Izraelski vojaki fizično napadli in grozili palestinski pesnici

Svet 16. Jul 202408:57 1 komentar
Hanan Awwad
Hanan Awwad na levi strani (Foto: Hanan Awwad/Facebook)

Palestinska pesnica Hanan Avvad je sporočila, da jo je izraelska vojska za več ur pridržala na kontrolni točki v Vzhodnem Jeruzalemu. Vojaki naj bi jo fizično napadli, ji grozili in zasegli njene knjige. V Mednarodnem centru PEN so izrazili zgroženost.

Izraelski vojaki so fizično napadli palestinsko pesnico Hanan Avvad, predsednico Palestinskega centra PEN, so sporočili iz Slovenskega centra PEN. V Mednarodnem PEN so izrazili zgroženost nad brezobzirnim ustrahovanjem, poniževanjem in fizičnim nasiljem vojakov. Po njihovih besedah so to “strahopetna dejanja, ki jih ne smemo dopuščati”.

Avvad je Mednarodnemu PEN sporočila, da so jo izraelski vojaki ustavili in pridržali na kontrolni točki v Vzhodnem Jeruzalemu, kjer je bila fizično napadena in ponižana. Vozila se je domov z izvodi svojih knjig. Ko so jih vojaki videli, so njo in avtomobil preiskali. Ob tem so jo zmerjali s teroristko in ji grozili s stavki, kot je: “Teroristi, kot ste vi, morajo umreti in želim si, da bi to lahko storil.”

V času štiriurnega pridržanja so jo večkrat brcnili in udarili, zasliševali pa so jo o vsebini njenih besedil. Po njeni oceni jih je razjezil uvod ene izmed njenih knjig, v kateri je predstavila svojo biografijo in razmišljala o dolgi zgodovini osvobodilnega boja Palestincev. Vojaki so ji zasegli knjige in ji izdali poziv, naj se zglasi na izraelski policijski postaji zaradi preiskave, in sicer zaradi podpiranja Palestine in hujskanja proti Izraelu. Med pridržanjem so ji vojaki uničili fotografijo kultnega palestinskega pisatelja in pesnika Mahmuda Darviša ter ji zasegli in poteptali palestinski šal.

Mednarodni PEN je pozval odgovorne k odgovornosti, obenem pa v izjavi, objavljeni na spletni strani združenja, izrazil solidarnost s književnico in vsemi palestinskimi literati, ki živijo pod izraelsko okupacijo in se vsak dan soočajo z grožnjami in nasiljem. “Še naprej pozivamo k prenehanju okupacije palestinskih ozemelj in potekajoče vojne v Gazi,” je poudaril predsednik mednarodnega PEN Burhan Sonmez.

Hanan Awwad
Knjige palestinske pesnice Hanan Avvad (Foto: International PEN/Facebook)

Leta 1951 v Jeruzalemu rojena Hanan Avvad je ena najvidnejših osebnosti sodobne palestinske književnosti. Študirala je književnost na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu, na Oxfordu ter na univerzi McGill v Kanadi, nato pa poučevala in vodila oddelka za kulturne študije ter za humanistiko na palestinski univerzi Abu Dis. Več let je bila svetovalka za kulturo voditelja palestinskega gibanja Fatah Jaserja Arafata. Objavila je več pesniških zbirk in esejev. V okviru Mednarodnega PEN je izborila ustanovitev Palestinskega PEN centra. Kot njegova predsednica je večkrat prišla in dejavno sodelovala na konferencah Slovenskega in Mednarodnega PEN na Bledu, je sporočil književnik Boris A. Novak, član Slovenskega centra PEN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje