Izraelska vojska v napadu na Libanon ubila tri otroke, več mrtvih tudi v Gazi

Svet 17. Jul 202410:26 > 12:00 2 komentarja
Rakete izstreljene z ozemlja Libanona
Foto: Ayal Margolin/REUTERS

Izraelska vojska je v torkovem napadu na Libanon ubila tri sirske otroke, ki so se igrali pred hišo na jugu države, je poročala libanonska tiskovna agencija NNA. Še dva sirska civilista na motorju naj bi ubil izraelski dron, piše francoska AFP. Libanonsko gibanje Hezbolah je odgovorilo z obsežnimi raketnimi napadi. Medtem izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo. V zadnjih je bilo ubitih najmanj 13 Palestincev.

Na smrt treh otrok se je na omrežju X odzvala agencija ZN za otroke Unicef, ki je izrazila zgroženost nad napadom in dodala, da je ob nadaljevanju nasilja ogroženih vse več najmlajših.

Dve žrtvi “sovražnega napada” z dronom sta po navedbah virov AFP bila tudi sirska državljana, ki sta delala v bližini.

Libanonsko šiitsko gibanje je v odzivu na nova napada proti severnem Izraelu sprožilo več deset raket tipa katjuša. Izraelska zračna obramba je v torek poročala o sestrelitvi skupno 50 raket.

V čezmejnem obstreljevanju Hezbolaha in Izraela je bilo doslej na libanonski strani ubitih več kot sto civilistov. Na južni strani razmejitvene črte je šiitska skupina ubila 13 izraelskih civilistov. Izrael je kmalu po začetku obstreljevanja evakuiral številne kraje blizu meje.

Hagari: “voditelji Hamasa lahko končajo trpljenje prebivalcev Gaze, če prenehajo biti trmasti”

Izraelska vojska je tudi danes nadaljevala smrtonosne napade na Gazo. V napadu na kraj Zavajda je bilo ubitih najmanj 13 Palestincev, še devet pa je bilo ubitih v napadu na begunsko taborišče Nuseirat v osrednjem delu enklave. O napadih poročajo tudi iz mest Gaza, Han Junis in Rafa, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izraelske sile so v zadnjih 24 urah po lastnih navedbah napadle 25 ciljev palestinskega islamističnega gibanja Hamas vzdolž celotne enklave. Prav tako so izvedle napade na mesta Gaza, Han Junis in Rafa. Napadle so tudi območje na severu enklave, od koder naj bi bile proti Izraelu izstreljene tri rakete.

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da je oskrbel 13 zapornikov, ki jih je Izrael danes izpustil nazaj v razdejano enklavo. Zaporniki so poročali, da so bili podvrženi nehumanim razmeram v zaporu. Med drugim naj bi jih mučili, stradali in poniževali, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Izraelski ofenzivi v Gazi, ki je doslej zahtevala najmanj 38.713 življenj, za zdaj še ni videti konca. Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem za savdsko televizijo Al Arabiya izjavil, da lahko “voditelji Hamasa končajo trpljenje prebivalcev Gaze, če prenehajo biti trmasti”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje