Macron poziva: Čas je, da prenehamo dobavljati orožje Izraelu

Svet 05. Okt 202414:38 > 16:03 4 komentarji
Foto: Stephane Mahe/REUTERS

Francoski predsednik Emmanuel Macron poziva k ustavitvi dobave orožja Izraelu za spopade v Gazi. Izraelska vojska je sicer danes prebivalce območja v osrednjem delu Gaze opozorila, naj se umaknejo, ker da se pripravlja na uporabo "velike sile" proti borcem Hamasa na tem območju.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je danes v izjavi za francosko televizijo pozval k ustavitvi dobave orožja Izraelu za boj v Gazi.

“Prednostna naloga je, da se vrnemo k politični rešitvi. Mislim, da je čas, da prenehamo dobavljati orožje za spopade v Gazi,” je povedal za televizijsko postajo France Inter. Dodal je, da Francija Izraelu ne pošilja orožja.

Izrael prebivalce Gaze poziva k umiku

“Hamas in teroristične organizacije nadaljujejo svoje teroristične dejavnosti na vašem območju, zato bo IDF proti tem elementom ukrepal z veliko močjo,” je izraelska vojska sporočila v pozivu k evakuaciji. K opozorilu je priložila zemljevid, na katerem so navedeni stanovanjski bloki, ki jih je treba evakuirati. Na podlagi poziva, objavljenega na družbenem omrežju X, so k evakuaciji pozvali Palestince, ki živijo na območjih v bližini koridorja Netzarim v osrednjem delu Gaze, še poroča AFP.

Izrael je od lanskega napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas uničil obsežna območja Gaze, izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je večkrat obljubil, da bo zagotovil popolno zmago nad Hamasom.

Pripadniki Hamasa so 7. oktobra lani ob vdoru v Izrael zajeli 251 talcev, od katerih jih v Gazi še vedno zadržujejo 97, vključno s 33, za katere izraelska vojska trdi, da so mrtvi. Potrjeno število žrtev takratnega Hamasovega napada, vključno z ubitimi talci, je na izraelski strani doseglo 1205, večinoma civilistov, navaja AFP na podlagi izraelskih uradnih podatkov.

Skupno število smrtnih žrtev skoraj eno leto trajajoče izraelske ofenzive v Gazi je medtem naraslo na 41.825, med ubitimi so večinoma ženske in otroci, je danes sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje