Izraelski predsednik se je opravičil. Premier Netanjahu molči

Svet 28. Okt 202409:04 1 komentar
Jicak Hercog
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je opravičil svojcem talcev, ki še vedno ostajajo v ujetništvu Hamasa, premier Benjamin Netanjahu tega še ni storil.

Izraelski predsednik Jicak Hercog se je v nedeljo opravičil svojcem talcev, ki še vedno ostajajo v ujetništvu gibanja Hamas.

“Pred vami stojim kot predsednik Izraela in se vam opravičujem,” je med slovesnostjo v Jeruzalemu ob hebrejski koledarski obletnici Hamasovega napada dejal Hercog. Premier Benjamin Netanjahu tega še ni storil.

“Žal nam je, da nam je spodletelo pri obrambi vaših bližnjih, žal nam je, da smo prelomili najbolj temeljno in zavezujočo pogodbo med državo in njenimi državljani, da branimo njihova življenja in varnost,” je dejal Hercog med nedeljsko slovesnostjo v spomin na civilne žrtve Hamasovih napadov 7. oktobra lani, ki so sprožili vojno v Gazi.

“Zavedam se, da vašega uničenega sveta nič ne more pozdraviti,” je povedal. “Vse, kar lahko naredim, je, da vas objamem in vam ponudim podporo naroda,” je dodal.

Opozorila o možnosti tako obsežnega napada so izraelske sile prezrle. Premier je napake varnostnih služb priznal, vendar preiskavo napoveduje šele po koncu vojne v Gazi. Hkrati se za razliko od Hercoga svojcem talcev še ni opravičil, izpostavlja nemška tiskovna agencija dpa.

V nepričakovanem napadu na Izrael 7. oktobra lani so borci Hamasa ubili okoli 1.200 ljudi, še 250 pa jih zajeli. Okoli sto jih še ostaja v ujetništvu. Zaradi nezmožnosti uradnega Izraela, da konča vojno v Gazi in poskrbi za vrnitev talcev v državi, potekajo redni in množični protesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje