Izraelski minister Ganc izstopil iz vojnega kabineta

Svet 09. Jun 202412:15 > 20:18 0 komentarjev
Beni Ganc
Beni Ganc (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski minister Beni Ganc je izstopil iz izraelskega vojnega kabineta, kakor je konec maja že zagrozil, če kabinet do 8. junija ne bo sprejel načrta za povojno ureditev na območju Gaze. Izrael in libanonski Hezbolah se še naprej obstreljujeta, ubita sta bila dva Libanonca. Izraelsko topništvo naj bi s prepovedanimi izstrelki z belim fosforjem zanetilo več požarov.

Izraelski minister Beni Ganc je danes izstopil iz izraelskega vojnega kabineta, ki je bil oblikovan po napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izraela 7. oktobra. Ganc je sicer že konec maja zagrozil z izstopom, če kabinet do 8. junija ne bo sprejel načrta za povojno ureditev na območju Gaze, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“S težkim srcem zapuščamo vlado enotnosti,” je v televizijskem nagovoru izjavil Ganc.

Ganc je sicer vojnemu kabinetu konec maja postavil ultimat, da do sobote oblikuje načrt za povojno ureditev Gaze, sicer bo odstopil. Svojo vrnitev v opozicijo je nato preložil na danes, saj je bila glavna tema v soboto rešitev štirih izraelskih talcev iz Gaze.

Kabinet izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja ima sicer tudi z odstopom Ganca in njegove stranke Nacionalna unija še vedno večino poslancev v parlamentu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izraelsko topništvo zanetilo več požarov na jugu Libanona

Izraelske letalske sile so po lastnih navedbah večkrat napadle jug sosednjega Libanona, pri čemer so po poročanju NNA ubile dva moška.

Šiitsko gibanje Hezbolah je v odgovor proti Izraelu izstrelilo več raket tipa katjuša. V čezmejnem obstreljevanju, ki se je začelo 8. oktobra lani, je bilo doslej ubitih skoraj 500 ljudi, večinoma na ozemlju Libanona, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelsko topništvo naj bi medtem obstreljevalo jug Libanona s prepovedanim strelivom z belim fosforjem, s čimer je sprožilo več požarov, ki so ogrozili tudi nekatere hiše. Gorelo je tudi v bližini položajev tamkajšnjih mirovnih sil Združenih narodov.

Strelivo z belim fosforjem se lahko uporablja za ustvarjanje dimnih zaves in osvetljevanje bojišč, vendar pa ta sestavina, ki se vname ob stiku s kisikom, lahko povzroči tudi požare, opekline, poškodbe dihal, odpoved organov in smrt.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v nedavnem poročilu znova opozorila, da izraelska vojska uporablja beli fosfor tudi nad stanovanjskimi območji, kar pomeni kršitev mednarodnega prava.

Zaradi požarov, ki jih je v začetku tedna zanetilo obstreljevanje Hezbolaha, so bili na severu Izraela primorani evakuirati enega od tamkajšnjih krajev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!