gazi in Libanonu.

Abas Aragči in Abdel Fatah al Sisi
Foto: PROFIMEDIA

Teheran in Kairo sta se po desetletjih napetih odnosov v zadnjih letih nekoliko zbližala, še zlasti od začetka vojne v Gazi 7. oktobra lani. Današnji obisk Aragčija je tudi prvi obisk iranskega zunanjega ministra v Kairu od leta 2013.

Teheran je sicer 1. oktobra proti Izraelu izstrelil približno 200 raket kot odgovor na uboj političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije, vodje libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Hasana Nasrale in iranskega generala Abasa Nilforušana.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je prejšnji teden napovedal, da bo odziv Izraela “smrtonosen, natančen in presenetljiv”. Aragči pa je v torek generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu sporočil, da je Iran pripravljen na odločen odgovor v primeru izraelskega napada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje