Izvršni direktor TikToka na zaslišanju: protestniki zahtevajo prepoved platforme

N1 video 24. Mar 202318:32 3 komentarji
protest za ukinitev TikToka
REUTERS (posnetek zaslona)

Izvršni direktor priljubljene aplikacije TikTok Šov Zi Čev se v zadnjem času sooča s številnimi očitki. Med drugim so številni Američani prepričani, da platforma TikTok ogroža nacionalno varnost. Na protestu pred Kapitolom so zato pozvali k takojšnji prepovedi aplikacije.

Izvršni direktor TikToka Šov Zi Čev se je v stavbi ameriškega Kapitola zagovarjal na zaslišanju pred odborom za energijo in trgovino predstavniškega doma Združenih držav Amerike (ZDA). Številni zakonodajalci so namreč prepričani, da bi morali aplikacijo, ki je v kitajski lasti, prepovedati, saj da predstavlja grožnjo nacionalni varnosti.

Predsednica odbora za energijo in trgovino Cathy McMorris Rodgers je med drugim izjavila, da “TikTok zbira skoraj vse možne podatke, od lokacije ljudi do tega, kaj tipkajo in kopirajo”.

Na več kot peturnem pričevanju pred omenjenim odborom je Šov Zi Čev večkrat zanikal, da bi aplikacija delila podatke oziroma bila povezana s kitajsko komunistično partijo. Zatrdil je, da se na platformi trudijo zaščititi ameriške uporabnike. “Na zahtevo kitajske vlade ne promoviramo ali odstranjujemo vsebin,” je zagotovil.

Šov Zi Čev
REUTERS (posnetek zaslona)

Samo v ZDA aplikacija TikTok, na kateri uporabniki objavljajo kratke video posnetke, beleži več kot 150 milijonov uporabnikov. Kljub temu pa vse več ameriških zakonodajalcev izraža težnjo po prepovedi aplikacije.

Kot smo poročali, so ZDA od podjetja ByteDance nedavno zahtevale, da proda svoj delež aplikacije TikTok, sicer bodo aplikacijo prepovedale.

“Mnoga podjetja v ZDA uporabljajo podobne količine informacij”

Vse glasnejši očitki in namigovanja na morebitno prepoved uporabe aplikacije pa povzročajo skrbi tudi uporabnikom.

Ena izmed njih je Tori Dunlap, ustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja HerFirst100K, ki spodbuja finančno pismenost in neodvisnost žensk. Skrbi jo, da bi morebitna prepoved aplikacije v ZDA lahko imela “hude posledice” za tamkajšnja podjetja.

TORI DUNLAP
REUTERS (posnetek zaslona)

“Na TikToku imamo 2,3 milijona sledilcev. To je naše daleč največje občinstvo. Če bi TikTok prepovedali, bi to pomenilo hude posledice zame ter za tisoče in tisoče podjetij, ki imajo sedež v ZDA in zaposlujejo ameriške državljane,” je dejala 28-letnica, ki v svojem podjetju zaposluje 15 delavcev.

Ob tem je poudarila, da pomisleki glede zasebnosti podatkov niso značilni le za TikTok.

“Menim, da večina ljudi, mlajših od 40 let, razume, da je cena spletnega poslovanja ta, da so tvoji podatki nekomu in nekam posredovani. To je težko, saj bi v teoriji rada mislila, da količina podatkov ne presega ravni, do katere mi je še udobno. Da nihče ne posega v mojo zasebnost. In znova; mislim, da je občutek drugačen in lahko bolj pretresljiv, ker gre za vlado in državo, ki je daleč stran. Ki je morda ne razumemo popolnoma in s katero smo trenutno v sporu. Vendar pa mnoga podjetja v Združenih državah Amerike uporabljajo podobne količine informacij, včasih imajo teh informacij še več,” je še povedala.

Zaskrbljene mame

Med zaslišanjem izvršnega direktorja se je pred Kongresom zbrala tudi skupina konservativnih internetnih zvezdnikov, vplivnežev in aktivistov. Prisotni so zahtevali prepoved aplikacije TikTok po vsej državi.

“Takoj ga ugasnite. Nehajte vplivati na naše otroke. Ne dovolite, da se tako škodljive stvari pojavljajo na vaši platformi,” je pozvala podpredsednica gibanja Moms for Liberty Jen Donnelly. Posebno skrb je izrazila glede uporabe osebnih podatkov, ki jih zahteva aplikacije. “Kitajska vlada bi te podatke lahko uporabila v prihodnosti. Podatke bi lahko uporabila negativno, pri iskanju zaposlitve,” je dejala.

protest za ukinitev TikToka
REUTERS (posnetek zaslona)

“Moja glavna skrb so dekleta. Trenutno vlada epidemija deklet, ki so tesnobna in depresivna. Ne prihaja od … Vemo, od kod prihaja. Tega ni težko ugotoviti. Zato ne razumem, zakaj bi bilo tako težko narediti to, kar zahtevamo. Torej prepovedati TikTok,” je na protestu podpredsednici gibanja pritrdila ena izmed članic Jill Moser.

V skrbeh tudi nekateri vplivneži

Zbrane je pred Kapitolom nagovorila tudi ustanoviteljica Twitter računa Libs of TikTok Chaya Raichik, ki po mnenju mnogih velja za desničarsko spletno zvezdnico. “TikTok je orožje, ki se uporablja za ustrahovanje naših otrok. Naši otroci so v Ameriki vsak dan tarča napadov. Napadalci prežijo povsod, poskušajo priti do vaših otrok,” je povedala Raichik, ki se na družbenih omrežjih ukvarja predvsem z LGBTQ+ vprašanji.

Chaya Raichik, protest, ZDA, zahtevajo ukinitev TikToka
REUTERS (posnetek zaslona)

Člane kongresa in vse sodržavljane je nagovoril tudi vplivnež in aktivist Robby Starbuck. “Obstaja zelo preprosto vprašanje, na katero moramo vsi odgovoriti. In sicer: če bi se v ameriških šolah prikazali kitajski vojaki, pobirali otroke, jih odpeljali v indoktrinacijske centre in jih učili, da bi sovražili našo lastno državo, bi se temu uprli vsi? Kongres bi ukrepal. To ne bi bilo strankarsko in ne bi smelo biti strankarsko. Če vam je mar za naše otroke, se morate zavedati, da to ni aplikacija. To je orožje,” je dejal.

Nekateri politični strokovnjaki menijo tudi, da bi prepoved TikToka v ZDA lahko škodovala demokratom, ki z uporabo platforme dosegajo mlajše volivce.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.