Izraelska vojska odredila nove evakuacije predelov na jugu Gaze

Svet 01. Jul 202419:13 1 komentar
GAZA
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je odredila evakuacijo predelov na jugu Gaze. Ukaz sledi napadu oboroženega krila palestinskega Islamskega džihada, ki je po navedbah vojske proti Izraelu izstrelil približno 20 izstrelkov. V preteklosti so pozivom izraelske vojske k evakuaciji običajno sledile obsežne vojaške operacije.

Izraelska vojska je danes odredila evakuacijo za prebivalce več krajev v pokrajinah Han Junis in Rafa na jugu Gaze, med drugim za kraja Al Karara in Bani Suheila. Ukaz za evakuacijo sledi napadu oboroženega krila palestinskega Islamskega džihada, ki je po navedbah vojske s Han Junisa proti Izraelu izstrelil približno 20 izstrelkov.

“Zaradi vaše varnosti se morate nemudoma evakuirati v humanitarni koridor,” je na omrežju X zapisal tiskovni predstavnik izraelske vojske. Za zdaj še ni jasno, kateri humanitarni koridor je imel v mislih. Številni Palestinci pa so že začeli zapuščati območja, za katera je Izrael odredil evakuacijo.

Tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov Stephane Dujarric je opozoril, da odredba evakuacije kaže na to, da v Gazi ni varnega kraja in da si je treba še bolj prizadevati za zaščito civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odrejenim evakuacijam sledili smrtonosni napadi

V preteklosti so pozivom izraelske vojske k evakuaciji običajno sledile obsežne vojaške operacije. Izrael je denimo Palestince maja pozval, naj se umaknejo v al Mavasi, ki so ga določili kot zatočišče za begunce iz Rafe, vendar je bil kraj odtlej večkrat napaden, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Pretekli teden pa je Izrael za več okrožij mesta Gaza na severu enklave, tudi za Sujajo, odredil evakuacijo, nato pa pričel s smrtonosnimi napadi na omenjeno okrožje.

Novi ukazi za evakuacijo sledijo današnjim napadom Islamskega džihada na Izrael. Kot je sporočila izraelska vojska, je proti Izraelu z območja Han Junisa priletelo približno 20 izstrelkov “Številni izstrelki so bili prestreženi, nekaj pa jih je padlo znotraj južnega Izraela,” so dodali, o žrtvah ali škodi pa niso poročali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje