Japonska in Filipini zaradi kitajskih groženj podpisali obrambni sporazum

Svet 08. Jul 202413:47 1 komentar
Foto: PROFIMEDIA

Japonska je s Filipini podpisala obrambni sporazum, ki omogoča nameščanje vojakov ene države na ozemlju druge. Državi sta sporazum o vzajemnem dostopu podpisali ob naraščajočih kitajskih grožnjah glede Tajvana in Južnokitajskega morja.

Sporazum so podpisali ob srečanju japonskega obrambnega ministra Minoruja Kihare in zunanje ministrice Joko Kamikava s filipinskima kolegoma Gilbertom Teodorom in Enriquejem Manalom v Manili. Sporazum RAA zagotavlja pravni okvir, ki japonski in filipinski vojski omogoča nameščanje vojakov na ozemlju druge države z namenom izvajanja vaj in drugih operacij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podpis sporazuma predstavlja “nov mejnik v naših skupnih prizadevanjih za vzpostavitev mednarodnega reda, ki temelji na pravilih, s ciljem zagotoviti mir in stabilnost v Indopacifiku in še posebej v naši regiji,” je povedal filipinski obrambni minister Teodoro.

Japonska je v preteklih letih že podpisal vzajemne obrambne sporazume z Združenim kraljestvom in Avstralijo, medtem ko so Filipini sklenili podobne dogovore z ZDA in Avstralijo, načrtujejo še podpis sporazuma s Francijo.

ZDA si medtem prav tako prizadevajo okrepiti zavezništva in partnerstva v azijsko-pacifiški regiji, zlasti s Filipini, saj se želijo postaviti po robu vse večji vojaški moči in vplivu Kitajske. Peking zato obtožuje ZDA, da si prizadevajo zgraditi azijsko-pacifiško različico Nata za ohranitev svoje prevlade v regiji.

Zadnji pomorski incident med kitajskimi in filipinskimi ladjami se je zgodil 17. junija, ko je plovilo kitajske obalne straže namerno trčilo v filipinsko ladjo blizu atola Second Thomas Shoal v Južnokitajskem morju. Kitajska si lasti skoraj celotno omenjeno morje in zavrača tako ozemeljske težnje drugih držav, vključno s Filipini, kot tudi mednarodno sodbo, po kateri zahteve Pekinga nimajo pravne podlage.

Foto: PROFIMEDIA

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje